Вупі пай - Ого-го, тістечко!

Закохатися у Вупі пай можна, навіть не відкусивши жодного шматочка. А спробувавши - закохаєшся точно.

Вупі пай

Щільні, рельєфні після випікання, коржі обіцяють знайомий з дитинства шоколадний смак, а ніжна кремова начинка вабить контрастом із темним печивом. Тут не до жартів, одразу декілька американських штатів ревно захищають право називатися батьківщиною цього десерту. І не дарма.

Про те, що Вупі пай придумали на їх території, заявляли Массачусетс, Нью-Гемпшип, Пенсильванія та Мен. Справжня регіональна війна. Найвагоміші аргументи у мешканців двох останніх штатів. Патріотично налаштовані пенсильванці згадують, що Вупі пай місцева кондитерська робила ще у 1920-х. Правда, офіційно назва десерту “Whoopie pie” у споживанні з’явилася тільки у 1928-му. Що дає уродженцям штату Мен формальну перевагу: згідно з їх версією, у місті Льюїстон випікають Вупі пай з 1925-го року.

Дотепне протистояння вилилося у те, що менські законодавці оголосили десерт Вупі пай “офіційним частуванням штату Мен”. Трохи смішно, дуже зворушливо, але, по суті, це чудове підтвердження простої думки: в Америці не тільки цінують свою регіональну ідентичність, а й дуже люблять Вупі пай.

Червоні Вупі пай

При цьому, сумнівів у тому, що рецепт печива Вупі пай у Штати привезли німецькі аміші, ні в кого немає. Аміші - це такі старовіри-протестанти, які живуть простим життям і поважають традиції предків. Більша частина їх громад ще у 18-19-му столітті перебралась у Північну Америку.

Як розповідає легенда, аміші-чоловіки, які втомлювалися на важкій роботі, відкривали згорток з їжею і, виявивши там печиво, радісно вигукували: “Whoo! Pie!”. Так з часом десерт і почали називати.

Тому, якщо раптом захочеться перекласти назву печива на українську, доведеться обирати щось на кшталт: “Ого-го, тістечко!”, “Треба ж, торт!” або “Ура, пиріг!”. Для того, щоб відчути такі емоції, вам знадобиться всього лиш рецепт Вупі пай і трохи вашого часу для приготування.

Ще одна, досить поширена назва цього печива, перекладається досить чітко: “Чорний місяць”.

Вупі пай

Отож, що це таке - торт, пиріг, тістечко чи печиво? Якщо у вас запаморочилася голова від цієї каруселі кулінарних виробів, нічого дивного. Десерт Вупі пай характеризується ще й тим, що його расову приналежність визначити вкрай важко.

З вигляду - печиво або тістечко, схоже на титанічних розмірів Чоко-пай. Друга частина назви десерту ніби натякає на те, що задумувалось це як пиріг. А очевидці, які мали щастя спробувати “Чорний місяць” на його історичній батьківщині стверджують, що іноді одним Вупі пай можна нагодувати двох дорослих людей нескромних габаритів - торт і є.

Позаяк, чинити можна по ситуації. Вупі пай меншого розміру назвемо печивом або тістечком. Спекли десерт королівських статків - буде пиріг або торт.

Зрештою, зміна літер на сам десерт не дуже впливає. А приготування класичного “Чорного місяця” має мало варіацій. Оригінальний рецепт вимагає використання шоколадного печива і крему на основі вершків та масла. З часом набрали популярності і модифікації з імбирним та гарбузовим печивом, а також інших кольорів і смаків, не забороняється експериментувати і з начинкою - можна використати як заварний крем, так і маршмелоу.

Вупі пай

Класичний рецепт Вупі пай

Інгредієнти

  • 200 г вершкового масла.

  • 2 яйця.

  • 300 г борошна.

  • 130 г какао.

  • 220 г цукру.

  • 2 ч.л. розпушувача.

  • 2 ч.л. ванільного цукру.

  • 200 мл молока.

  • 400 мл жирних вершків.

  • 5 ст.л. цукрової пудри.

Інгредієнти для Вупі пай

Техгологія приготування

У одній посудині змішайте просіяне борошно, какао, розпушувач, ванільний цукор. У іншій - збийте цукор з маслом кімнатної температури, додайте яйця і ретельно перемішайте.

У яєчно-масляну суміш, частинами, додайте почергово молоко та борошняну суміш. Замішайте тісто.

На деко, застелене силіконовим килимком або пергаментним папером, викладіть невеликі кульки тіста та злегка приплюсність їх. У розігрітій до 175 градусів духовці випікайте печиво протягом 10-12 хвилин. Готовому печиву дайте охолонути.

Збийте вершки з цукровою пудрою. Викладіть крем на половину печива і накрийте другою.

 Дайте постояти десерту 30 хвилин на холоді, перед тим як споживати. Зберігайте Вупі пай у холодильнику.

Шоколадне печиво Вупі пай

А скласти конкуренція американському печиву Вупі пай може хіба що французьке печиво макарон - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/tayemnycya-pechyva-makaron.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.