Як вибрати вино у ресторані

Більшість з нас проходили через це: ресторан, винна карта, абсолютне нерозуміння назв і офіціант, який терпляче чекає на замовлення. Несміливо вибираємо друге у рейтингу найдешевших, видихаємо. І тут офіціант повертається з пропозицією продегустувати обраний напій.

Немає нічого поганого у тому, що ви не винний експерт, але іноді хочеться справити враження людини, який щось та й розуміє у напої богів.

Озброївшись порадами спеціалістів, дамо декілька підказок, як не впасти лицем у салат при виборі вина.

Вечеря у ресторані

Що робити, якщо вас лякає винна карта

Якщо у переліку винних назв немає жодного знайомого слова, не панікуйте - вихід є. У хороших ресторанах позиції вина згруповані по типам, без цих всіх описів типу “легка квіткова нота”. Сміливо просіть рекомендацій офіціанта або сомельє, базуючись на ваших стандартних вподобаннях (легке сухе, насичене пряне, тощо).

Для охочих глибше зануритись у предмет є чудові додатки Vivino і Plonk, які дозволяють сканувати або знайти певне вино і показати вам його опис та рейтинги.

Якщо питання у ціні, базуйтесь на сумі, якої вам не шкода, і додайте до неї 10%. Вино може бути трохи дорожчим, але при цьому значно кращим та якіснішим. Уся справа у фіксованих витратах, які для усіх позицій будуть однаковими (перевезення, податок та інше).

Винна карта

Що робити, коли вам пропонують продегустувати вино перед подачею повного келиху

Погоджуйтесь. Це можливість побачити, як закрита пляшка. Річ зовсім не у шматочках корка, які плавають у пляшці, ні. Річ у трихлоранізолі, сполуці, яку можна знайти у 5% вин, закритих корком. Ця хімічна сполука псує вино, залишаючи запах запліснявілого вологого картону. Ви повинні поглянути на колір вина та переконатися, що він яскравий і не каламутний.

Якщо у вас на дні келиху осіли кристали, схожі на дрібні уламки скла, не хвилюйтеся: це безпечна характерна ознака органічних вин, які не проходять багато кіл фільтрації.

Далі: покрутіть вино у келиху, щоб наситити його киснем і дати аромату краще розкритись. Понюхайте. Якщо був дефект корка, у вина залишиться запах плісняви. Таке може статися і з пляшками, закритими кришкою з різьбою, але набагато рідше. Вино не повинно пахнути тухлими яйцями або рідиною для зняття лаку.

Тепер пробуйте напій на смак. Проженіть його по всій ротовій порожнині, зробивши його доступним для всіх смакових рецепторів. Якщо ви відчуваєте дивні відтінки смаку, не соромтеся спитати у офіціанта. Якщо вино вам просто не сподобалося… що ж, пощастить наступного разу.

 

Дегустація вина

Як не помилитися із вибором червоного, білого та рожевого

Звісно, смакові вподобання - питання дуже індивідуальне. Але якщо ви не особливий гурман, то слідуйте вибору широких мас. Із червоних вин варто брати мерло або бургундське. Серед білих великою популярністю користуються совіньйон блан і шардоне. Розе вибрати складніше, тут слід орієнтуватися на блідо-рожевий відтінок.

Червоне, біле та рожеве вино

Яке вино взяти з собою, якщо вас запросили на вечерю

Якщо хочете підійти серйозно, дізнайтеся у господарів, які страви вони планують готувати. Далі із завданням вам допоможуть справитись мобільний додаток PocketWine, який підкаже ідеальні пари у світі вина та їжі, або сомельє у магазині вин.

Якщо у вас з собою правильне вино для іншого типу страв, запропонуйте господарям зберегти його для зручного випадку: ймовірно у них є свої напої для цієї вечері.

Вино у кишені

Корок або гвинтова кришка

Дослідження Оксфордського університету показали, що хлопаючий звук при відкриванні пляшки змушує нас повірити у хорошу якість вина у ній. Але корок - зовсім не гарантія високої якості.

Навпаки, коркове вино часто псується, а ось гвинтова кришка дозволяє довше залишатись свіжим. Корок краще використовувати для вин, які повинні витримуватися протягом років, адже вона дозволяє вину дихати. Загалом винні експерти усе частіше надають перевагу гвинтовим кришкам.

Корки від вина

А що таке хаусвайн у ресторанах читайте у статті - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/shcho-take-hausvayn-u-restoranah.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.