Яка різниця між брі та камамбером

Із вигляду брі та камамбер дуже схожі. Круглі, м’які, з білою пліснявою, обидва робляться з коров’ячого молока. Та все ж таки це два різних сири, і давайте дізнаємося, чим же вони відрізняються.

Шматок сиру брі

Походження

Брі - один із найдавніших французьких сирів, він був популярним ще у Середні віки. І завжди, до речі, вважався сиром королів. Великими прихильниками брі були королева Марго та Генріх IX. Герцог Шарль Орлеанський (член королівського дому Валуа та один із найвидатніших поетів Франції) частував шматками брі своїх придворних дам. А Бланка Наваррська (та сама, яка графиня Шампанська) часто надсилала цей сир у якості подарунку королю Філліпу Августу, який був у захваті від нього.

Назву свою брі отримав на честь французької провінції Брі, розташованої у центральному регіоні Іль-де-Франс неподалік від Парижу. Саме там вперше почали робити цей сир у 8 столітті. А ось камамбер почали робити на тисячу років пізніше - у кінці 18 - початку 19 століття.

Батьківщиною камамбера вважається селище Камамбер у Нормандії. Легенда розповідає, що перший камамбер приготувала селянка Марі Арель. Під час Великої французької революції Марі ніби-то врятувала від смерті монаха, який ховався від переслідування, і який на знак вдячності відкрив їй відому тільки йому таємницю приготування цього сиру, І брі цей сир стосувався тільки віддалено.

Сир брі

Розмір та упаковка

Брі частіше всього формують у великі кружальця діаметром до 60 см або маленькі головки до 12 см. Камамбер же виготовляють тільки маленькими кружальцями, так і порційними трикутниками, а ось справжній камамбер може бути тільки цілою головкою, яку запаковують, зазвичай, у круглу дерев’яну коробку. До речі, у цій коробці камамбер можна одразу запікати.

Щодо запікання. Камамбер жирніший, ніж брі. Відповідно, тане і плавиться швидше. Це пов’язано з тим, що у процесі виробництва у брі та камамбер додають вершки, але у різних пропорціях (камамбер містить 60% молочного жиру, брі - тільки 45%). Окрім того, при виробництві молочнокислі культури у камамбер вводять 5 разів, і у брі - тільки раз. Саме тому у камамбера більш виражений смак та запах, а брі м’якший та ніжніший на смак.

Дозрівання камамберу

Колір, смак та аромат

Для брі характерним є блідий колір із сіруватим відтінком. Аромат у брі тонкий, можна навіть сказати, елегантний, з ароматом лісових горіхів. Молодий брі має м’який і ніжний смак, по мірі дозрівання м’якоть набуває гостроти. Чим тоншим є кружальце брі - тим гострішим є сир. Їсти брі краще тоді, коли він має кімнатну температуру. Тому витягати з холодильника його потрібно наперед.

Серцевина у камамбера світла, жовтувато-вершкового відтінку. На смак він більш маслянистий, сильно дозрілий камамбер взагалі має рідкі “нутрощі”, що далеко не всім до смаку, але такий сир вважається найбільш цінним. На смак цей сир нежирний, трохи гострий і зовсім трохи солодкавий.

А ось запах у камабера більш дивний. Він може віддавати коровою, грибами або сіном - усе залежить від процесу зістарювання та зберігання сиру. Не дарма французький поет і прозаїк Леон-Поль Фарг колись охарактеризував аромат камамбера як “запах ніг Бога”.

Камамбер, крекери та мед

А яка різниця між хамоном і прошутто розкаже стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/yaka-riznycya-mizh-hamonom-i-proshutto.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.