Що їдять на сніданок в Америці

Жарти про джанк-фуд, бургери та великі порції стосовно американської кухні вже давно не актуальні. Як і кухня будь-якої іншої “молодої” країни, кулінарні традиції Америки різноманітні і можуть кардинально відрізнятися у різних регіонах. Давайте ознайомимося з перевагами у їжі, зокрема, зі сніданками на американський манер.

Нью-Йорк — активне та багатонаціональне місто, яке ніколи не спить. Чи можна виділити тут якусь особливу страву? Або відвідавши 3-4 місця стверджувати, що спробували кухню США? Звісно, ні. І річ навіть не у величезній кількості переселенців звідусіль — з Великобританії, Ірландії, Німеччини, Італії, Східної Європи, Південної Африки, Індії, Китаю та Середньої Азії.

Кожна з національностей по крихтам складала узагальнений образ Америки — культури, способу життя. Гастрономії у тому числі: неймовірної, різноманітної, схожої на складний коктейль. Але яка народила власні смаки.

Кава з собою

У Нью-Йорку ми пробуємо бургери, ребра барбекю, легкі салати з найбільш новими і трендовими заправками та інгредієнтами — від гребінців, індички до манго та гранату. Мабуть, тут же пробуємо піцу, яка обіцяє бути якомога більш справжньою, особливо якщо прогуляєтесь у бік Little Italy. У Нью-Йорку ж пробуємо чізкейк та капкейки, а до них — різноманітні лимонади та смузі, соки і шейки, які можна купити практично на будь-якому куті. Напої тут стали частиною культури стріт-фуду і тенденція “пити на ходу” зародилася саме тут. Серед типових сніданків нью-йоркця — пухка яєчня-скрамбл, хрусткі тости, кранчі і бадьорливий цитрусовий сік.

Окремо стоїть Чайнатаун. Тут усе, що вам би хотілося знати про стріт-фуд, приправлене бажанням зберегти смак максимально автентичним, як вдома. Спробувати слід різноманітну локшину, кімчі, і ще севіче, страви з качки, арабські супи та хлібці.

За кухнею корінного населення “правого” боку США (якщо дивитися на карту, йдемо від західного побережжя всередину країни) краще відправитися у якийсь штат поменше. Наприклад, Луїзіану. У давнину територію штату населяли індійці племен атакапа, туніка-білоксі, чітімача, чокто, натчез. Рецепти багатьох традиційних страв не тільки збереглись, а й використовуються у приготуванні досі.

Кімчі

Як правило, багато інгредієнтів та смаків змішані разом і завжди готуються в одній каструлі: тушковане мясо з бобовими та різноманіттям ароматних трав, “брудний рис” каджунської кухні, що нагадує плов, однак має більш яскраве забарвлення за рахунок інгредієнтів, джамбалайї, різноманітні рагу. Тут же можна поцікавитись, де готують кращі страви з місцевої дичини, риби, морепродуктів, якщо містечко знаходиться на побережжі. Скуштувавши картопляні пироги та горіхову випічку, можна відправитись ще глибше в історію — а Аризону.

В Аризоні розташовувалась одна з найбільших громад індійського народу навахо. Це історія тих часів, коли Америка ще не називалася Америкою. Кулінарія регіону зберігає усі традиції, які, однак, зазнали сильного іспанського та мексиканського впливу. За гострим чилі та найкращими стравами з томатів — сюди. Місцевий сніданок по-мексиканськи — припущені в олії помідори, солодкий та гострий перці (і побільше чилі) з цибулею та часником. У овочеве рагу додають декілька яєць та готують до загустіння. Нерідко запікаючи томатно-яєчну суміш у духовці.

Шматочок такого huevos rancheros загортають у кукурудзяний хлібець тортилью та їдять, посипавши сиром. Окремо стоїть баранина, яку тут дуже поважають і готують вкрай різноманітно. Із страв полегше — кукурудзяні пироги, бобові пряні рагу, хлібці і супи — на все слід звернути увагу. У цих регіонах частіше снідають уже готовими рішеннями — зерновими пластівцями, кранчами, мюслі, а в сезон — свіжими салатами та тостами з соком і кавою.

Сніданок з huevos rancheros

Тепер зайдемо з іншого боку.

Каліфорнія. З одного боку, усе то й же мексиканський вплив півдня, з іншого — усі найтрендовіші напрями спеціальних дієт та тенденцій здорової їжі.

Саме у Каліфорнії вперше акцентували увагу на фермерських ринках, органічних продуктах і започаткували культ листової зелені та овочів, а ще смузі та соків як 3 китів здорової їжі повсякдення. У великих містах на кшталт Сан-Франциско, Лос-Анджелеса та Сакраменто можна побувати у найкращих ресторанах країни, спробувати найкращі вина США. Відбірні морепродукти, неймовірне мясо, різноманіття фруктів та свіжої зелені, яке припідносять з гордістю та пристрастю. Проста тортилья з гуакамоле на сніданок — Каліфорнія традиційна. Фаршировані квіти цукіні, тихоокеанська риба з сальсою із огірка, манго та редису, а також стріт-фуд, зелений фреш, мікс морепродуктів зі свіжою листовою зеленню, стейк, паростки, рідні тартари, корисні десерти — усе це Каліфорнія гастрономічна, у стилі фюжн.

Зі штату у штат, від регіону до регіону можна вивчати США детальніше і спробувати на смак. І краще, ніж події минулих часів, ніхто не підкаже вам, де це зробити і що куштувати у кожному конкретнмоу місці.

Тортилья з гуакамоле

Американський сніданок

Стандартний варіант сніданку, мало чим відрізняється по всій країні, також не сильно відрізняється і від європейських континентальних сніданків. Можна сказати, що вже існує поняття сніданку, до якого сягнула ера глобалізації. Каші, мультизернові пластівці, мюслі і кранчі з горіхами та сухофруктами, смажені яйця (з беконом, шинкою або без), омлети, сосиски — найбільш традиційні варіанти ранкової їжі. Солодше — тости з джемом або медом, або оладки (панкейки) зі склянкою апельсинового соку. На півночі країни їжа дещо ситніша — і яйця, і мясо регулярно входить до ранкового меню, нерідко супроводжуючись салатами, традиційно, соком, а потім — кавою. На півдні раціон є легшим: невеликий сендвіч, салат, омлет і склянка вітамінного соку. Ми підібрали сніданок у американьскому стилі — сендвіч з лососем.

Яєчня, бекон, сосиски та панкейки

Сендвіч з лососем

Інгредієнти

  • 300 г філе лосося.

  • 100 г копченого лосося.

  • Свіжий кріп.

  • Булочки для сендвічів.

  • Оливкова олія.

  • 3 ст.л. гірчиці зернами.

  • Кресс, маш або мікс бебі-салатів.

Технологія приготування 

Змішайте у блендері шматочки філе свіжого та копченого лосося, кріп та збийте до стану крупних фракцій, схожих на фарш, але не до пюреподібної маси. Приправте сіллю та перцем. Сформуйте 4 котлетки та обсмажте на пательні на оливковій олії. Булочки розріжте навпіл та підсмажте у духовці чи на сухій пательні. Змажте кожний шматочок гірчицею зернами, викладіть рибний бургер, зверху — салат, і накрийте другою половинкою булочки.

Сендвіч з лососем

А що їдять на сніданок у Швейцарії читайте у статті - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/shcho-yidyat-na-snidanok-u-shveycariyi.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.