Солодкий смак перемоги

Емоції, які ми відчуваємо, впливають на сприйняття смаку звичних продуктів більше, ніж наші думки про них. До такого висновку дійшли американські дієтологи, що спостерігали за хокейними фанатами.

Їжа здавалась вболівальниками солодшою, після перемоги їх улюбленої команди. Це у ході дослідження вияснили вчені з Коледжу сільського господарства та природничих наук Корнелльського університету (США).

Спеціалісти вирішили визначити, як емоції, пов'язані з наслідками хокейного матчу, впливають на сприйняття солодкого, солоного, гіркого, кислого та гострого смаків на фоні особистих смакових вподобань. Для цього вони обстежили 550 хокейних вболівальників — чоловіків, щоденно тестуючи їх смак і вподобання.

Хокей

У кінці кожного матчу вболівальникам давали морозиво з солоною карамеллю та кренделем і лимонно-лаймовий сорбет. Для тих, хто зазвичай надавав перевагу першому морозиву, сорбет здавався смачнішим, коли їх улюблена команда вигравала. Таким чином, їжа, яка першочергово не особливо подобалась вболівальникам, ставала суб'єктивно смачнішою під впливом позитивних емоцій, викликаних перемогою їх команди. При цьому у випадку поразки команди відчуття кислого смаку посилювалось. 

Водночас перемога чи поразка хокеїстів не впливали на сприйняття вболівальниками солоного, гострого та гіркого смаків. За словами вчених, їх дослідження показує, що позитивні емоційні реакції на повсякденні події можуть викликати більше насолоди від непривабливої їжі. Як відмічає Дендо, негативні емоції роблять неулюблені продукти ще більш відштовхуючими, у той час як сприйняття улюблених не змінюється. Можливо, це пояснює, чому розчаровані люди прагнуть “втішити” себе, поїдаючи улюблену — частіше шкідливу для здоров'я — їжу.

Переможець з золотою медаллю

А що хочеться з'їсти, коли нудно, читайте у статті - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/solodke-vid-nudgy.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.