Як готують і їдять піту

Піта - прісний хліб, який користується особливою популярністю у країнах Середземномор’я та Близького Сходу. Існує багато різновидів піти: пласкі, з кишеньками і навіть у вигляді подушки. У Арабських країнах піту використовують не тільки у якості простого хліба, а й для приготування різноманітних страв, закусок і канапок. І, як більшість інших сортів хліба, незважаючи на свій простий склад, арабський хлібець піта має свої особливості і у смаку, і у зовнішньому вигляді.

Піта

Хлібець, приготований у Сирії та Йорданії, трохи нагадує вірменський лаваш, єгипетська та лівійська піта має присмак білого хліба, а ефіопський хлібець за смаком і зовсім схожий на вівсянку. Смак піти залежить від того, який сорт борошна буде вибраний: пшеничне вищого сорту, грубого помелу, тощо.

Ззовні піта представляє собою типовий білий хлібець. Трохи підсмажений, сухий, він рідко перевищує товщину 1 см та має невелику вагу. Піта може мати різний діаметр, але зазвичай не більше 30 сантиметрів.

Тісто для піти

Тісто для піти готується з використанням малої кількості води. У результаті готовий арабський хлібець виходить дуже сухий. Це створює особливу арабську специфіку такого хлібу: усі начинки, загорнуті у хліб, “поділяться” частиною жиру і стануть трохи сухішими.

Таємниця отримання пустої кишеньки всередині піти полягає у особливому способі випікання. Хлібець потрібно викладати на дуже гарячу поверхню і випікати при дуже високій температурі. При цьому в тісті утворюється водяна пара, яка накопичується всередині, і, відділяючи шари тіста один від одного, надуває бульбашку. Так з’являється кишенька, яку потім можна відкрити, надрізати гострим ножем та наповнити будь-якою начинкою.

Випікання піти

У Лівані та Йорданії на основі плаского хліба готують фалафель: у кишеню піти кладуть смажені котлети з нуту, картоплю фрі, зелень і спеції. А в Єгипті у якості начинки для арабської піти використовують яловичу печінку або курку.

Користь такого хліба у тому, що разом з ним організм отримує велику кількість клітковини та невеликий набір вітамінів, які добре впливають на обмін речовин. Шкода піти для здоров’я людини може проявлятися тільки у випадку надмірного споживання даного продукту.

Піта з начинкою

А більше про користь різних видів хліба розкаже стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/korysnyy-i-shkidlyvyy-hlib.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.