Шпинат допоможе виявляти вибухівку

Вчені з Масачусетського технологічного інституту у Бостоні розробили детектор вибухівки на основі шпинату. Ця технологія може внести зміни у боротьбу з тероризмом.

Шпинат

Суть нового відкриття полягає у вбудовуванні флуоресцентних вуглецевих нанотрубок у листя рослини. При потраплянні зразка з вибуховими речовинами у воду, якою харчується коріння шпинату, нанотрубки починають випромінювати флуоресцентний сигнал. Його можна зчитати за допомогою інфрачервоної камери. Увесь процес визначення вибухівки займає близько 10 хвилин.

“Рослини дуже чутливо реагують на зміни в навколишньому середовищі. Вони взнають про те, що буде засуха, набагато раніше за нас та можуть визначити незначні зміни у ґрунті та воді. Якщо ми зможемо задіяти ці хімічні ланцюги сповіщення, то отримаємо доступ до величезної кількості інформації”, — повідомив голова команди розробників детектора Майкл Страно. З його слів, вченим вдалося створити рослини-нанобіоніки — вбудувати у них електронну систему та надати нерідних функцій.

Вирощування шпинату

У лабораторії Страно є розроблені раніше вуглецеві нанотрубки, які можуть бути використані у якості датчиків для визначення широкого спектру молекул, у тому числі перекису водню та нервово-паралітичного газу заріну. 

Отримувати сигнал від детектора вибухівки на основі шпинату вчені поки зможуть на відстані близько 1 м від рослини, наразі вони працюють над збільшенням цієї відстані.

А про користь шпинату не для боротьби з тероризмом, а для людського організму, розкаже стаття - http://harchi.info/blogs/annie/shpynat-dzherelo-syly-moryaka-papaya.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.