Як пити та уникнути похмілля

Чи правда, що не можна змішувати та понижувати градус? Чим закушувати? Чи правда, що жінки п'яніють швидше? І чи варто на ранок після вечірки лікувати себе пивом? Давайте спробуємо розібратися з міфами та істинами про сп'яніння.

Як алкоголь діє на організм

Трохи теорії. Алкоголь — це звичайний етиловий спирт (C2H5OH), знайомий нам зі шкільних уроків хімії. Після потрапляння в організм етанол, що є невеликою розчинною у воді молекулою, досить швидко всотується у травний тракт і потрапляє у кров. Максимальна концентрація алкоголю у крові досягається усього через півгодини (якщо ви випили натщесерце — інакше їжа сповільнює всотування). Етанол в основному поступає у м'язи та мозок, суттєво впливаючи на центральну нервову систему. Основними мішенями його дії є клітинні мембрани та ферменти мозку. Етанол обмежує дію глутамату та запускає активність гамма-масляної кислоти, основного гальмівного нейромедіатора. Одночасно спирт активує дофамінові та серотонінові рецептори та випуск опіоїдних пептидів. Тобто, алкоголь чинить заспокійливу дію, зменшує тривогу та розгальмовує поведінку. Інакше кажучи, п'янить та приводить у стан ейфорії.

Деяка кількість алкоголю виводиться легенями та нирками, але майже 90% отриманого організмом етанолу переробляється у печінці. Переважно для цього використовується фермент алкогольдегідрогеназа, який окислює алкоголь до токсичного оцтового альдегіду. Невелика частина його у результаті виводиться з сечею, а інша перетворюється у нешкідливу оцтову кислоту. Інший спосіб окислення — за допомогою мікросомального ферменту з родини цитрохром Р450. У здорової людини так переробляється тільки незначна частина алкоголю, але люди, які страждають хронічним алкоголізмом, завдяки цьому рішенню можуть окислювати алкоголь у півтора рази швидше.

Детальніше про вплив алкоголю на організм людини читайте у статті - http://harchi.info/articles/vplyv-alkogolyu-na-organizm-lyudyny.

Якщо етилового спирту дуже багато, то організм не встигає оперативно переробляти та виводити токсичний оцтовий альдегід. Тоді усе погано: ми страждаємо від зневоднення, у нас болить голова, а у роті неприємний присмак. Одним словом — похмілля.

Люди із шампанським

Що зробити перед вечіркою

Якщо ви хочете прокинутися свіжими на ранок, не пийте. Відмова від алкоголю — єдиний безвідмовно діючий спосіб боротьби з похміллям. Не виходить? Обмежте себе у кількості алкоголю, випийте 1-2 склянки пива або пару келихів вина, не більше. І найголовніше — не йдіть на вечірку голодним: їжа у травному тракті сповільнює всотування алкоголю. Випийте побільше води: алкоголь зневоднює організм. Можете з'їсти активоване вугілля — він тимчасово абсорбує алкоголь, але після потрібно не забути сходити до туалету.

Існує поширена думка, щоб на ранок не було похмілля, варто “розігнати печінку” за декілька годин до вечірки, випивши невелику кількість алкоголю та запустивши захисні бар'єри організму. Однак це помилка: таким чином неможливо збільшити активність алкогольдегідрогенази. Швидкість реакції розщеплення етанолу не залежить від концентрації спирту, і випивши наперед можна тільки збільшити навантаження на печінку. До того ж цей крок, швидше всього, збільшить кількість випитого за вечір.

Міні-бар

Чим варто закушувати

Обов'язково закушуйте під час вечірки, навіть якщо ви і поїли наперед. Не варто сильно завантажувати організм: закуска не повинна бути дуже жирною, не варто змішувати білкову їжу та крохмаль. Краще їсти фрукти, що містять вітаміни, пектин та харчові волокна. Вони допоможуть абсорбувати токсичні речовини у травному тракті та виводити їх з організму. Більше пийте води і соків: алкоголь є сечогінним та сильно зневоднює організм — на кожний 1 г спожитого етанолу виділяється додатково 10 мл сечі. І, головне, пам'ятайте: їжа не рятує вас від сп'яніння, вона тільки відтерміновує його, затримуючи всотування спирту. У результаті дуже ситна закуска, навпаки може зіграти із вами злий жарт, і ви не помітивши вип'єте більше.

Навесні 2014 року Esquire опублікував статтю про пивовара Джима Коха, який бореться з похміллям, поїдаючи під час застілля харчові дріжджі. Теоретично це повинно працювати: дріжджі також мають свою алкогольдегідрогеназу і можуть перетворювати алкоголь у шлунку. На практиці, правда, виявляється, що цього не відбувається: ефект від дріжджів є незначним, вони затримують всотування алкоголю на деякий час, як і будь-яка інша їжа.

Вино з закусками

Чому хтось п'яніє швидше, а хтось — повільніше

Вважається, що худим людям напитись набагато простіше, ніж повним, але це також не зовсім правда. Швидкість засвоєння етанолу залежить від багатьох факторів — не тільки ваги печінки і всього тіла, а й раси, статі, віку, генів, стану здоров'я та побічних ефектів від застосування ліків. Так наприклад існує 3 ізоформи ферменту алькогольдегідрогенази, що відрізняються за будовою та активністю. Дві з них є характерними для європейців, третя — для деяких східних та північних народів, що може бути причиною їх підвищеної чутливості до алкоголю. А ще активність ферментів поступово сповільнюється з віком — позаяк чим старшими ми стаємо, тим важче для нас будуть проходити вечірки.

Через багато фізіологічних факторів чоловіки переносять алкоголь набагато краще за жінок. У чоловіків значна кількість етанолу метаболізується алкогольдегідрогеназою шлунку. Окрім того, активність мікросомальних ферментів у них є вищою, ніж у жінок, так як синтез цих ферментів стимулюється чоловічими статевими гормонами. На додаток чоловічий організм складається з води на 60-70%, у той час як жіночий — на 50-60%. Позаяк, жінки вимушені зіштовхуватись із набагато вищим рівнем вмісту етанолу у крові при нижчій активності ферментів.

У середньому звичайна людина вагою у 70 кг за годину окислює від 7 до 14 грамів етилового спирту — це еквівалентно невеликій склянці пива, келихові вина або шоту міцного алкоголю. Крайня норма спирту для здорової людини становить 60 г для чоловіків і 50 г для жінок (ці цифри також варіюються від індивідуальних особливостей організму). Щоденне перевищення цієї кількості протягом тривалого часу викликає жирову дистрофію печінки (на щастя, це лікується). А регулярне споживання більше 150 г чистого алкоголю приводить до цирозу печінки і передчасної смерті. Парадокс: якщо ви хочете, щоб ваша печінка якомога ефективніше переробляла алкоголь, ведіть здоровий спосіб життя і не пийте зовсім.

Вода і вогонь

Чому не можна понижати градус та змішувати алкоголь

Хороша новина: можна понижувати градус. Послідовність напоїв не має особливого значення, насамперед важливою є кількість алкоголю, а також поєднання різних його типів. Не потрібно обманювати хоча б себе: якщо ви пили багато горілки, а після запили її пивом, то вам погано від надлишку алкоголю та оцтового альдегіду, а не від хибного порядку дій. У той же час змішувати пиво і горілку (або віскі) правда не варто, краще дотримуватись одної і тої ж сировинної основи напоїв. Почали з вина? Краще пийте весь вечір вино. Одразу перейшли до віскі? Не змінюйте напій.

Не змішуйте ігристі вина та газовані напої з іншим алкоголем. Етанол починає всотуватись та перероблятись у шлунку, але до 70% спирту все одно надходить у кров з тонкого кишечника, який працює набагато ефективніше через більшу площину поверхні. Шипучий алкоголь прискорює просування у кишечник, завдяки чому швидко посилює всотування та сп'яніння.

Існує думка, що чим темнішим є напій, тим гірше вам буде зранку. Частково це правда: окрім етанолу, алкогольні напої містять домішки, що утворюються внаслідок виробництва, наприклад сивушні олії. У віскі цих домішок на порядок більше, ніж у горілці, але принципову роль тут усе ж відіграє якість напою та ступінь його очищення. Позаяк, якщо боїтесь головного болю — не економте на алкоголі.

Напої

Що робити, якщо ви перепили

Якщо уже ввечері ви відчуваєте, що все пішло не так, краще превентивно викличте блювання. Прийміть контрастний душ. Пийте багато води з вітамінами та мінералами — необхідно поповнити баланс електролітів. Не завадить використати активоване вугілля та інші абсорбенти. Прийміть препарати на основі ацетилсаліцилової кислоти — вони знімають біль та покращують мікроциркуляцію крові. Лягайте спати: якщо все зроблено вірно, зранку ви обійдетесь практично без головного болю.

Як боротись із похміллям та чи можна знімати його пивом

У жодному випадку не похмеляйтесь, навіть якщо зранку вам дуже погано. Етанол часто помилково сприймається як ефективний анестетик, але насправді це зовсім не так. Ви відчуєте невелике полегшення у короткотривалій перспективі, втім тільки посилите навантаження на печінку та погіршите своє самопочуття у подальшому. Не варто також пити каву та інші напої, що підвищують навантаження на серцево-судинну систему. Краще пийте більше соків або вітамінізованої води. Прийміть таблетки проти похмілля: швидше за все, вони складаються із тої самої ацетилсаліцилової кислоти та звичайної харчової соди, що нейтралізує вільну соляну кислоту у шлунку. Відправтесь у душ або на свіже повітря.

Детальніше про біологію похмілля розкаже інфографіка - http://harchi.info/articles/biologiya-pohmillya-infografika.

Незважаючи на те, що алкоголь калорійний, зранку вам все одно необхідно підвищити рівень цукру у крові. Не варто зупиняти свій вибір на тяжкому сніданку — дайте своєму організму відпочити. Їжте шпинат і банани, багаті на калій, щоб поповнити баланс електролітів. Приготуйте собі яєчню: яйця містять таурин, який допоможе печінці. З'їжте хороший суп. І в черговий раз задумайтесь про те, щоб більше ніколи стільки не пити.

Похмілля

Також читайте як організувати домашній міні-бар - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/yak-organizuvaty-domashniy-mini-bar.

А про те, як визначити характер людини за улюбленим напоєм, розкаже стаття - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/yak-vyznachyty-harakter-lyudyny-za-ulyublenym-napoyem.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.