Вчені створили суперрис

Можливі проблеми з продовольством давно хвилюють світову громаду. Поки екологи просять поступово скорочувати поголів’я худоби і переходити на інші білкові продукти, а біологи працюють над створенням їжі майбутнього, генетики вирішують проблему по-своєму. Зокрема, підвищують стійкість рослин до різноманітних негативних факторів.

Зерна рису

Великі надії у питанні про те, як нагодувати усіх, хто голодує, покладають на рис. Це одна з найважливіших сільськогосподарських культур у світі. Особливо велику популярність, як відомо, рис має у Південно-Східній Азії, де на нього приходиться до 76% калорій усього раціону місцевих мешканців.

Щоб підвищити врожайність, вчені за допомогою генної інженерії наділили цей злак стійкістю до несприятливих кліматичних і природних умов, а також створили нові експериментальні сорти. Тепер же міжнародна команда фахівців за допомогою методів генної інженерії створила “суперрис”, який здатний боротися одразу з декількома захворюваннями. Це актуально, оскільки хвороби, викликані бактеріальними або грибковими збудниками, можуть привести до втрати 80% врожаю рису.

Вирощування рису

Американські вчені з університету Дюка разом з китайськими колегами дослідили імунні реакції рослин та виявили компоненти, які можуть бути використані для створення стійких до захворювань культур. Правда, практичне застосування цих компонентів здатне привести до зниження урожайності, тому дослідникам прийшлось вирішувати одразу декілька проблем.

Автори зазначають, що результати їх роботи мають величезний потенціал для сільського господарства, адже відкритий механізм створення “суперрослин” не повинен обмежуватись тільки рисом.

Варений рис

А про рисову дієту читайте тут - https://harchi.info/diet/rysova-diyeta.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.