Вічна піца

Вчені з американської військової дослідницької лабораторії Natick розробили піцу, яка може зберігатись поза холодильником до 3 років і при цьому залишається досить їстівною та придатною до споживання.

Вчені цієї лабораторії вже давно займаються розробкою одягу та обладнання для солдатів, але рецепт хорошої та “довговічної” піци став чимось на кшталт священного граалю. Солдати просили включити піцу до їх раціону з тих пір, як у 1981 році спеціальну наперед приготовану їжу, якою постачали солдатів у зоні військових дій або місцях, де з якихось причин не можна організувати польову кухню, замінили консервами.

Піца у спеціальній упаковці

Головна важкість полягала у тому, що рідина з томатного соусу та сиру з часом потрапляла у тісто, розм'якшуючи його і створюючи тим самим ідеальні умови для розвитку хвороботворних бактерій. Тепер вченим вдалося за допомогою цукру, солі та сиропу попередити потрапляння рідини у тісто. Окрім того, щоб забезпечити піці свіжість протягом 3 років, вчені змінили кислотність соусу, сиру і тіста. І нарешті, сконструювали упаковку таким чином, щоб у ній зовсім не залишалось повітря. 

За словами вчених, смак у піци повністю звичайний, правда, вона є більш вологою та не дуже хрусткою. А для солдатів, які не їдять свинину, є версія піци з індичкою.

Піца

Про інші продукти, що зберігаються дійсно довго, читайте у статті - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/vichna-yizha-produkty-shcho-zberigayutsya-diysno-dovgo.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.