Сидр - головний напій літа

Схоже, сидр претендує на звання головного напою цього літа: окрім того, що у містах України відкриваються заклади, які пропонують “яблучне ігристе”, пити сидр стає модним разом з устрицями, хот-догами та пирогами.

У цьому немає нічого дивного. Сидр - ідеальний напій для літа. У міру алкогольний, трохи газований, з легкою приємною кислинкою. Що ще потрібно у спекотний день.

Давайте дізнаємося більше, що таке сидр і з чим його їдять. Точніше, п’ють. А також дізнаємося більше цікавих фактів про історію та культуру споживання сидру.

Келих сидру

Факт 1

Сидр - результат бродіння яблучного соку. Причому для приготування сидру підходять не всі яблука, а тільки так звані сидрові сорти з високим вмістом танінів. А це всього декілька сортів із 7500 наявних у всьому світі.

Факт 2

У Великобританії, Франції та інших країнах із багатою історією споживання сидру є не тільки списки допустимих сортів, а й жорсткі правила з організації садів, яблука з котрих будуть використовуватися для приготування цього напою.

Яблука

Факт 3

У США та Канаді сидром називають зовсім безалкогольний яблучний сік, який зазвичай подають із паличкою кориці. Це один із улюблених напоїв дітей у холодну пору року. Алкогольний сидр у Північній Америці також п’ють, але з метою уникнення плутанини називають його hard cider.

Факт 4

Яблука та напої із них супроводжували людство протягом усієї його історії. Якщо точніше, яблука існували ще понад 65 мільйонів років тому - у часи динозаврів. Домашня яблуня з’явилася десь на території сучасного Казахстану та теоретично потрапила до Європи за часів Александра Македонського. Однак ні у Давній Македонії, ні у Давньому Римі сидр не пили - пили вино, а яблука йшли у якості десерту або гарніру до м’яса.

Безалкогольний сидр

Факт 5

Перша згадка про сидр стосується 55 року до нашої ери. Саме тоді римляни прибули на територію сучасної Англії та помітили, що мешканці селищ із задоволенням п’ють напій зі збродженого яблучного соку.

Факт 6

До десятого століття сидр уже виробляли у всіх країнах Європи. Більше того, споживання сидру значно перевищувало споживання  і вина, і пива. Сидр пили усі - і дорослі, і діти. Як мінімум через те, що пити воду було небезпечно - лютували епідемії холери. А сидр вважався легким, безпечним, тонізуючим напоєм.

Бочки з сидром

Факт 7

За легендою сидр у США став популярним завдяки шотландському фермеру Олександру Лейєру. Ніби-то його син пригостив Джорджа Вашингтона їх домашнім сидром - і напій настільки припав до душі майбутньому президенту, що сидр включили до складу пайка для американської армії.

Факт 8

У 16 столітті Жиль де Губервіль засвоїв техніку перегонки сидру - так отримали кальвадос.

Сидр

Факт 9

У 14 столітті дітей хрестили у сидрі, а не у воді. Знову ж таки через те, що сидр був чистішим та безпечнішим.

Факт 10

Сидр вважався напоєм довгожителів. Наприклад, Джон Адамс, другий президент США, кожний ранок починав з келиху сидру і щасливо прожив до 91 року.

Різні види сидру

Факт 11

В Англії 17 століття ходили легенди про групу виконавців народного танцю морріс - усі її 12 учасників ні дня не могли прожити без сидру і виступали доти, доки їм у сумі не виповнилося 1200 років.

Факт 12

Астурія - центр виробництва та споживання сидру в Іспанії. Тут навіть утворилась своя культура пиття сидру. По-перше, сидр наливають у келихи з висоти 80-100 см, щоб струмінь напою розбивався об стінки келиху та насичувався киснем - так напій здається більш газованим. По-друге, в Іспанії наливають сидр тільки “на два пальці” - щоб весь вміст келиху можна було випити одним ковтком.

Підготовка яблук до виробництва сидру

Факт 13

У сидрі традиційно менше алкоголю, ніж у вині, тому що у яблуках менше цукру, ніж у винограді. Міцність сидру - від 1 до 8 об’ємних відсотків (об. %).

Факт 14

Сидр, як і багато сортів білого вина, чудово поєднується з устрицями. Більше того, у Британії проводять дегустації, на яких підбирають найкращі комбінації устриць та сидру.

Молодь п'є сидр

А про ігристе вино Asti та його особливості читайте у статті - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/igryste-vyno-asti-ta-yogo-osoblyvosti.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.