Яка Coca-Cola смачніша: у склі чи у пластику?

Чому Coca-Cola у скляній пляшці і навіть у жерстяній банці здається смачнішою, ніж у пластиковій пляшці? Чи залежить ціна від складу напою, враховуючи, що 250 мл кока-коли у склянці дорожче за 500 мл кока-коли у пластику? Справа тільки у маркетингу, а чи склад напою дійсно може різнитися залежно від упаковки?

Кола-кола у різній тарі

Точка зору компанії Coca-Cola

Як відомо, смак — поняття суб'єктивне, і думки різних людей про один і той самий продукт, як правило, відрізняються.

Напій Coca-Cola виробляється завжди за однією технологією і в однакових умовах, незалежно від того, у яку тару в результаті він буде запакований — пластикову чи скляну пляшку, або ж алюмінієву банку.

Якщо розлити напій, запакований у різну тару, в однакові склянки та спробувати в ідентичних умовах (якщо при цьому напої зберігались в однакових умовах, температура напоїв є однаковою, і термін придатності продукту приблизно такий самий), то жодної різниці у смаку не буде.

Але коли ми п'ємо напій, ми сприймаємо не тільки смак і запах — ми також осягаємо і упаковку. Скло у такій ситуації виграє порівняно із іншими матеріалами. Воно гладке, прозоре (порівняно із банкою), температура напою у скляній пляшці краще відчувається і довше зберігається.

Окрім того, існує фактор смаку. Наприклад, протягом життя у людини напрацьовується смакова пам'ять, і, бачачи конкретний продукт або напій, який ми раніше вже пробували, ми очікуємо відчути такий же смак при його повторному споживанні.

Така ж справа і з металевою банкою. Якщо ми п'ємо прямо із банки, то очікуємо металевого присмаку. Це своєрідна реакція мозку: якщо метал у роті, значить, повинен бути смак металу.

Позаяк, Coca-Cola одна і та сама, незалежно від упаковки. Якщо напій зберігається правильно (температура, сонячне світло, вологість, тощо), смак напою буде однаковий незважаючи на тару.

Кока-кола у склі

Точка зору виробників скла і пластику

Пляшка або банка не впливають на смак. Значення має термін придатності продуктів. Наприклад, молочні продукти, квас, пиво — це “живі” продукти, і навіть при використанні консервантів вони мають визначений термін придатності, який повинен прийматися до уваги покупцями. 

Тара із ПЕТ — поліетилентерефталата — має спеціальне міжнародне маркування із цифрою 1 (хоча зазвичай у народі її називають просто пластиковою), визнана у всьому світі найбільш сучасною і абсолютно безпечною для здоров'я, що неодноразово підтверджено світовими дослідницькими центрами. Об'єм її споживання перевищив 400 млрд штук.

Мінеральні води, рослинна олія, газовані напої, квас, пиво, молочні продукти, ліки та БАДи, коньяки, віскі, вина — усе це без будь-яких обмежень розливається та запаковується у ПЕТ, це хімічно і біологічно інертний матеріал, тому він є стійким до атак мікроорганізмів, не вступає у реакції із напоями та їжею.

Буває, що люди говорять ніби-то про різний смак кока-коли у склі, банці і пластику. Але тут однозначно можна сказати, що причина явно не в упаковці. Смак Coca-Cola може залежати від країни-виробника. Наприклад, у США для створення солодкого смаку використовують високофруктозний кукурудзяний сироп, а у Мексиці — сахарозу. За хімічний складом вони є схожими, але істинні фанати кока-коли можуть знайти відмінності у смаку та ароматі.

Відмінностей у складі Coca-Cola у склі, банці або пластику немає, він однаковий. Але буває різна ступінь насичення вуглекислим газом при виробництві напою. Пов'язано це із різними стандартами на різні види упаковки. Також варто відмітити, що кока-кола у склі виробляється у набагато менших об'ємах і вважається преміальним продуктом. Для того, щоб ми полюбили Coca-Cola, виробники щорічно вкладають мільярди у рекламу. Тому, коли ми хочемо освіжитись, то часто уявляємо собі повну, холодну, солодку, саме скляну пляшку кока-коли. Однак сліпі тести, які проводились неодноразово (коли споживач не бачить із якої упаковки п'є напій), виявили, що люди не можуть відрізнити смак одного напою від іншого.

Наприклад, дослідження кулінарного блогера Джея Кенджі Лопез-Альта підтверджує, що упаковка має значення, але впливає вона не на смак напою. А на наше сприйняття. Блогер пропонував людям спробувати Coca-Cola із різної тари. Спочатку піддослідні не знали, із чого була налита кока-кола. Потім їм показали, що частина напою — зі скляної пляшки. Результати довели: для того, щоб любити Coca-Cola зі скла, потрібно це скло спочатку побачити.

Цікаво, що алюмінієва банка також має всередині тонке полімерне покриття, із яким контактує і контактує напій. Кислота роз'їдає метал, і якщо опустити алюмінієву банку у соляну кислоту, то алюміній розчиниться і від банки залишиться одне лише пластикове покриття.

Кока-кола у пластику

Точка зору креативного директора брендингового агентства

Це стереотип сприйняття пластикової пляшки як такої. Споживачів привчили, що усі дорогі напої виробляють у склі, а усі дешеві — у пластику. Жерстяна банка — це проміжний варіант. ПЕТ — найдешевший вид упаковки, і якщо задача виробника — пройти за найнижчою ціною, то він вибере його. Звісно, і до інгредієнтів, що входять у напій, він буде застосовувати ту саму логіку. Скло як матеріал для упаковки є у багато разів дорожчим. Дорожча і безпосередньо лінія розливу. Так чи інакше напої у склі мають деяку преміальну складову. У цьому випадку доводиться більше уваги приділяти дизайну як етикетки, так і самого скла. Як показують дослідження, якість самого продукту люди сприймають у великій мірі за якістю упаковки. Ось і виходить, що Coca-Cola у склі сприймається як більш якісний, а значить, смачніший напій.

Кока-кола у жерстяній банці

Точка зору кандидата технічних наук

Скляна пляшка має перевагу перед ПЕТ, оскільки вона є хімічно нейтральною: скло ніяк не взаємодіє із вмістимим. При правильному зберіганні і вмісту у напої кислотності не більше 7%, він також не буде взаємодіяти із ПЕТ, тому принципової різниці між склом та пластиком у такому випадку немає. Але скло більше гарантує якість, із напоєм у такій тарі точно нічого не станеться.

Більше про Coca-Cola читайте у статтях - http://harchi.info/company/coca-cola і http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/shche-bilshe-coca-cola.

Кока-кола



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.