Сіль у раціоні малюка

Вчені стверджують, що сіль у помірних кількостях є корисною для організму. А чи потрібна вона дитині до року? Чи можливо і чим замінити цей мінерал, щоб задовольнити потребу у ньому організму малюка - читайте далі.

Натрій, який міститься у кухарській солі, приймає участь у багатьох обмінних процесах організму, входить до складу внутрішніх органів, крові, кісток, тощо. І навіть малюку, як рекомендують спеціалісти з дитячого харчування, на добу необхідно отримувати певну кількість цього мінералу. Дітям від народження до 10 місяців життя потрібно 0,2 г солі на добу, у наступні пару місяців норма підвищується - 0,35 г. А малюку, який уже перейшов межу 1 року, дитині необхідно отримувати на добу приблизно 0,5 г солі.

Але побачивши ці цифри, не поспішайте бігти за електронними вагами, щоб відміряти дрібку звичайної солі суворо до міліграму, а посипати усі дитячі страви. Насправді джерелом солі для дітей є зовсім не та біла сипуча приправа, яка знаходиться в солонці.

Сіль

Звідки ж малюк повинен отримувати необхідну кількість солі

Сіль дитина отримує на початку з материнським молоком або сумішшю, у яких вона міститься у натуральному вигляді. З введенням прикорму таких джерел стає більше - це фрукти, овочі, злаки, м’ясо, тощо. Кожний із цих продуктів містить у собі певну кількість солі, корисної на відміну від кухарської, яку ми звикли споживати у їжу. Позаяк, не переживайте, якщо ви будете правильно і збалансовано годувати свою дитину, то свою норму корисних солей вона обов’язково отримає з натуральних продуктів.

Кухарська сіль - коли і у яких кількостях її можна вводити у дитяче меню

Знайомити дитину з сіллю слід не раніше, ніж після року життя. Тим більше, що саме у цьому віці ви уже поступово починаєте годувати дитину їжею із загального столу. Але знову ж таки, по можливості краще готувати для нього окремо з мінімальною кількістю солі. Можна, наприклад, недосолити загальний суп, а собі, уже окремо у тарілці, додати приправу за смаком.

Якщо дитина відмовляється їсти їжу без солі

Це хибна думка. Це ми, дорослі, вважаємо, що картопляне або овочеве пюре, м’ясо без солі - це гидота, а дитина про це ще нічого не знає. Початково малюк не розуміє, що таке прісна та солона їжа, а яка з них є смачнішою. Дитина відмовляється від якогось продукту не тому, що він несолоний, а тому, що вона ще до нього не звикла. Просто пропонуйте “нелюбий” продукт кожного дня по ложечці, поки дитина його не пізнає на смак. Часом для цього потрібно до 20 підходів.

Малюк їсть

Наслідки надмірного споживання солі у ранньому віці

У малюка до року ще не сформувалися нирки, вони ще не здатні фільтрувати велику кількість солі. Окрім того, надлишок цього мінералу може привести до нервового збудження дитини. З віком є велика ймовірність виникнення проблем із нирками, підшлунковою залозою, суглобами. Хлорид натрію, який міститься у кухарській солі приводить до затримки рідини в організмі, що може привести до гіпертонічних захворювань, до ожиріння. І чим більше солі буде з’їдено, тим раніше почнуться проблеми.

Багато виробників дитячого харчування додають до складу пюре або каш кухарську сіль. Від таких продуктів також краще відмовлятися до року, щоб відтермінувати момент звикання до солі малюка. Адже, спробувавши підсолену їжу, дитина може відмовитися від прісної. Окрім того, не слід забувати, що такі продукти, як бублики, хліб та інші борошняні вироби, які батьки вводять дітям після півроку, також мають у своєму складі сіль, причому у достатньо великих кількостях.

Чи стане у майбутньому дитина зловживати сіллю чи ні багато залежить від того, до яких смаків батьки привчать її ще і дитинстві. Дорослі часто солять дитячі страви на власний смак, і це велика помилка. Врахуйте усі проблеми зі здоров’ям, що виникають у любителів солоної їжі, і вирішіть самі, солити чи не солити.

Сіль у солонці

Сольовий розчин для дитячих страв

Вводити сіль у раціон дитини краще всього у вигляді сольового розчину. Так буде безпечніше. Для цього потрібно 25 г звичайної солі розвести у 100 мл води. Прокип’ятити усе це і процідити через марлю, згорнуту у 3 рази. Потім долити ще 100 мл води і знову довести до кипіння. Отриманий розчин можна додавати по ½ ч.л. на 200 г дитячої страви (м’ясо, овочі, супи).

Дитина та їжа

А чи варто дитині давати їсти фастфуд читайте у статті - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/chy-varto-davaty-dytyni-yisty-fastfud.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.