Чим корисна ферментована їжа

Квашена капуста, солені огірки, кефір, чайний гриб - ці знайомі нам з дитинства продукти нещодавно здобули популярність у західних зірок, які раніше про них і не чули. Виявилося, що ферментовані продукти можуть покращити стан здоров’я негайно і є панацеєю практично від усіх хвороб. Давайте розберемося, чи так це насправді, і що відбудеться з нашим організмом при споживанні такої їжі.

Йогурт

Трохи про ферментацію

Ферментація - це приготування продуктів за участі ферментів, пробіотиків та корисних бактерій, які прискорюють біохімічні процеси у нашому організмі. Тобто, у процесі бродіння їжа змінює свій склад, легше засвоюється, а іноді навіть збагачується мінералами та вітамінами. Продукти-пробіотики вважаються особливо корисними, оскільки наявні у їх складі мікроорганізми оздоровлюють кишечник і все, що з ним пов’язане: включно з імунітетом, розумовим та психоемоційним станом.

Ферментована їжа вважається кориснішою за заморожені продукти, оскільки зберігає харчову цінність (заморожені продукти володіють нею лише до термічної обробки). Першочергово у давнину люди почали ферментувати продукти, щоб вони довше зберігалися, адже у кислому середовищі не розмножуються шкідливі бактерії.

До ферментованих продуктів належать йогурт, сир, айран, кефір, вино, пиво, квас, солені огірки та квашена капуста, оцет і соєвий соус, а також багато інших. Добре засвоюватись пробіотикам допомагають продукти-пребіотики, які також містяться у молочній продукції, а ще у спаржі, крупах, квасолі, часнику, кукурудзяних пластівцях, цибулі, артишоку і у бананах.

Кімчі

Здоровий кишечник та обмін речовин

Не дарма процес ферментації називають штучним травленням: основне завдання ферментованої їжі - урізноманітнити мікрофлору та, відповідно, нормалізувати роботу кишечника. Дана внутрішня екосистема має величезне значення і вплив на усі системи організму. До речі, у кишечнику серотоніну виробляється навіть більше, ніж у мозку, що позитивно впливає на наш настрій. Не кажучи вже про фізичне благополуччя.

Запуск імунітету

Неймовірно, але 80% імунітету знаходиться саме у кишечнику. Пробіотики мають прямий вплив на стан слизових оболонок, утворення антитіл до поганих бактерій та мікробів, у томі числі відомої Helicobacter pylori - бактерії, що викликає виразку шлунку. Таким чином, ферментовані продукти для кишечника - це головний каталізатор потужного захисту від більшості захворювань.

Ваги

Детоксикація

Корисні бактерії, пробіотики та пребіотики, які містяться у ферментованій їжі, є одними із найпотужніших засобів очищення організму від величезного спектру токсинів і важких металів.

Боротьба із зайвою вагою

Відновлення мікрофлори кишечника - це перший і найважливіший пункт у боротьбі із зайвою вагою. Налагоджений метаболізм не дозволить організму накопичувати зайве. Візьмемо, наприклад, квашену капусту, яка вважається кориснішою за свіжу: за рахунок молочної кислоти, отриманої у процесі бродіння, бактерії у продукті виступають у якості консервантів корисних вітамінів і мікроелементів, а калорій у кислій капусті дуже мало. Достатньо додати продукт до свого обіднього меню - і при наявності фізичної активності зайві кілограми швидко зникнуть.

Місо-суп

Очищення шкіри

Як відомо, стан і зашлакованість кишечника одразу відображаються на стані шкіри. Ферментовані продукти допомагають їжі легко засвоюватися, попереджуючи усякі застої, підтримують чистоту судин та артерій, а також краще за будь-які добавки та смузі справляються з дектоксикацією.

Стресостійкість

Як ми вже казали, серотонін у значній мірі виробляється кишечником, і саме цей гормон впливає на емоційний стан людини. Таким чином, завдяки нормальній роботі кишечника за рахунок пробіотиків підвищується наша стресостійкість і загалом покращується психічний стан.

Чиста шкіра

Більше про бактерії у їжі та нашому кишечнику читайте у статті - https://harchi.info/articles/bakteriyi-u-yizhi.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.