Ігристе вино Asti та його особливості

Asti — ідеальний варіант для тих, кому набридли стандартні бульбашки шампанського. Давайте розберемося, що ж значить позначка Asti на пляшці ігристого вина і чим воно відрізняється від інших вин.

Також читайте рецепти коктейлів з ігристого вина - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/gotuyemo-svyatkovi-kokteyli-z-igrystogo-vyna.

Почнемо з назви: вона дісталася солодкому білому ігристому вину від невеликого міста Асті в околицях П'ємонту. Саме у цій провінції, а також сусідніх Кунео та Александрії, зосереджено виробництво напою. Вперше зона виробництва була визначена у 1932 році та включала 45 комун. Пізніше вона двічі розширялась, а сьогодні число комун збільшилось до 52.

У 1865 році Карло Ганча, який вивчав тонкощі виробництва вина у Шампані, застосував метод шампанізації у своїй компанії. Він зумів зупинити процес бродіння, зберігши достатню солодкавість напою та очистивши сусло від дріжджів та осаду. Вино отримало назву Moscato Spumante (“Ігристий мускат”).

Дороговказ до Асті

Сировиною для виробництва Asti (і головною його відмінністю від шампанського) слугує виключно місцевий різновид винограду Білий мускат. Це один із найстаріших сортів регіону, він характеризується високим рівнем цукру та достатньою кислотністю. Ще у 1616 році Білий мускат був названий за неперевершений смак Muscadello delicatissimo. У Середні Віки цей виноград оброблявся тільки на найкращих та найбагатших виноградниках, і солодке вино із нього дуже цінувалось.

Це, до речі, і найпростіший спосіб перевірити, чи справжнє Asti ви бачите на прилавку. Річ у тім, що цей різновид білого винограду, який використовується у виробництві, вирощується в основному в околицях міст Асті та Альба у південному П'ємонті. В Україні, наприклад, такий виноград не росте. Позаяк, якщо ви бачите екземпляри на кшталт “одеського” Astiце явна підробка.

Ключовий принцип ігристого вина Asti: збереження у вині фруктового букету свіжого винограду. Адже процес виробництва організовано таким чином, щоб природні характеристики та свіжість аромату та смаку залишались у вині якомога довше. Asti важко напитись до втрати пам'яті, адже у процесі виробництва цього ігристого вина ферментацію припиняють, досягши 7% вмісту алкоголю, тобто — до того, як весь цукор перетвориться на алкоголь. Повна ферментація вина (до 12%) змінює його смак та аромат, додає гіркоти, а для солодкого ігристого вина це загрожує втратою індивідуальності.

Виноградники Асті

З 1993 року, коли Asti отримав статус DOCG (знак якості італійський продуктів харчування), з етикеток вина прибрали приставку “spumante” (“ігристе”), підкреслюючи цим перевагу свого регіону, де бульбашки характерні майже усім винам. Хоча експерти заявляють, що DOCG присвоєна цьому вину не стільки за його особливі характеристики, скільки за безцінний внесок в економіку Італії та її ототожнення із цим брендом.

Варто відмітити, що Asti жило “в тіні” шампанського майже до закінчення Другої світової війни. Популярним його зробили американські солдати, які везли вино з собою, повертаючись на батьківщину.

Якщо говорити про відмінності ігристого вина Asti від шампанського, то ключових — три. По-перше, сорт винограду: у провінції Шампань для виробництва використовують три сорти — Піно Меньє, Піно Нуар і Шардоне. Для Asti ж єдиний можливий варіант — Білий мускат. По-друге, для шампанського характерним є повний цикл бродіння з наступним додаванням цукру, а незакінчене бродіння в Asti і так залишає у напої натуральну глюкозу. Вино Asti не таке міцне, але більш солодке — з нотками персика, меду, апельсину та квітучої акації.

Вино Асті

Саме цей солодкаво-фруктовий смак Asti і є вирішальним фактором. У результаті шампанське більше п'янить, а вино Asti діє набагато тонше та м'якше.

Його часто п'ють як аперитив. Але насправді це вино здатне скласти хорошу компанію салату і навіть якійсь гострій страві східної кухні. Винний експерт Оз Кларк і взагалі каже, що Asti відмінно поєднується із пудингом.

Ідеальна температура для подачі Asti6-8 градусів. Подають його або у класичному широкому келиху для ігристого (шампанське блюдце), або у вишуканому та вузькому келиху флюте.

Більше про традицію аперитиву і діжестіву читайте тут - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/aperytyv-i-dizhestiv-do-i-pislya-yizhi.

А про келихи для напоїв розкаже стаття - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/kelyhy-dlya-napoyiv.

Два келихи асті



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.