У чому різниця між наливками та настоянками

В Україні бум на настоянки. І на наливки теж. Один за одним відкриваються бари, де можна випити “по піїсят” з різними травами, смородиною, вишнею, хроном, медом, яблуками, курагою та іншими добавками.

У зв’язку з цим, давайте дізнаємося, чому настоянка і наливка - це не одне і те ж, і чим вони, власне, відрізняються одна від одної. Тільки пам’ятайте про шкоду алкоголю.

Наливки і настоянки

Почнемо з наливок. По-перше, наливка завжди солодка. Завжди. Кількість цукру у наливки додають величезну. По-друге, наливки завжди готують із ягід або фруктів. Тобто наливки з кропу та хрону, як ви розумієте, бути не може. По-третє, готують наливки зазвичай на горілці або спирті. Тому “наливка на джині” також звучить смішно та абсурдно.

Основою для наливок можуть бути будь-які сезонні ягоди та фрукти: смородина, малина, полуниця, вишня, яблука, сливи, груші, персики - усе залежить від вашої фантазії. Для наливки береться тільки м’якоть плодів разом зі шкіркою, а ось різні кісточки та насіння краще видалити - у поєднанні з алкоголем вони можуть виділяти токсичні речовини.

За часів Київської Русі наливки, до речі, були набагато популярнішими, ніж вино. І це не дивно. Основними інгредієнтами для наливок ставали фрукти та ягоди, які росли на городах, у той час як виноград на території нашої країни був не таким популярним і зустрічався тільки у деяких регіонах.

Полунична наливка

Із настоянками інша історія. По-перше, вони володіють лікарським ефектом. Правда, тут слід відмітити, що у приготуванні настоянок слід чітко дотримуватися рецептури, оскільки зміна пропорцій може привести до втрати лікарських властивостей.

По-друге, настоянка може бути гіркою, солодкою або напівсолодкою - усе залежить від міцності наявних у ній інгредієнтів.

Настоянки також можна робити з ягід, але, зазвичай, із додаванням трав, листя, квітів і коріння. Можна і без ягід, просто настоювати спирт на коріннях і травах - також буде дуже добре.

Виділяють прості настоянки, які виготовляються із одного духмяного інгредієнту, і так звані збірні, до складу яких входить суміш різноманітних насіння, коріння, трав, тощо. Хренівка, наприклад, це проста настоянка на корені хрону, а чеська бехеровка - яскравий приклад збірної настоянки.

Приготування наливки

У той час як наливки дозрівають від одного місяця до півроку (і весь цей час ємкість із напоєм повинна зберігатися у прохолодному темному місці), то настоянки витримуються не більше місяця при кімнатній температурі. Максимальна міцність наливок становить 18-20 градусів, а ось міцність настоянок буває досить високою, часто вона сягає 40-45 градусів.

Наливки виступають у якості альтернативи вину і можуть використовуватись у якості аперитиву. Їх можна споживати у досить великих кількостях. Ну як у великих - не відрами, звісно, а у межах розумного. А ось багато настоянок пити не рекомендується - їх краще приймати по трохи у якості профілактики для здоров’я. Ви ж не будете глушити валер’янку склянками, правда? Так чому ж півлітра хренівки або бехерівки за раз вважається нормальним?

Настоянки



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.