Вогонь тайської кухні

У тайській кухні виключно важливу роль відіграють спеції та прянощі, поєднання котрих утворює екзотичні композиції. Серед найпопулярніших пряних трав можна виділити базилік, лимонну траву та листя коріандру. Серед сухих спецій та прянощів лідерами є чорний перець, кориця, гвоздика, куркума, кунжут та насіння коріандру. Легко впізнавані корені з надр землі — імбир та його ніжніший родич калган. Поряд завжди часник та цибуля-шалот. Смакові заправки неможливі без рибного соусу, соку лайму, тамаринду, тростинного або пальмового цукру.

У тайській кухні використовуються десятки видів червоного перцю у свіжому, сушеному, дробленому та меленому вигляді. Здається дивовижним, що гострий червоний перець чилі, без якого важко уявити тайську кухню, з'явився в Азії порівняно недавно. Привезений португальцями з Латинської Америки у 16 столітті, чилі став однією з найпопулярніших спецій тайської кухні.

Інгредієнти для страв тайської кухні

Багато хто бачить закономірність між кількістю спецій та стрункістю фігури. Дійсно, гострий перець, імбир та інші спеції активують процеси обміну в організмі. Однак тим, хто прагне схуднути, не варто різко переходити на тайську кухню з ризиком спалити собі шлунок або стрімко збільшувати кількість спецій у своєму раціоні.

У тайців, які з покоління в покоління їдять гострі страви, травна система генетично пристосована до такої їжі, в той час, як не звиклій до ковтання полум'я людині з помірних широт зловживання такою дієтою навряд чи обійдеться без наслідків. Більшість ресторанів тайської кухні за кордоном враховують цю особливість та автоматично знижують кількість спецій у стравах.

Перець чилі

У Таїланді ж, замовляючи їжу у ресторані, багато іноземців виявляють, що визначитись в вибором дуже важко. Прохання приготувати страву “не гостро” є для кухарів тайської кухні малозрозумілою категорією. Недокласти перцю — все рівно, що виказати неповагу до гостя. Тому “негостра” страва на практиці часто перетворюється у вогняну тарілку. Щоб тайська страва була помірно гострою при замовлення варто просити приготувати без перцю. Усіх інших спецій вистачить, щоб не залишити страву прісною. 

Більш близьке знайомство з тайською кухнею та розуміння правильного поєднання спецій дозволяє розкрити букет смакових відтінків та дарує дивовижні враження, і навіть люди, які у повсякденному житті зовсім не їдять гостре, із задоволенням час від часу смакують страви тайської кухні.

Інгредієнти для страв тайської кухні

Більше про перець чилі читайте тут - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/pekuchyy-perec-chyli-i-yogo-vydy.

А про візитну картку мексиканської кухні розкаже стаття - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/enchilada-vizytna-kartka-meksykanskoyi-kuhni.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.