Як побороти потяг до шкідливої їжі

Замовляти у ресторані замість піци мінестроне, запивати його мінералкою, а десерт ігнорувати взагалі — на такий подвиг здатний не кожний і не завжди. Давайте зясуємо, як побороти потяг до солодкого, соленого та випічки.

Солодощі

Дослідження, опубліковане у журналі The American Journal of Clinical Nutrition підтверджує стару істину про те, що цукор та жири стимулюють область мозку, яка відповідає за задоволення. З новенького: виявилось, що якщо перед жирним млинцем з маслом ми ще можемо встояти, то перед солодкою цукеркою — тільки ті, хто володіє надздібностями. А оскільки між бажанням та забороною є прямий взаємозвязок, постійна відмова від десерту загрожує зривом, як нервовим, так і харчовим. Краще дозволяти собі перекусувати шматочками гіркого шоколаду, фруктовим мармеладом, зефіром або сухофруктами (дієтологи особливо рекомендують чорнослив, манго і персики). Вони на деякий час втамовують голод і не містять багато калорій, якщо не робити наголос на кількість.

Цукерки M&M's

Випічка

Вуглеводи для організму — джерело енергії №1. Тому після активного трудового дня або настільки ж активного відпочинку рука тягнеться саме до булочок, а не до салату. Як же перебороти потяг до випічки? Якщо справа відбувається пізно ввечері і організм дійсно втомився, дозвольте йому заслужений відпочинок: відправляйтесь у спальню, а не на кухню. У інших випадках надайте перевагу спагеті з твердих сортів пшениці або хлібу з висівок під акомпанемент овочів, а не вершкових соусів.

Донати

Фастфуд

На думку вчених, частіше всього жінки мріють про бургер, курячі нагетси та картоплю фрі під час ПМС (які виправдання у чоловіків невідомо). Тому є сенс готуватися до небезпечного періоду наперед. Наприклад, зробити картопляні скибочки вдома — у них, як мінімум, не буде пересмаженої у фритюрниці олії і тонни солі — і брати з собою на роботу. Бургер же принесе менше шкоди, якщо буде приготований з домашньої котлети і зернової булочки.

Фастфуд

Шоколад

Саме шоколад у будь-якому вигляді та формі — основний харчовий наркотик серед жінок. І це не так вже і погано, якщо привчити себе до якісного шоколаду. Замість молочного (особливо у форматі батончиків) їжте гіркий шоколад із вмістом какао не менше 85%. Через перевагу натурального гіркого смаку, солодощами у звичному розумінні його важко назвати, проте і зїсти за раз цілу плитку не захочеться. Також корисні антиоксиданти можна отримувати з гарячого шоколаду, керобу та протеїнових коктейлів з додаванням какао.

Шоколад

Сир

Багато з нас постійно слідкують за жирністю молока, домашнього сиру та йогуртів, вибираючи маркування 0-1%, але не в силах відмовитися від сиру. Річ не тільки у смакових вподобаннях, а й у соціальній ролі трапези (ароматні скибочки грюйера з пляшечкою шаблі у приємній компанії, і вечір вдався) або приємних дитячих спогадах (канапка з твердим сиром, яку так смачно запивати гарячим солодким чаєм після катання з гірки). Не відмовляйтесь від зустрічей з друзями, просто переходьте на сири з пониженим вмістом жиру, або потрохи додавайте улюблені сорти у страви, наприклад, ложку тертого пармезану до овочів, замість бездумного поглинання цілої упаковки за один присіст.

Сир

Комфортна їжа

Потяг до певних продуктів та страв повязаний у більшій мірі з емоціями, ніж з фізіологічними потребами. Наш організм не відчуває життєвої необхідності у третій порції морозива за день (як і у першій, чесно кажучи), ласощі потрібні нам, наприклад, після сварки з коханою людиною. У стресових ситуаціях ми відчуваємо потребу у, так званій, комфортній їжі: для одних це мамин пиріг, для інших хот-дог. У такі моменти дійсно не слід відмовляти собі у порції (але не у відерці!) улюбленого смаколика. Намагатись замінити його лайт-версією, на кшталт натурального грецького йогурту — марна спроба: таку підміну мозок сприймає як дієтичну, а значить стресову. Не дарма опитування 2013 року, проведене мережею піцерій Sbarro, показало, що американці більш охоче відмовляться від соціальних мереж, ніж від улюбленої комфортної їжі.

Кадр з фільму один вдома

Кофеїн

Потреба у американо викликана декількома причинами: сформована звичка, відсутність сили волі і навіть зміна генів. У 2012 році вчені одразу 6 університетів, включаючи Гарвард, обнародували результати багаторічного дослідження. Проаналізувавши ДНК 47 тисяч людей, вони виявили два гени CYP1A2 і AHR, які відповідають за кількість кофеїну, необхідного конкретній людині і швидкість його засвоєння організмом. Можливо, ви одна із них. Так як же позбутися кавової залежності? Вихід: повільно потягувати зелений чай або мате. Або тренуйте силу волі.

Чашка кави

Сіль

Для декого відмовитися від солених горішків складніше, ніж від солодкого печива. Лайфхак: замініть у стравах сіль пряними травами (тільки не готовими сумішами з пакетиків, у які окрім усього іншого додано уже чимало солі) і топінгами з кислим смаком (лимоний сік, оцет). Якщо без солі зовсім ніяк, перемеліть сушену ламінарію або сушені стеблини селери, вийде рослинний еквівалент. Можливо, потяг до солоної їжі — ознака дефіциту калію. Їжте курагу, квасолю, мигдаль, морську капусту. 

Сіль

І наостанок, ще декілька порад, які допоможуть вам конролювати потяг до небажаних гастрономічних задоволень. По-перше, ставайте на бігову доріжку або осідлайте велотренажер. Дослідження канадського Університету Ватерлоо показало, що кардіонавантаження покращують роботу певної частини головного мозку, яка відповідає за самоконтроль, у тому числі і стосовно їжі. По-друге, їжте шпинат. Шведські вчені виявили, що листя саме цієї рослини містить мембрани-тілакоїди, екстракт котрих на 95% зменшує гедоністичний голод (їжа виключно заради задоволення).

Також читайте про психологічні причини переїдання у статті - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/psyhologichni-prychyny-pereyidannya.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.