Як боротися з надмірним апетитом

На годиннику 9 вечора, і ви точно знаєте, що шоколадний батончик захований на кухні в упаковці з вівсянкою, а у холодильнику залишився шматочок вчорашнього тортика. Прибрати їх з виду, ще не значить викинути з голови. Чому вам знову хочеться їсти, якщо ви перекушували 20 хвилин тому? Відчуття голоду може бути викликане масою факторів: від гормонів до стресу. Втім, незалежно від причини, ви можете його подолати. Розглянемо експертні стратегії, як боротися з підвищеним апетитом.

Малюк їсть величезний лаваш

Їжте більше у першій половині дня

Усі ми чули, що ситний сніданок допомагає нашій талії триматися у межах дозволеного — тепер ця теорія має наукове підтвердження. У нещодавньому дослідженні Техаського університету в Ель-Пасо вчені зясували, що люди, які ситно їдять зранку, споживають на 5% менше калорій протягом доби, що дозволяє їм без будь-яких додаткових зусиль і обмежень скидати до 5 кг зайвої ваги за рік. Між іншим більшість з нас діє за зворотньою схемою: їсть 20% з щоденних калорій на сніданок, 30% — на обід і 50% — на вечерю. Що приводить до того, що перед сном апетит звіріє. Якщо у вас не виходить починати ранок з великого сніданку, перенесіть більш ситний перекус у першу половину дня — зїжте ще один йогурт, фрукт або половину сендвіча.

Ситний сніданок

Пийте смузі

Як боротись з апетитом? Просто запамятайте: піна перемагає жир. Це одне з кращих відкриттів американського професора Барбари Рулс. Вона виявила, що піддослідні, які пили смузі та інші комбіновані напої з блендера принаймні двічі на добу, споживали на 12% менше їжі, ніж ті, хто робив це набагато рідше. Чому? Змішування інгредієнтів у блендері — найпростіший та абсолютно некалорійний спосіб збільшити обєм порції за допомогою повітря.

Смузі

Запасіться сочевицею

Згідно з новим дослідженням Кокранівської спілки компліментарної медицини, люди, які дотримуються дієти, багатої на клітковину, втрачають у вазі на 2 кг швидше, ніж ті, хто обмежує себе у жирах. Перші у “групі живлення”: сочевиця, солодка картопля (батат) і яблука. Ці продукти володіють низьким глікемічним індексом і не викликають стрибків цукру у крові. Відчуття голоду? Не чули.

Червона сочевиця

Дихайте ваніллю

Якщо вірити лікарю Рейчел Херц, автору бестселера “Аромат бажання”: запах ванілі може слугувати протиотрутою від обжорства ввечері. На думку експерта, насичений аромат блокує особливі нейропептиди, які викликають відчуття голоду, діючи, свого роду, як сенсорна обманка — організм впевнений, що свою порцію солодощів він уже отримав. З роллю “протиотрути” від голоду справиться звичайний ванільний екстракт, лосьйон для тіла або навіть аромасвічка.

Ваніль

Перекусуйте з розумом

Ви знаєте, що правильні перекуси талії не шкодять. Доктор наук та спеціаліст з харчування Джеймс Кенні наводить приклад грамотних низькокалорійних перекусів, багатих на поживні речовини: полуниця, броколі, авокадо.

Корисні перекуси

Дихайте глибше

Стрес змушує наше тіло виробляти кортизол. Він, у свою чергу, перешкоджає утворенню гормону лепніну, який допомагає нам відчувати себе ситими. У результаті, впевнений автор книги “Ультраметаболізм” Марк Хайман, ви постійно відчуваєте голод. Зробіть перерву та приведіть свої почуття у порядок. Наприклад, використовуйте таку вправу: на 5 рахунків повністю видихніть та відпустіть напруження, розслабте плечі. Потім, знову рахуючи про себе до 5, мяко та повільно вдихніть — через живіт у легені, утримуйте повітря 4 секунди та видихніть знову. Виконуйте вправу по 5 хвилин кожного дня і ви помітите, як кількість нездорових перекусів скоротится у рази.

Йога

Подумайте про щось інше

Голод може працювати як заспокійливий механізм: ви втомилися, занудьгували, знаходитесь у стані стресу та мрієте тільки про одне — заїсти проблеми. Якщо ви розумієте, що причина апетиту — зовсім не нестача їжі, спробуйте переключити увагу, збадьоритись та підняти самооцінку. Подзвоніть друзям, з якими давно не бачились, зробіть нову стрижку, почніть читати нову книгу або займіться спортом. Дуже скоро голод капітулює, а питання “як боротися з вечірнім апетитом” буде зняте з денного графіку.

Заняття

Їжте шоколад правильно 

Чоловічі видання часто радять читачам, що худнуть, таку смачну хитрість: щоб зменшити кількість їжі за один прийом, за 10-15 хвилин до їжі розсмокчіть 1-2 шматочки гіркого шоколаду (не менше 75% какао-бобів). У шлунок відправиться сигнал про надходження калорій, і за обідом ви зїсте менше.

Чорний шоколад

Більше про апетит і голод розкаже стаття - https://harchi.info/articles/apetyt-shcho-ce-take-sposoby-pidvyshchennya-ta-znyzhennya-apetytu.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.