Що їдять на сніданок у Швеції

Салат з запеченим буряком, булочки з чорницею, житній хліб, рулети з квашеної салаки – ми вкрай мало знаємо про кухню Швеції, хоча північні столиці заслуговують особливої гастрономічної уваги. І ранкові смакові звички Швеції – у тому числі.

У 2014 році Швеція і її столиця Стокгольм зокрема, була названа одним із найпопулярніших туристичних напрямів. Гастрономічних у тому числі. Можливо, причиною тому є те, що у тому році там пройшов головний європейський гастрономічний фестиваль року, Bocuse d’Or Europe. Або те, що Стокгольм, який часто називають «північною Венецією» – найгарніше середньовічне місто Європи. Скандинавська кухня, частиною якої шведська є нарівні з фінською, норвезькою, данською та ісландською, увібрала у себе усю історію та традиції регіону, і особливо ніколи не піддавалась впливу інших. Це дозволило їй зберегти простий і чистий смак місцевих страв.

Тефтелі з пюре і соусом

Колись країна торгувала прянощами і шведська кухня виграла від цього факту. Вдалі комбінації заморських спецій і місцевих продуктів – риби та мяса в основному – часто можуть здивувати та вразити поєднаннями. Це доводять найвідоміші та улюблені усіма приїжджими страви на кшталт делікатного бурякового гравлакса, різного копченого мяса, десятків видів маринадів і, звісно, пряної випічки, так щедро приправленої корицею, кмином, духмяним перцем. Навіть ті, хто мало що знає про шведську кухню, точно коли-небудь чули про відомі фрикадельки, тефтелі, або, як зараз актуально говорити, – мітболи. Смажені або тушковані котлетки з мясного і рибячого фаршу з різноманітними гарнірами та соусами – те, що тут варто спробувати. А ще будь-які варіації рибних страв, Jansson’s frestelse (картопляна запіканка зі шпротами), супи із тріски, оселедець з картопляним салатом, пироги з сиром та шинкою. У прохолодний час – пряне печиво та глінтвейн.

Картопляна запіканка зі шпротами

Особливу любов у Швеції відчувають до сиру. Один із популярних – так званий «хлібний сир», який випікають до надання золотисто-коричневого відтінку.

Такий сир з коровячого молока готують за традиційними старовинними рецептами. Колись фінський лейпяюусто вважався «святковим» сиром, який їли у кінці збору врожаю. Головки сиру, що дозрівали протягом баатьох років, тверділи, через що зявилась традиція вмочувати шматочки сиру у каву, розмякшуючи їх. У Швеції у такого типу напою навіть є власна назва – kaffeost. За смаком сир схожий на моцарелу або несолоний халумі, але з більш солодким і вершковим смаком.

Кава з сиром

Культура ранкового прийому їжі поєднує дві великі любові мешканців Швеції: каву та випічку. Шведи — одні з головних кавоманів Європи. У Стокгольмі багато кавярень і у кожній з них без зупину варять ароматну каву. А з нею поряд продають ароматну випічку: повітряний хліб, щільні здобні булочки, ніжні, пряні, з пікантним гвоздичним перцем або духмяним кардамоном, приправлені цукром та ягодами. Сніданки у Швеції — перший прийом їжі до роботи, а у дітей до занять у школі — не дуже відрізняються від європейських континентальних сніданків. Для дорослих — омлети, тости, вівсяна каша з ягодами, сік, кава, сухофрукти, мед, джем, масло.

Для дітей — мюслі і зернові пластівці, склянка фруктового соку, молоко, йогурт, знову ж, вівсяна кава з ягодами або фруктами. Цікавий факт: сік — постійно присутній не тільки на ранковому столі. За останніми дослідженнями, шведи не тільки під час сніданку, а й протягом усього дня надають перевагу апельсиновому соку перед іншими напоями. Апельсиновий сік чудово втамовує спрагу, стимулює апетит, насичує організм вітамінами та мінералами, покращує діяльність травного тракту.

Направляючись у Стокгольм, насолоджуйтесь прогулянкою по старим вуличкам, заглядайте у пекарні та маленькі магазинчики. А вдома можна спробувати зробити здоровий сніданок — вівсяну кашу з прянощами та йогуртом.

Булочки з кардамоном

Скандинавська гранола

Інгредієнти

  • 250 г вівсяних пластівців.

  • 80 г сирого мигдалю, перетворіть у крихту.

  • 80 г сирого гарбузового насіння.

  • Насіння 1/2 стручка ванілі, кориця, мускатний горіх.

  • Дрібка солі.

  • 3/4 ст.л. рослинної олії.

  • 5-6 ст.л. рідкого меду.

Додатково

  • Натуральний йогурт.

  • Свіжі ягоди — лохина, брусниця, чорниця, малина.

Технологія приготування

Духовку розігрійте до 200 градусів і застеліть деко пергаментним папером.

У великій мисці змішайте вівсянку, мигдаль, гарбузове насіння, ваніль, корицю, мускатний горіх та сіль. Заправте олією та медом і ретельно перемішайте з іншими інгредієнтами. Процес займе не менше 2 хвилин, вівсяні пластівці повинні бути повністю покриті солодкою заправкою. 

Тонким шаром викладіть гранолу на пергамент в запікайте 15-20 хвилин, стежачи за процесом. Через 10 хвилин після початку запікання періодично відкривайте духовку та помішуйте гранолу деревяною ложкою. Охолодіть та зберігайте у банці або щільно закритому контейнері. Особливо смачно у поєднанні апельсиновим соком.

Сніданок з граноли

І що їдять на сніданок у Новій Зеландії читайте тут - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/shcho-yidyat-na-snidanok-u-noviy-zelandiyi.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.