Заварюємо чай правильно

Уявімо собі велику упаковку чіпсів. Зверху вони цілі і бездоганні, вони приємно хрумтять, і нам так важко зупинитися, поглинаючи їх. Але як тільки ми доберемось до дна пачки, усе що залишиться — невеликі шматочки і трохи крихт. За словами засновника і СЕО компанії “Art of Tea” Стіва Шварца, пити чай із пакетика — це те ж саме, що їсти ці залишки чіпсів. Позаяк, якщо ви хочете насолоджуватись справжнім смаком, дуже важливо правильно вибрати і заварити листовий чай. А також уникнути декількох найпоширеніших помилок у цьому процесі. Яких — читаємо далі.

Різні сорти чаю

Чай потрібно заварювати певну кількість часу

Найважливіше у процесі заварювання кожного виду чаю — це кількість часу і температура. Так, наприклад, зеленому чаю потрібна температура 82 градуси і близько 3 хвилин часу. А чорному — 96 градусів і 3-5 хвилин. Звісно, декілька зайвих градусів або хвилин не зіпсують наш чай. Але не варто заварювати лапсанг сушонг протягом 2 годин і очікувати, що він буде як божественний еліксир.

Більше цікавих фактів про чай, дозування, температуру та час приготування, розкаже інфографіка - http://harchi.info/articles/fakty-pro-chay-infografika.

Чайне ситечко

Занадто багато інгредієнтів

Безперечно, як кажуть “на вкус и цвет товарищей нет”. Якщо ми з дитинства звикли додавати молоко у чай, не варто зраджувати своїм звичкам. Але якщо ми переходимо від чаю у пакетиках до заварного, то варто хоча б спробувати пити його без добавок. Адже, зазвичай, люди додають цукор, лимон або вершки у пакетований чай саме для того, щоб скоректувати смаковий дисбаланс. Проте, правильно відібраний і заварений чай не потребує таких добавок, як мед або лимонний сік. Він, також, пропонує по-іншому поглянути на такий параметр, як “гіркота” чаю. Це всього лиш одна із популярних характеристик напою — терпкість.

Китайська чайна церемонія

Вода вирішує

98% смаку чаю — вода. Звісно, можна використати воду з-під крану, але смак буде набагато — набагато кращим, якщо чайні листочки залити фільтрованою або джерельною водою.

Забудьте про мікрохвильовку

Це одна із головних заборон. Висока температура, яка дуже швидко підвищується у мікрохвильовці, не дуже добре впливає на чайне листя. Найкраще — повільно заливати чай гарячою водою. Це дозволить листю поступово розгортатись і розкривати аромат.

Жовта чашка чаю

Листовий чай можна заварювати декілька разів

Більшість видів заварного чаю не тільки можна заварювати 2-3 рази, а їх смакові якості від цього стають тільки кращими. Наприклад, китайський чай улун (оолонг). Корінні мешканці, що добре знаються на чайних церемоніях, навіть не дозволять сісти за стіл, поки чай не завариться 4 рази. Безперечно, аромат і вміст кофеїну не будуть такими сильними, як вперше, проте кожного разу смак матиме різноманітні нотки. Єдиний сорт чаю, який після декількох етапів заварювання втрачає свої смакові явища, це трав'яний — адже, формально це навіть не чай.

Про трави та квіти, які можна заварити як чай, читайте тут - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/dekilka-trav-ta-kvitiv-yaki-mozhna-pyty-yak-chay.

Чайні листочки

Правильний посуд

Є 3 головних способи заварювання чаю. Перший — просто залити заварку гарячою водою у високій склянці. Пити напій можна після того, як листя осяде на дні. Другий спосіб є найпоширенішим серед американців — залити гарячою водою чай у чайничку, а потім розливати по горняткам. Останній спосіб є найскладнішим, але і найправильнішим. У Китаї чай заварюють у спеціальній чашці із кришкою та блюдцем гайвань.

Посуд для чаю

Будь-який із цих варіантів є кращий за чай із пакетика, але варто брати до уваги і матеріал, із якого виготовлені наші горнятко, склянка або заварник. Перевага надається склу — прозорість і можливість спостерігати, як розгортаються чайні листочки. Чавунні чайнички утримують тепло, але також можуть всотувати смак листя, якщо чай перетримати. Окрім того, існують і заварники із ісінської китайської глини. Таємниця заварювання чаю у такому випадку дуже проста — використовувати такий заварник можна виключно для одного виду чаю.

Ще більше інформації про особливості заварювання чаю, читайте у статті - http://harchi.info/blogs/annie/chay-osoblyvosti-prygotuvannya.

Заварювання чаю



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Дууже цікава стаття! Для мене, як лля шурманки чаю, то знахідка - дізнатись більше про улюблений напій :)