Вибираємо пательню для млинців

Млинці люблять практично усі — на сніданок або просто до чаю. Але щоб жоден із млинців не вийшов грудкою, необхідно не лише вміння господині, а й хороша, правильна пательня для млинців. Якою ж повинна бути пательня для млинців, і чим вона відрізняється від звичайної?

  • Перша умова — у пательні повинні бути невисокі краї (близько 1 см) і досить довга ручка — для того, щоб млинці було зручно і легко перегортати і знімати.

  • Друга умова — у пательні для млинців повинно бути товсте дно, щоб при смаженні тісто прогрівалось рівномірно, млинці добре пропікались і не присмажувались. Це також є важливим для того, щоб пательня при смаженні не деформувалась, що може відбуватись тому, що на розігріту поверхню постійно виливають холодне тісто.

  • Третя умова — для млинців краще виділити окрему пательню, яка не буде використовуватись ні для чого більше.

Млинець на пательні

Чавунна пательня для млинців

Такою пательнею користувались ще наші бабусі, тому вони досі вважаються найкращими для приготування млинців. Завдяки товстому дну тепло рівномірно розподіляється по всій поверхні пательні та довго зберігається. Чим старшою є чавунна пательня, тим краще. Чавун має пористу структуру — з часом це сприяє утворенню жирового антипригарного шару, що не дає млинцям ні присмажитись, ні приклеїтись до пательні. Щоб не знищити цю антипригарну властивість, набуту природним шляхом, пательню не можна мити, а тільки чистити.

Спосіб очищення: у пательню необхідно налити рослинну олію, додати столову ложку крупної солі та прокалити. Потім остудити, ретельно протерти сухою ганчіркою або паперовими серветками, посипати сухою сіллю та знову протерти сухою чистою тканиною.

Основною перевагою чавунної пательні для млинців є довговічність та висока міцність, вона не деформується з часом. Для перегортання та зняття млинців можна використовувати металеві лопатки.

Мінус чавунної пательні у тому, що вона є дуже важкою. Також, попри вагу та товсті стінки, якщо пательню впустити, то дуже велика ймовірність того, що пательня розколеться.

Чавуна пательня

Пательня для млинців з антипригарним покриттям

Альтернативою чавунній пательні може стати спеціальна пательня для млинців з антипригарним покриттям. У такій пательні передбачені невисокі краї, довга ручка та товсте дно, вони легкі. Завдяки антипригарному покриттю млинці добре знімаються, не присмажуються, а пательня легко миється.

Така пательня може мати різний розмір, найпопулярніший — 20-25 см у діаметрі.

Мінусом антипригарної пательні для млинців є те, що вона дуже швидко і нерівномірно нагрівається, що з часом приведе до втрати форми — дно прогнеться, а стінки викривляться. Щоб цього не сталось якомога довше, смажити млинці на такій пательні краще на слабкому чи середньому вогні.

Щоб не пошкодити антипригарне покриття рекомендується використовувати дерев'яні, силіконові або пластикові лопатки.

Попри те, що пательня має антипригарне покриття, дно все одно необхідно змазувати олією. Краще всього робити це так: половинку сирої картоплини або цибулини насадити на вилку, цей своєрідний “пензлик” обмакнути в олію та змазати пательню. Так уся поверхня виходить змазаною рівномірно.

Пательня для млинців з антипригарним покриттям

Алюмінієва пательня для млинців

Звичайна алюмінієва пательня є найдешевшим та найпоширенішим варіантом. Вона відрізняється легкістю, але є недовговічною, а також дуже часто усього після декількох використань вона деформується та втрачає свою форму.

Однак зараз випускаються важкі литі алюмінієві пательні з дуже товстим дном. Така пательня є довговічною, добре нагрівається та відмінно тримає температуру.

Будь-яку алюмінієву пательню після кожного млинця потрібно змазувати олією, інакше наступний обов'язково присмажиться. Оскільки алюміній легко можна пошкодити, при перегортанні млинців слід користуватись тільки дерев'яною лопаткою.

Алюмінієва пательня для млинців

Пательня для млинців з керамічним покриттям

Пательня з керамічним покриттям рівномірно прогрівається та легко переносить високу температуру. Млинці на такій пательні не присмажуються та легко знімаються. Мити пательню з керамічним покриттям дуже легко, часто навіть можна просто протерти її паперовим рушником.

Для того, щоб покриття не потріскалось, не можна допускати різких перепадів температур. При падінні або ударах керамічний шар може також тріснути або відколотися, тому з такою пательнею потрібно обходитись дуже обережно.

 Пательня з керамічним покриттям

Вибирайте пательню для млинців, яка подобається та влаштовує саме вас і тіште млинцями себе та своїх близьких.

А як вибрати турку для кави читайте у статті - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/vybyrayemo-turku-dlya-kavy.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Дякую, дуже корисна інформація)