Що їсти під час посту

Великий піст у самому розпалі. Він триватиме до 7 квітня і під час нього потрібно відмовитися від таких продуктів, як м’ясо, риба, яйця, молочні продукти, солодощі, випічка, фастфуд і алкоголь.

Здавалось би, і як тут жити, якщо нічого не можна їсти? А ні, можна. І можна дуже багато. Є багато інших продуктів, які можуть стати достойною заміною м’ясу, рибі, молочним продуктам і солодощам. Давайте дізнаємося більше про те, які ж це продукти, і що з них можна приготувати.

Овочі та фрукти

У піст не рекомендується зловживати прянощами, сіллю, цукром і смаженими продуктами. Надавайте перевагу їжі, приготованій на пару або на грилі. Овочі можна варити, тушкувати і запікати, нехай вони стануть основою вашого харчування під час посту. Нехай на вашому столі завжди будуть морква, картопля, буряк, квашена капуста та огірки. Не забувайте і про інші овочі - чим більше різноманіття, тим краще. А фрукти, до речі, стануть чудовою заміною солодощам у піст.

Кошик з овочами

Гриби

Найбільш банальне, що можна вигадати у піст - це гриби. Вони багаті на білок, тому стануть рівноцінною заміною м’ясу та рибі під час посту. Окрім білка, у грибах також містяться й інші вітаміни та мінерали, які є такими необхідними для нашого організму.

Гриби можна смажити, варити, тушкувати, запікати, додавати у салати, робити з них суп, паштети, підливки і начинки для пісних вареників або млинців. Окрім того, не забуваємо і про мариновані гриби.

Гриби

Бобові

І зараз мова йде не про квасолю. Точніше, і про неї також. Просто хочемо нагадати, що, окрім квасолі, існує багато бобових рослин і всі вони, як і гриби, багаті на білок. Нут, або турецький горох, наприклад, з якого можна приготувати хумус. Зелений горошок, який можна їсти як свіжий, так і консервований, а також робити з нього супи і пюре. Соя та соєві продукти, які дуже популярні останнім часом. А також сочевиця, яку можна додавати у салати, робити з неї супи, котлетки або гарнір.

Квасоля

Крупи

Гречка та рис - це зрозуміло. А чи готуєте ви ще якісь крупи? Чому б не спробувати булгур, наприклад? Це крупа з обробленої кип’ятком, висушеної та пропареної пшениці твердих сортів. Традиційна їжа у східних країнах: там булгур їдять і як самостійну страву, і додають у салати, і роблять з нього начинку для пісних голубців та фаршированих перців. Не слід забувати і про інші крупи - вівсяну, пшеничну, перлову, ячмінну, кукурудзяну - усе це чудовий ґрунт для кулінарних експериментів, які не суперечать посту.

Булгур

Тофу

Соєвий сир - чому б і ні. Тофу дуже поживний і низькокалорійний, майже не містить жиру та вуглеводів, а соя, як ми вже казали, джерело одного з найбільш якісних білків. Продукти з неї - не виключення.

На відміну від звичайних сирів у тофу всього три види: м’який, твердий, сухий. Перший - ніжний і вологий, його часто використовують для десертів, різноманітних паст і соусів. Твердий тофу зручно смажити, готувати у клярі або запікати. Він дуже часто використовується у кулінарії. А з сухого тофу видалена велика кількість вологи, за консистенцією він більше нагадує витриманий сир, і точно так же розсипається, якщо тонко-тонко його нарізати.

Тофу

Горіхи

Ще одне багате джерело білків і жирів, які нам усім такі необхідні під час посту. Щодня споживаючи горіхи, ви можете збагатити свій організм білками та жирами. Але не забувайте про норму споживання: на думку дієтологів, добова норма горіхів становить 30 г максимум.

Горіхи можна як їсти просто так, так і готувати з ними різні мікси, додавати їх у салати та каші, а також робити з них десерти у поєднанні з медом (більшість людей споживає мед у піст).

Горіхи

Морепродукти

А ось думки про те, чи можна їсти морепродукти у Великий піст, розходяться. Одні вважають, що можна, як і рибу, тільки два рази за весь час посту - у свято Благовіщення та у Вербну неділю. Інші - що морепродукти дозволені у Великий піст по суботам та неділям.

Ми ж радимо у цьому питанні орієнтуватися на стан свого здоров’я, навантаження, спосіб життя. Якщо у вашому житті присутні великі навантаження, і без достатньої кількості білка вам доводиться важко, морепродукти можуть слугувати його повноцінним джерелом. У будь-якому випадку потрібно пам’ятати основне правило посту: їжа повинна бути простою, без будь-яких надлишків.

Креветки

А чим перекусити на роботі під час посту підкаже стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/chym-perekusyty-na-roboti-pid-chas-postu.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.