Корисний і шкідливий хліб

Хоча у багатьох приказках хліб і основа основ, незамінна їжа, але якщо попереду намічається дієта, то першим зі списку дозволених продуктів буде викреслений саме він. Чи правильно відмовлятися від хліба, який з них є шкідливим, а який, навпаки, принесе користь? Давайте розберемося у питанні хліба насущного.

Білий, сірий, чорний, бородинський, ризький, висівковий, соєвий, безглютеновий, чіабатта - прогулянки по хлібному відділу у магазині стають усе цікавішими. Отож: чим шкідливий хліб та чому від нього потрібно відмовлятися.

Різний хліб

Усе досить просто: хліб - калорійна їжа, у білому борошні вищих сортів після помелу не залишається білків, вітамінів і мінералів. Означення “вищий сорт” борошна вводить в оману, але це не характеристика якості борошна, а спосіб її обробки. При виробництві борошна вищого сорту харчові волокна повністю перемелюються. Такий хліб завдяки високому вмісту вуглеводів дає відчуття швидкого насичення, але сповільнює травні процеси всередині організму. Хоча з хлібом і смачніше, але не рекомендовано його їсти безпосередньо під час обіду.

Середня калорійність хліба залежно від різних видів - від 200 до 300 ккал у 100 г. Майже у півтора рази збільшується калорійність шматочка хліба, якщо у ньому містяться насіння, горіхи та сухофрукти. Найбільш висококалорійним та найменш корисним вважається білий пшеничний хліб.

Борошно

Корисні властивості хліба вражають. Хліб збагачує організм вітамінами, мікроелементами, амінокислотами. У ньому міститься багато вітамінів груп В, Е, РР, А. Хліб сприяє очищенню кишечника та організму в цілому від шлаків, знижує ризик цукрового діабету. Тому повністю відмовлятися від хліба недоцільно, краще з’ясувати, який хліб є корисним для здоров’я.

Якщо ви не знаєте, чи шкідливий хліб, який ви вибрали у магазині, то уважно прочитайте склад на етикетці. Перелік інгредієнтів у “хорошому” хлібі недовгий - це борошно, рослинні олії, молоко, вода, яйця, дріжджі, натуральні добавки (спеції, горіхи, насіння, шматочки фруктів). Також до складу хліба входять хлібопекарські добавки, які є допоміжними засобами для пухкості, пружності тіста та збільшення терміну придатності. Добросовісні виробники вказують їх у складі, інші замовчують.

Тісто

Вибираючи, який хліб є кориснішим, сірий чи чорний, ви надаєте перевагу одному і тому ж сорту хліба з пшеничного та житнього борошна, які змішані у різних пропорціях. Для отримання сірого хліба беруть співвідношення пшеничного та житнього борошна 1:2, а чорного - 1:3. На відміну від білого хліба, чорний містить у собі ряд корисних амінокислот та клітковину, яка корисна для роботи травного тракту. Житній сірий і чорний хліб краще споживати при різноманітних порушеннях ендокринної системи, цукровому діабеті. Через тривале засвоєння організмом житній хліб не рекомендовано споживати при інфекціях, розладах травлення, печії, гастритах і виразках. У цих випадках слід замінити сірий і чорний хліб на підсушений або білий, бажано на бездріжджовій основі.

Хліб з печі

Майже весь хліб випікають з додаванням дріжджів, які викликають розбухання тіста. Утворення великої кількості порожнин з вуглекислим газом може приводити до метеоризму у кишечнику. Бездріжджовий хліб таких явищ не викликає, тому і гордо носить назву “найкорисніший хліб”. Щільна хлібна м’якоть із бездріжджового тіста сприяє активній роботі кишечника.

Сучасний цільнозерновий хліб ближче всіх до його історичних предків. З часом методика його виготовлення не сильно змінилась. Відмінність цільнозернового хліба від пшеничного і навіть грубого помелу у тому, що для отримання борошна подрібнене зерно не просіюють. Весь вихідний матеріал після перемелювання зерна іде у тісто. Тому у хлібі ви можете виявити часточки розміром до півтора міліметрів. У складі звичайного хліба часточки діаметром понад 0,05 мм не повинні бути присутні.

Цільнозерновий хліб

Цільнозерновий хліб, на відміну від білого пшеничного, включає в себе усі компоненти зерна і забезпечує організм вітамінами, амінокислотами та ферментами з оболонкою. Його випікають з борошна вищого сорту з додаванням 25% висівок. Цей хліб краще засвоюється, активізує роботу шлунку і не порушує обмін речовин.

Хліб з висівками містить вітаміни, білки, жири, вуглеводи, клітковину моно- та дисахариди, насичені жирні кислоти. Висівки багаті на клітковину, яка поглинає і виводить токсини, сповільнює засвоєння вуглеводів. У результаті нормалізується рівень інсуліну та глюкози у крові.

Під час дієти рекомендовано споживання хліба з висівками, який дарує відчуття насичення та надовго знижує апетит. Висока концентрація вітамінів В6, В12 і цинку покращують діяльність нервової системи. Якщо ви відчуваєте тривогу та стрес, то краще влаштувати невеликий перекус: випити чашку гарячого чаю з тостом хліба з висівками.

Тости з маслом і джемом

 

Ще більше порад про вибір хліба читайте у статті - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/yak-vybraty-korysnyy-hlib.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.