Вина Нового Світу

Останнім часом усе більшої популярності набувають країни Нового Світу як привабливі туристичні обєкти. Уже знайома багатьом Європа не така цікава, а ось невитоптані стежки Чилі, Аргентини, ПАР, Австралії та Нової Зеландії ведуть до захопливих пейзажів, незвичайних традицій і, звісно, — до цікавого винаВина Нового Світу відрізняються яскравим фруктовим смаком і як правило є міцнішіми на декілька градусів. Свою назву вони отримали від групи регіонів за межами Європи, так званого Старого Світу. Дослідження нових земель відкрило нові можливості для винороблення. Давайте дізнаємось більше.

Чевоне вино

Чилі

Чилі — шоста країна у світі по обємам виробництва вина. Виноградну лозу у Чилі завезли з Франції у 1538 році. Місцеві сорти довгий час відносились до родини мерло, пізніше зясувалось, що це карменер, але маленька генеалогічна плутаниця ніяк не вплинула на якість і популярність вина. До того ж, карменер у Франції майже зник, і тепер саме Чилі є лідером у поставках цього сорту.

Завдяки особливостям клімату чилійські вина мають мяку кислотність, а прибережне розташування допомагає створювати кращі білі вина. Ще одне яскраве біле виноMontez Alpha Chardonnay з виразним ананасовим смаком. Червоним чилійським винам характерний виражений фруктовий аромат, іноді з екзотичним смаком і відтінком: сливовий аромат та фіолетовий відтінок Tarapaca Carmenere Reserva, квітковий аромат і чорниця у смаку Syrah Koyle Royal. Щоб повністю розкрити смак червоних чилійських вин, їх варто подавати при кімнатній температурі (16-20 градусів), а білі — охолодити.

Відомі виноробні регіони: Ллейда Веллей, Біо-Біо Веллей.

Виноградник

Аргентина

Аргентина вважається пятим по величині виноробним регіоном і світі. Вина Аргентини виготовляють з європейських сортів винограду, але південний клімат надає нотам смаку нового звучання. Мальбек, майже забутий на батьківщині у Бордо, вважається візитною карткою місцевих виноробів та одним із найпопулярніших вин. Іспанський сорт торронтес зявився на південноамериканському континенті 500 років тому завдяки конкістадорам і зараз за популярністю змагається з мальбеком.

Виноробні регіони: Провінція Мендоза, Сан-Хуан, Ла-Ріоха, Сальта, Катамарка, Ріо Негро, Буенос Айрес.

Пляшки з вином

ПАР

Винороблення у ПАР має конкретний рік народження — 1659, коли колонізатори вперше почали вирощувати лозу для солодкого десертного вина “Констанція”. Найтепліші винноробні регіони регіони розташовані у долинах річок Брід, Оліфент і Помаранчева, і тому тут виробляється основна частина загального обєму вина.

Найбільш популярний африканський сорт — пінотаж (суміш піно нуар та сенсо), втім винороби ПАР часто використовують і більш звичні для європейців сорти — каберне, шираз, мерло, шардоне. Вина часто витримуються у дубових бочках (Paul Sauer Estate), володіють ванільним ароматом (Chardonnay, Klein Constantia) і смаком тропічних фруктів (Chenin Blanc, Neethlingshof).

Виноробні регіони: Вестерн Кейп, Робертсон, Паарл.

Wine Awards

Австралія

Ми не звикли асоціювати Австралію з вином — і дарма. У кінці 19 століття епідемія філлоксери обійшла стороною південноавстралійські виноградники, і тепер вони вважаються одними з найстаріших у світі, а у 2000 році експорт австралійських столових вин у Великобританію перевищив обєми поставок навіть французьких колег. Більше того, у ТОП-10 найдорожчих вин світу 5-ту позицію займає автралійське вино Penfolds Grange Hermitage 1951 ($38 420 на Австралійському винному аукціоні).

Більшість вин на цьому материку купажуються — сорти змішуються. Особливо ніжний смак — результат витримки (4-6 років) у дубових бочках. Каберне, рислінг, шардоне, совіньйон, різноманітні ігристі вина — і це далеко не повний список того, що виготовляють на материку. Одні з найвідоміших австралійських вин — червоні з винограду французького сорту сіра/шираз.

Навідоміша винна біржа Австралії, Langtons, маркує вина як Outstanding (“видатні”) або Superior (“кращі”), так що радимо звернути на це увагу.

Виноробні регіони: Бароса Веллей, Кунавара, Вікторія.

Пляшка вина у руках

Нова Зеландія

У кінці 19 століття у Нову Зеландію прибули емігранти з Хорватії — саме з цього моменту бере свій початок новозеландське винороблення. У 1840 році перше новозеландське вино було продано англійським солдатам. Вино потрапило до Чарльза Дарвіна, який високо його оцінив — і, по суті, дав своєю характеристикою квиток в успішне майбутнє.

Експерименти з численними сортами привели у результаті до вибору найкращих для клімату: совіньйон блан, шардоне і піно нуар.

Вина Нової Зеландії відрізняються сильним ароматом та тропічними смаками: гевюрцтрамінер, рислінг. 

Виноробні регіони: Мальборо, Уаіпара (Південний острів), Окленд, Хоукс Бей, Гісборн, Мартинборо, Вайрарапа (Північний острів).

Багато пляшок з вином

А що таке айсвайн читайте тут - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/kryzhane-vyno-aysvayn.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.