Як роблять сухі сніданки START і AXA

За статистикою кожний сьомий українець надає перевагу сухим сніданкам поряд з іншими більш складними варіантами. Але, судячи з розповідей друзів та популярності даного відділу у супермаркетах, любителів мюслі, граноли та пластівців навіть більше.

По-перше, це зручно та швидко: коли кожного ранку здійснюєш півмарафон по квартирі з зубною щіткою в одній руці, телефоном — в іншій, запікати у духовці брокколі з орегано — точно не кращий варіант. По-друге, останнім часом це ще й смачно. А ось з чого насправді роблять загадкові мюслі та чи справді вони такі корисні, як про них говорять, знають далеко не всі. Щоб розвіяти завісу невідомості та вияснити усе напевне, давайте подивимось, як виробляють сухі сніданки AXA і START на заводі — пластівці, мюслі, фігурки, каші та інше.

Сухі сніданки

Як все влаштовано

Компанія Lantmannen була заснована у 1880 році і зараз її представництва працюють у 45 країнах світу. В Україні компанія працює з 2000 року та є провідним виробником сухих сніданків під брендами START і AXA. Головний принцип — відповідальне виробництво — використовуєтся тільки високоякісна сировина без штучних барвників. Торгові марки AXA і START позиціонують себе на ринку як бренди для здорового способу життя. При цьому AXA — лідер у категорії хрустких мюслі в Україні.

Мюслі — це коктейль з різних злакових пластівців з додаванням сухофруктів, ягід та горіхів. Мюслі бувають двох видів: традиційні і запечені. Запечені мюслі — це злакові пластівці доведені до хрусткого стану з додаванням сушених фруктів, горіхів, цукатів і меду. До них відноситься гранола, кранчі, а також AXA Muesli Crispy. Для кожного з видів існують свої нюанси виробництва, але на виході вони, хоч і залишаються натуральними, за смаком не схожі на звичайну вівсянку, яку у чистому вигляді більшість прихильників мюслі можуть і не любити. У лінійці AXA мультизернові пластівці, каші для всієї родини, пластівці з висівками, мюслі з висівками, мюслі “4 злаки”, хрусткі мюслі, каші миттєвого приготування і зернові батончики.

Мюслі АХА

Усього на заводі позмінно працюють 96 співробітників. У тому ж приміщенні є невелика офісна частина — головний офіс знаходиться у Києві.

На вході у цех панує ідеальна чистота. Перед тим, як зайти, усі повинні помити руки, обробити їх дезинфектором, одягнути халат і шапочку. Всередині усе бездоганно чисто — виробничі лінії максимально автоматизовані, тому працівників небагато. Виробничість при цьому величезна: за добу отримують 3 тонни готових мюслі, запакованих у коробки.

Починається усе з закупки сировини: його, залежно віж урожаю і якості, імпортують з Європи або замовляють в українських постачальників. Вимоги у скандинавського концерну вкрай суворі, тому у роботу потрапляє якісна відбірна сировина. Якщо такої на даний момент немає в Україні — закуповують за кордоном. Це стосується і злаків — вівса, кукурудзи, пшениці та ячменю — і фруктів. З горіхів використовуються натуральні кешю. Для виробництвао продктів AXA і START використовується в основному цільне зерно. Цільне зерно зберігає усі частини цілого неочищеного зерна, тому на виході у зерновій основі більше білків та складних вуглеводів, клітковини, вітамінів групи В. У таких мюслі повністю зберігаються вітаміни, поживні речовини та клітковина.

Зернові колечки

Потім зі злаків готують зернову основу — залежно від видів мюслі змішують вівсяні, пшеничні та кукурудзяні пластівці, рисово-вівсяні кульки.

Паралельно зі злаків варять сироп, у нього додають натуральний мед та ванілін. Зернова основа вимішується, потім по встановленій рецептурі і у потрібних пропорціях за допомогою підйомника її поміщають у величезний міксер. Туди ж додають і сироп. Маса вимішується та подається на конвеєрі, де усе розподіляється ріномірним шаром, у пічку. Остання потрібна для того, щоб мюслі були хрусткими, пройшли додаткову термічну обробку і запеклись, тобто були повністю готовими до споживання. При цьому у готовому продукті не міститься холестерин. Саме хрусткі мюслі — найбільш апетитні та смачні: ними можна перекусити і в сухому вигляді, а якщо додати молоко або йогурт — вийде повноцінний прийом їжі.

Пластівці з молоком

Після пічки у хрустку основу додають цукати, сухофрукти, шоколад та горіхи. Зернова основа з фруктами (шоколадом) та горіхами ретельно вимішується у міксері. Потім — фінальний штрих: мюслі фасують у пакети або коробки. На коробку наноситься дата виробництва, час фасування та номер зміни, яка запаковувала продукт. Останній важливий етап — контроль через металодетектор і контроль ваги. Якщо хоч якийсь параметр не відповідає нормі — бракована коробка передається у лабораторію, де її вміст аналізують спеціалісти. Окрім того, на всіх останніх етапах виробництва проводиться суворий контроль: заміри основних показників продукції на заводі роблять кожні півтори години, а інженери на кожній виробничій лінії стежать за тим, щоб усе проходило ідеально та без збоїв. 

Увесь процес від завантаження зернової основи на початку виробництва і до отримання готової коробки з мюслі, яку можна хоч зараз ставити на полицю у супермаркеті, займає близько години. Тепер ми маємо уявлення про те, як виробляють продукцію AXA і START, яку ми бачимо на полицях у магазині. Чи варто їсти їх щодня на сніданок виріщувати вам, адже незважаючи на заявлену якість виробництва, не всі погодяться з тим, що сухі сніданки належать до здорового харчування.

Хлопчик їсть пластівці

А як приготувати гранолу вдома читайте у статті - http://harchi.info/blogs/annie/granola-bagatstvo-vitaminiv-kozhnogo-ranku.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.