Яким має бути шираз/сіра

Питання, що виникає найчастіше: як правильно - “шираз” або “сіра”? Один і той же сорт вина, різниця лише у стилях…

Велика різниця залежно від походження

Старий Світ та Новий Світ по-різному дивляться на те, що таке хороший шираз/сіра. Європа вважає букет цього вина занадто прямолінійним, та надає перевагу пити його у блендах. На погоду та природу тут, звісно, також потрібно зважати. Сучасний стиль ширазу, де акцент робиться саме на ягідну складову — наслідок популярності ширазу у австралійському стилі — насиченого або навіть перенасиченого ароматами ягід та чорного перцю. А це, в свою чергу, наслідок того, що у Долині Рони більш прохолодно, ніж у австралійській Долині Баросса.

Європейська, початкова версія насправді набагато м'якша і тонша, ніж новосвітська. Сіра, змішаний у одному бленді з іншими сортами, виходить більш м'яким, а кінцева картинка букету та смаку — більш комплексною. Саме так і чинять із сортом у Долині Рони — у місці, яке, незважаючи на назву як у давнього арабського міста, є батьківщиною шираз/сіра.

Версія у стилі Північної Рони — це бленд, суміш із сортами марсанн і русанн. У стилі Південної Рони — із сортами гренаш і мурверд. І те, й інше — вина більш елегантні та тонкі, ніж стовідсотковий шираз. Важливо згадати про те, що два головний апеласьйони, що задають стандарти сорту як такого, також розташовані тут: пагорб Ермітаж (шукайте на етикетках Hermitage AOC) у Північній Роні та Шатоньоф-дю-Пап (Chateauneuf du Pap AOC). Є і ще одна французька (а точніше, франко-іспанська) іпостась — сіра Провансу та Каталонії, у останньому випадку він приймає участь у популярних у своїй концентрованості винах із Пріорату.

Виноградник шираз

Новий Світ

Зовсім інша справа — Новий Світ. Тут сіра перетворився у шираз на британський колоніальний манер та зажив власним насиченим життям.

Усе почалось з Австралії. Сіра потрапив сюди ще наприкінці 19 століття, разом із новозеландським та австрійським консулом Джеймсом Басбі, який шляхом експедицій зібрав неймовірну колекцію саджанців лоз європейських сортів та висадив її у долині Хантер. Ця задумка увінчалась успіхом.

Австралійські виноградарі впорались із засушливим ґрунтом, сіра прижився і відчув себе чудово настільки, наскільки можливо. Старі лози ширазу є звичайним явищем у Долині Баросса, при цьому старі вони швидше за мірками Нового Світу із його більш стабільною погодою. А за мірками Європи вони фантастично старі — ззовні такі виноградники більше схожі на впорядковану рощу, ніж на той виноградник, який зазвичай малює наша уява. Сторічні лози ширазу в Австралії — не те щоб норма, але й не рідкість. Однак дійсно поворотним моментом в історії новосвітського ширазу стала поява у 50-х роках минулого століття вина під назвою Penfolds Grange, повна назва Penfolds Grange Hermitage. Австралійський винороб Макс Шуберт, надихнувшись ронським ширазом та своїм досвідом роботи у Бордо, вирішив зробити справді престижне вино із Нового Світу — і у нього це вийшло. Окрім Австралії, непоганий шираз сьогодні роблять в Аргентині, Чилі та Штатах.

Пляшки з вином сіра

Особливості — яскравий аромат

Основні аромати букету ширазу прості, зрозумілі і підкорюють перш за все саме своєю яскравістю. Насправді важко встояти — ожина, чорниця. Американські експерти також часто знаходять у букеті нотки гібриду ожини та малини під назвою бойзенова ягода, основна важкість із якою полягає у тому, що зовсім незрозуміло, як її називати нашою мовою.

Також очевидно важливу роль у цьому ароматичному ландшафті відіграє чорний перець, який іноді може бути схожий за ароматом на зелений або білий перець горошком. Окрім основних ягід, у букеті можна знайти також аромати чорної смородини і сливи. Також чудові новини для всіх любителів льодяників від кашлю та лакричних цукерок — характерні мікстурні тони лакриці.

Європейський шираз може здатися більш важкотілим, але його фруктово-ягідна складова є не такою нав'язливою та збалансованою нотами диму, квітів, більш вираженою мінеральністю. У противагу до нього, новосвітський шираз більш оксамитовий, м'який, із більш очевидною солодкавістю у смаку.

Келих вина

Із їжею

Шираз далеко не чемпіон у плані універсальності гастрономічних поєднань. Базова версія — із м'ясом на грилі. Якщо букет ширазу розвинений більше у бік ягід у вигляді джему, то сюди підійдуть, як не дивно, пироги із ягідною начинкою, краще відкриті, ніж закриті. Потужна структура та насиченість ширазу — це виклик їжі, яка повинна бути настільки ж яскравою та насиченою, тому — більше спецій та ризикованих експериментів, навіть до подачі із гірким шоколадом, де вміст какао становить 80-90%.

Також читайте про те, як поєднати гарбуз і вино - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/yak-poyednaty-garbuz-i-vyno.

І про найпоширеніші помилки у споживанні вина - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/ne-istyna-v-vyni-poshyreni-pomylky-spozhyvannya.

М'ясо до вина



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.