Як вибирати авокадо

Авокадо - улюблений багатьма плід, однак знайти його не завжди легко, в вибрати ще складніше - вони часто лежать на прилавках нестиглими і твердими. І все ж це не привід відмовляти собі у задоволенні, а всього лише питання часу і терпіння. Давайте дізнаємося про те, як вибирати авокадо, які бувають сорти, на які слід звернути увагу і, звісно, як правильно повинен достигати авокадо.

Різні сорти авокадо

Як вибирати

Плід авокадо - перш за все ягода, а стиглість будь-якої ягоди визначається по тому, як легко її можна зірвати з куща. Є пару способів визначити стиглість авокадо: м’якість дає нам перше повідомлення про стиглість, але опиратися тільки на це не варто, оскільки навіть помірно м’яке авокадо може бути недостиглим, перестиглим, і, що гірше, гнилим всередині.

При покупці авокадо важливо дивитися на стеблину, вона повинна досить легко відділятися, але при цьому не відвалюватися самостійно - це перша ознака того, що авокадо гниле. Важливим є і колір плоду під стеблиною, він повинен бути світло-жовтим, трохи зеленуватим, головне - не темним, інакше темно буде і всередині.

Гуакамоле

Які сорти бувають

Авокадо - це зірка серед плодів, існують сотні сортів різних форм, розмірів, кольорів, смаків і тестур. Найпопулярніші і присутні на прилавках:

  • Хасс - чорна шкірка, кругла форма і невеликий розмір кісточки, ніжна масляниста текстура, м’якоть жовтого кольору і трохи горіховий смак, ідеально підходить для гуакамоле. Хасс приємний ще й тим, що його легко транспортувати і він чудово достигає, рідко псується і чорніє. Найбільш надійний сорт. Сезон - цілий рік, привозять його з Кенії, Ізраїлю, ПАР, Мексики.

  • Фуерте - зелена шкірка, витягнута форма, кісточка, зазвичай, невелика. Цей сорт має більш трав’янистий смак, більш нестабільний у достиганні, м’якоть біло-жовта. Сезон - літо та осінь.

  • Еттінгер - тонка зелена шкірка, краплеподібна форма, але дуже велика кісточка, у чому суттєвий мінус цього сорту, тому що вага плоду досить велика - 200-250 г, м’якоті у ньому небагато, а кісточка всередині починає швидко обростати білим нальотом, через що сам плід втрачає смак і перетворюється у картоплю. Сезон з вересня по січень.

  • Пінкертон - пупирчата шкірка, маленька кісточка, жовтіший у кісточки та світліший по краям, грушоподібна форма. Шкірка легко відділяється, як і у хасса, але при цьому вага зазвичай більша. Сезон: осінь-весна.

Авокадо сорту хасс

Бувають і більш екзотичні сорти, які можна знайти:

  • Semil 34 - дуже смачний, овальна форма, частіше схожий на кулю, вага одного плоду до кілограма, і чистої м’якоті близько 65-70%. Важливим є те, що, незважаючи на те, що сорт із спекотної Домінікани, він морозостійкий, тобто можна довго зберігати і нічого йому не буде. Має декілька стадій достигання і від цього міняє смак. Готовий семіл має свіжий фруктовий смак, дуже соковитий, і його можна їсти навіть просто так, не дуже підходить для гуакамоле, оскільки те буде водянистим. Однак дайте плоду трохи перестигнути, і він буде ідентичний до хассу, тобто стане маслянистим, з’явиться горіховий присмак, м’якоть стане яскраво-жовтою.

  • Королівське чорне авокадо - із Бірми та В’єтнаму. Цей сорт дуже схожий на гігантський хасс: чорна щільна шкірка та незвичайна м’якоть. Форма ідеальної кулі і невелика кісточка, з цього сорту виходить найсмачніше та найгарніше гуакамоле, оскільки м’якоть має канарково-жовтий колір. Цей сорт можна іноді знайти на прилавках спеціалізованих магазинів з екзотичними фруктами. Сезон дуже короткий - з грудня по березень.

Авокадо сорту semil 34

Що робити з нестиглим плодом

Знайти на прилавках стигле авокадо не завжди легко - реальність така, що частіше всього ми купуємо твердий плід і чекаємо його достигання. Питання: як пришвидшити цей процес? В інтернеті багато відео з тим, як прискорити достигання авокадо: хтось запікає у фользі, хтось кладе разом з бананами. Наш спосіб не гарантує достигання за 2 години, однак він точно не зіпсує смак і текстуру, що найголовніше.

Потрібно покласти авокадо у крафтові пакети або папір, прибрати у темне місце з кімнатною температурою. Багато залежить від сорту та ступені готовності авокадо, але, як правило, така хитрість дозволяє прискорити процес достигання на 2-3 дні.

Пряме сонячне проміння не дуже добре впливає на авокадо - плід може затвердіти і почорніти, тому на сонце авокадо краще не класти.

Авокадо

А про користь авокадо розкаже інфографіка - https://harchi.info/articles/dyvovyzhne-avokado-infografika.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.