20 інгредієнтів для приготування кулінарних шедеврів

Як навчитись готувати щось цікавіше, ніж просто “варене” або “смажене”? Для перетворення продуктів у страву важливо не тільки вміло обходитись з 5 основними смаками їжі (солодкий, солоний, гіркий, кислий та умамі). Треба вміти жонглювати ароматами, дражнити свої теплові рецептори та експериментувати з текстурою продукту.

Ось стартовий набір з 20 продуктів першої необхідності, за допомогою яких ви зможете перетворити будь-яке джерело білка чи вуглеводів, яке потрапило вам у руки, у кулінарний шедевр.

Заповніть цими інгредієнтами полички, холодильник та морозилку, навчіться з ними обходитись, і вам більше не треба буде готувати за підручником та вишукувати рецепти — ви будете створювати свої.

Вишукана страва

Потужній тил

Ці консервовані продукти можуть стати головним інгредієнтом будь-якого надшвидкого рецепту.

Помідори у власному соці

Чому

Соковиті і солодкі, з яскравим смаком та відмінною структурою, консервовані натуральні томати протягом 10 місяців у році по всім позиціям перемагають бліді магазинні.

Як

Зробіть томатний соус: вручну зніміть з помідорів шкірку та почавіть їх у сотейник, додайте вершкового масла, посоліть/поперчіть, доведіть до кипіння. Їжте з цим соусом будь-які продукти, макарони, наприклад.

Консервований нут

Чому

Цей горох з щільною кремовою текстурою та горіховим смаком можна їсти ложкою з банки. А ще добре додавати продукт в салати, робити основою вегетаріанських страв та перетворювати у пюре. Усе — за лічені хвилини.

Як

Відкиньте на друшляк, щоб злити рідину, додайте кілька крапель оливкової олії та обсмажте з цвітною капустою, приправленою порошком каррі. Або розчавіть його у пюре та додайте смаженого бекону. Їжте.

Консервований нут

Мариновані огірки

Чому

Це загальновизнані рятівники будь-якої канапки, але також їх можна подрібнювати та додавати у рівні страви, щоб надати тим пікантного гостро-солоного смаку.

Як

Подрібніть огірки та вмішайте їх у макарони з сиром, перед тим, як запекти у духовці; або змішайте їх з майонезом, подрібненою петрушкою, меленим перцем та лимонним соком — готовий соус тартар, кращий супутник запеченої риби або м'яса.

Заморожена малина

Чому

Ця кисло-солодка ягода — найароматніша за всім ягід та фруктів, вона чудово зберігає свої якості при заморожуванні.

Як

Півсклянки напіврозморожених ягід засипте столовою ложкою цукру — отримаєте ароматний додаток до вівсяної каші, йогурту чи морозива. Нерозморожену малину збийте у блендері з молочними добавками (молоком або йогуртом), додайте меду — вийде смачний і корисний шейк.

Заморожена малина

Сольові копальні

Ці приправи не тільки заповнять нестачу солі у вже готовій страві, але й покращать її смак.

Рибний соус

Чому

Ми багато чули про загадковий п'ятий смак — умамі, який робить страву глибшою та багатшою. Знайомтесь, ось його носій, зроблений з анчоусів, які перебродили.

Як

Додайте декілька крапель продукту до смажених креветок, бургера з індички або коктейлю “Кривава Мері”. Або такий варіант: замішайте трохи рибного соусу у заправку для салату “Цезар” — отримаєте страву ресторанного рівня.

Соєвий соус

Чому

Ще один носій умамі, що надає насиченого “білкового” смаку вразливо широкому асортименту страв. Переваги: це не такий смердючий та дорогий носій, як рибний соус, та й продається він зараз майже у будь-якому супермаркеті.

Як

Додайте трохи у сушені гриби, приправте карамелізовану цибулю або налийте щедру порцію соусу у маринад для стейку. Додайте у соус для м'ясного чи овочевого чилі.

Соєвий соус

Крупна морська сіль

Чому

Дрібка великих кристалів надасть страві хрусткої текстури та вигляду, як з обкладинки кулінарної книги.

Як

Присипте сіллю обсмажений стейк, запечену курку або макарони з соусом (ви зрозуміли, що сипати потрібно же на готові страви, щоб сіль не розчинилась у процесі термообробки). Або спробуйте підкинути пару кристалів у шоколадне морозиво. Ви здивуєтеся — так, і це можна їсти.

Шматок пармезану

Чому

Тертий сир знадобиться майже у будь-якій ситуації. Але важливо, щоб у вас пармезан зберігався саме шматком, а не у вигляді крихти — так продукт довше залишиться свіжим і смачним.

Як

Потріть у картопляне пюре або заправку для овочевого салату. Покладіть тонкими завитками у начинку для піци або макаронів. Посипте запечений гарбуз та покладіть у духовку на пару хвилин, щоб отримати ароматну скоринку.

Шматок пармезану

Достойні жири

Ви не зашкодите ні їжі, ні здоров'ю, якщо зарядите свої страви розумними дозами цих жировмісних продуктів.

Бекон

Чому

Димний аромат, властивий хорошому бекону, надасть характеру будь-якій, навіть найбільш нейтральній основі.

Як

Наріжте смужками шириною у сантиметр, обсмажте, викладіть на серветку, щоб позбутися від зайвого жиру. А тепер додайте до тушкованого шпинату, омлету з овочами або картопляного пюре. Змішайте подрібнений бекон зі смаженою цибулею та хлібними крихтами — вийде чудова начинка для запечених шапок шампіньйонів.

Грецький йогурт

Чому

Продукт цілком заміняє сметану або майонез, при цьому йогурт є легшим та більше порадує ваш шлунок.

Як

Перемішайте з подрібненою свіжою петрушкою та лимонним соком — тримаєте по-справжньому корисний соус для курячих крилець. З'єднайте з табаско та подрібненою кінзою — ось і готовий соус до хлібців тако з будь-якою начинкою. Використовуйте його замість звичною сметани, щоб заправити салат зі свіжих овочів.

Грецький йогурт

Вершкове масло

Чому

Ніжна кремовість масла робить його ідеальною основою для заправки або соусу.

Як

Змішайте півпачки розм'якшеного вершкового масла з подрібненими свіжими травами, чавленим зубчиком часнику та краплею соусу табаско. Зберігайте у контейнері у холодильнику та використовуйте, щоб доповнити яєчню, стейк або лосось на пару. Можна також зробити варіанти з лимонною цедрою або меленою паприкою.

Оливкова олія класу Extra Virgin

Чому

Це найкорисніша та найароматніша з оливкових олій, тому використовуйте її на повну — і для приготування, і для заправки салатів.

Як

Змішайте пару ложок олії з морською сіллю, меленим перцем та чайною ложкою подрібнених свіжих трав. Намажте цю суміш на хліб та їжте. Або додайте до суміші подрібнений часник — вийде простий соус для величезної кількості страв, від овочевих салатів до макаронів, запечених гарнірів і риби.

Оливкова олія

Ідеальні основи

Чотири фундаменти для чудового сніданку, обіду чи вечері

Лаваш

Чому

Вчорашнє м'ясо або овочі, завітрений шматок сиру — не більше ніж набір залишків їжі. Загорни їх у тонкий хлібець — і ось у вас вже готове свято живота.

Як

Є тортилья? Зробіть енчіладу. Загорніть у хлібці усі продукти, які заманеться (м'ясо, яйця, овочі), попередньо подрібнивши начинку. Викладіть роли поряд у глибоке деко, полийте соусом сальса, посипте тертим сиром і засуньте у духовку. Коли сир підрум'янився — готово.

Курячий бульйон

Чому

Він смачніший та корисніший усієї тієї розчинної хімії, що продається у кубиках та пакетиках, а зберігати його можна у морозилці цілих три місяці. Наварили цілу каструлю — заморозьте порційно та використовуйте, коли прийде в голову.

Як

Засипте у киплячий бульйон локшину, рис або квасолю, додайте овочі — ось вам швидкий суп; підлийте трохи бульйону до м'яса або птиці, які зібралися запекти у духовці, — у страви буде більш насичений смак.

Курячий бульйон

Паста з цільнозернового борошна

Чому

Завдяки своєму грубому, але яскравому смаку цільнозернова паста не втрачається у поєднаннях навіть з дуже насиченими гострими соусами, на відміну від її блідого аналога з білого борошна.

Як

Підігрійте у сотейнику оливкову олію, покривши у неї анчоуси та часник, вимкніть вогонь, додайте у олію підсушених хлібних крихт, щоб загуснути. Влийте соус у цільнозернові макарони, насолоджуйтесь.

Цільнозерновий хліб на заквасці

Чому

Справжній хліб не тільки не заборонений, але й навіть корисний. У ньому — багато незамінних амінокислот, клітковина та вітаміни. Але знайте міру та краще купуйте хліб у пекарні, а не в магазині.

Як

Французькі тости: обваляйте шматок хліба у суміші вершків, яєць та цукру, викладіть на деко, запечіть духовці. Брускета: підсмажте шматок хліба, полийте його оливковою олією, викладіть наверх нарізані помідори, посипте улюбленими спеціями.

Цільнозерновий хліб на заквасці

Хранителі смаку

Достатньо цієї четвірки соусів, щоб справитися з рецептами будь-якої національної кухні.

Соус барбекю

Чому

Гострий, солодкий, терпкий, з ароматом димку — барбекю складається з цілої палітри смаків, і мало яка приправа в одиночку може його перевершити.

Як

Додайте трохи соусу до заправки з оливкової олії та бальзамічного оцту для свіжого салатного листя; їжте з цим соусом готову квасолю, курку-гриль або овочеве рагу; замаринуйте у ньому м'ясо, ребра чи курячі крильця, перш ніж відправити їх на гриль.

Соус сальса

Чому

Гострий і свіжий смак сальси підбадьорить будь-яку страву, на приготування якої у тебе зовсім небагато часу.

Як

Додайте невелику порцію сальси у суміш для омлету; вилийте щедру порцію (та хоч цілу банку) у курячий суп і перед самою подачею насипте туди поламані начос — так дієтичний відвар перетвориться у мексиканський обідній хіт; підсмажте креветки з сальсою та подавайте з рисом та квасолею.

Соус сальса

Часниковий соус чилі

Чому

Коли мова йде про найпекучіші версії чилі, усі згадують про шріраче. Втім, цей, більш м'який соус, є кращим — тут часник та чилі виступають злагодженим дуетом, не перебиваючи, а доповнюючи один одного.

Як

Збалансована гострота часникового чилі — чудовий фінальний акорд до будь-яких страв з яєць, а також вдала добавка до суміші для маринування чого завгодно — від свинини до курячих крилець.

Діжонська гірчиця

Чому

Додасть делікатесної кислинки навіть до їжі з дуже насиченим смаком.

Як 

Додайте столову ложку діжонської гірчиці до сирного соусу для макаронів; змішайте оливкову олію, гірчицю та декілька крапель меду, покрийте цим соусом декілька чищених середніх морквин та запечіть їх; покрийте тонким шаром гірчиці підсмажений тост, накрийте будь-якими інгредієнтами — отримаєте ідеальну канапку.

Діжонська гірчиця



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Можна ще більше таких рецептів????


Вхід на сайт

Попрацюємо над цією тематикою.