Що їдять на сніданок у Швейцарії

Кухня Швейцарії з одного боку маловідома, з іншого — знайома кожному. Її сформував і розноманітний етнічний склад населення, і традиції ведення сільського господарства. Швейцарія подарувала світу мюслі і сир, і відповідно, фондю і раклети.

Сир

Традиційно сніданок у Швейцарії включає свіжий хліб або більш солодку випічку, яку їдять з вершковим маслом або маргарином, підсолоджуючи медом або мармеладами. У кафе або готелі вам також запропонують круасан — простий або з начинками. На додачу до випічки можуть подавати сир. Традиційний швейцарський сир з коровячого молока емменталь отримав статус АОС тільки у 2006 році. Сир нерідко варять величезними блоками вагою понад 100 кг, а відомі сирні “дирки” у таких масштабах сягають розміру тенісного мяча. Для виготовлення беруть не цільне, а трохи знежирене молоко, що надає сиру солодшого смаку. Після пресування емменталер вимочують у розсолі, а потім залишають дозрівати. Більш яскравий та жовтий колір свідчить про те, що емменталь приготований з “літнього” молока, коли корови отримують більше свіжої їжі або пасуться на гірських пасовищах. Витриманий у закритому прохолодному приміщенні сир емменталь виходить більш блідим.

Сирне суфле

Другий після емменталю сир, який частіше всього їдять, а також використовують для приготування фондю — грюйер. Перша згадка про нього датується 1655 роком, але за місцевими легендами такий сир готували за декілька століть до документального засвідчення. Грюйер виготовляють з цільного молока, а на дозрівання головки йде не менше 5 місяців, а часто і всі 10. Грюйер дворічної витримки продають під назвою фрібур. У грюйері рідко зустрічаються невеликі дірочки, у смаку він насичений, трохи солодкуватий, тане у роті. До таких “сирних” сніданків, як правило, подається проста вода або фруктовий сік, за ними — гарячий чай або кава.

“Дорослий” сніданок у Швейцарії може бути доповнений яйцями або йогуртом, а дитячий — мюслі або зерновими пластівцями з добавками. У якості напою — соки, молоко, однак діти однозначно виберуть смачний сік, якщо буде можливість обирати.

Фондю

Взагалі, про мюслі — готовий сніданок з сирих або запечених злаків, сухофруктів, горіхів, висівок, паростків, меду і спецій — слід говорити детальніше. Мюслі винайшов у 1900 році швейцарський лікар Максиміліан Біхер-Беннер для своїх пацієнтів у госпіталі. Їм фрукти та овочі були прописані як необхідна частина здорового раціону. Термін походить від німецького іменника “Mus” — пюре. У сусідніх країнах і на заході мюслі поширились тільки через 60 років і тут же завоювали увагу прихильників здорового способу життя та харчування.

“Сухі” сніданки стали багатоваріантними: із сирих злаків та висівок, запечені — гранола, кранчі, повітряні, з сухофруктами, горіхами, шматочками шоколаду, бананами. А подають їх, заливаючи йогуртом, молоком або соком, що особливо важливо для тих, хто не переносить лактозу. З мюслі поєднують “чисті” у смаку яблучний та виноградний соки, для солодких хрустких кранчів та крамблів використовують густі ягідні морси, вишневий сік, а з повітряними швидкими сніданками — освіжаючі цитрусові з мякоттю.

Сніданок з мюслі

Як приготувати запечені мюслі

Інгредієнти для топінгу

  • 200 г вівсяних пластівців.

  • 2 ст.л. рідкого меду.

  • Невелика дрібка солі.

  • 2 ч.л. рослинної олії (соняшникової, кукурудзяної, рапсової (канола), ненасиченої оливкової).

  • 1/2 ч.л. меленої кориці.

Інгредієнти для основного наповнення

  • 1 кг слив або інших фруктів та ягід по сезону.

  • 50 г цукру (можна менше).

  • 2 зірочки бадьяну.

  • 1 середній апельсин.

Технологія приготування

Запечені мюслі — це та ж популярна зараз гранола. А якщо до запеченої злакової маси додати трохи фруктової начинки — отримаємо класичну британську страву крамбл. У будь-якому з варіантів, це смачно та корисно. Духовку розігрійте до 200 градусів. Змішайте усі інгредієнти для топінгу та викладіть тонким шаром на деко, застелене пергаментним папером. Запікайте 15-20 хвилин. Трохи “розбийте” масу та дайте охолонути. У пательні з товстим дном змішайте інгредієнти для основного наповнення, попередньо промивши сливи та видаливши кісточки. Помішуючи, готуйте на сильному вогні 4 хвилини, вимкніть вогонь та накрийте кришкою, дайте постояти 6-7 хвилин. Видаліть бадьян.Теплі сливи посипте гранолою і зразу подавайте. 

Більш швидкий варіант — запечіть суміш для мюслі, розбийте її та зберігайте у банці до 3 тижнів, подаючи на сніданок з йогуртом або соком.

Гранола

А що їдять на сніданок у Швеції розкаже стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/shcho-yidyat-na-snidanok-u-shveciyi.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.