Українське органічне морозиво - яке воно?

В українських магазинах нарешті з'явилося українське органічне морозиво “Ескімос-Organic”, до складу якого входить усього 6 інгредієнтів, і усі — натуральні. Цікаво, що ж повинно і чого не повинно бути у процесі виробництва морозива, щоб його можна було вважати органічним.

Органічними називають продукти сільського господарства та харчової промисловості, в виготовлені без використання (або з мінімальним використанням) синтетичних пестицидів, мінеральних добрив, регуляторів росту, штучних харчових добавок, а, також, без використання генетично модифікованих продуктів.

Морозиво "Ескімос-Organic"

У складі морозива “Ескімос-Organic” вказано 6 інгредієнтів: знежирене молоко, вершкове масло. Білий кристалічний цукор, вода питна, сухе знежирене молоко та натуральний стабілізатор — камедь рожкового дерева.

На упаковці перед кожним із інгредієнтів, окрім води та стабілізатора, стоїть визначення “органічне”. Це значить, що на усіх етапах виробництва молока, масла та цукру не було використано жодних хімічних речовин: ні добрив для вирощування тростини або корму, ані антибіотиків або стимуляторів для збільшення кількості молока у корів. Упаковка морозива, до речі, паперова.

Виробництво органічного морозива сприяє підтримці та розвитку невеликих українських фермерських господарств. Корми, також, повинні бути органічними, догляд бережним, а корови — щасливими. Тільки так можна отримати ідеальне молоко, яке стане основним інгредієнтом органічного морозива. Із цього ж натурального фермерського молока технологи ТМ “Рудь” виготовляють вершкове масло та сухе знежирене молоко.

Склад органічного морозива

У масовій свідомості за словом “стабілізатор” закріпилася негативна асоціація. Але без стабілізатора створити морозиво неможливо — саме він змушує молоко, воду і масло “схопитися” і прийняти улюблену всіма консистенцію м'якої твердості.

Важливо розрізняти стабілізатори натуральні та хімічні. На створення хімічних стабілізаторів у технологів йде набагато менше часу ( = грошей), ніж на екстракцію натуральних, позаяк, виробники часто вибирають саме перший варіант. У “Ескімос-Organic” у якості стабілізатора використовують камедь рожкового дерева — природний високомолекулярний вуглевод, отриманий із насіння ріжкового дерева. І хоча класифікація харчових продуктів його можна зустріти під страшною назвою “Е410”, такий стабілізатор є абсолютно безпечним для здоров'я.

Інгредієнти органічного морозива

Вважати органічними тільки ті продукти, які виросли на власному городі або на фермі “недалеко від дому” - не зовсім правильно. Імпортні продукти із тривалим природним терміном зберігання, на кшталт тростинного цукру, також можуть відповідати усім стандартам.

Проблема полягає не у самому імпорті інгредієнтів, а у контролі за умовами, у яких він був вирощений. ТМ “Рудь” запевняє: у “Ескімос-Organic” використовують колумбійський тростинний цукор, вирощений у відповідності зі всіма стандартами. А везуть його із порту з поетичною назвою Буенавентура.

На підтвердження стандартів органічного виробництва м'яка упаковка морозива прикрашена органічним лого ЄС — Європейським Листком (Euro Leaf) - http://harchi.info/articles/organichni-produkty. Наявність логотипу на продукції підтверджує, що усі, задіяні у його створенні, інгредієнти як мінімум на 95% орагнічні.

Європейський листок

На смак органічне морозиво є більш молочним та вершковим, що робить його схожим на радянський пломбір, про який так часто згадує із сумом покоління, яке на ньому зростало. І тане морозиво швидше, що, також, може бути свідченням його органічності.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.