Готуємо заварний крем

Є 2 види заварного кремуcrème pâtissière та crème anglaise — вони схожі, але у перший, на відміну від другого, додають борошно або крохмаль. Окрім того crème pâtissière — про який ми і поговоримо — може бути не тільки кремом або соусом до десерту, а й самостійною стравою.

Ванільний і шоколадний заварний крем

Головне правило, якого потрібно дотримуватися при приготуванні заварного крему — вливати жовтки у гаряче молоко поступово. Можна навіть спочатку додати у збиті з цукром, борошном та ваніліном жовтки трохи гарячого молока, а потім уже поступово вливати цю суміш у саме молоко. Звісно, при цьому потрібно постійно помішувати.

Для приготування приблизно 400 г крему, який можна використовувати для еклерів та інших десертів, знадобиться 500 мл молока, 200 г цукру, 4 жовтки, 50 г просіяного борошна та 1 г ваніліну.

Заварний крем

На водяній бані на повільному вогні потрібно довести до кипіння 400 г молока. За цей час ретельно збити вінчиком жовтки з борошном, цукром та ваніліном, а потім додати іншу частину молока і перемішати. Поступово влити цю суміш у кипляче молоко, постійно помішуючи. Збільшити вогонь до середнього і довести крем до кипіння, продовжуючи помішувати суміш. Після чого зменшити вогонь і проварити крем протягом 5-10 хв до необхідної густини.

Також, заварний крем можна зробити шоколадним, рецепт буде трохи відрізнятися: знадобиться 500 мл молока, 150 г цукру, 8 жовтків, 25 г какао та 100 г гіркого шоколаду. Перетерти жовтки із цукром та какао. Підігріти молоко на водяній бані і розтопити у ньому шоколад. Додати у суміш жовтки з какао та довести до кипіння, постійно помішуючи.

Шоколадний заварний крем

А ще із заварного крему можна приготувати повноцінний десерт. Для 4 порцій крему знадобиться 1,5 склянки молока 2% жирності, 2 яйця, 1 жовток, 1 ч.л. насіння ванілі, ½ ч.л. дрібної апельсинової цедри та апельсинові цукати для прикрашання; окрім того, потрібні невеликі форми для випічки. Потрібно розігріти духовку до 170 градусів. У цей час нагріти у каструлі молоко з цукром до повного розчинення цукру. У окремій посудині збити яйця з ваніллю, жовтком та цедрою. Поступово влити у суміш яєць гаряче молоко з цукром. Процідити та перелити у форми. Поставити форми на деко та наповнити його водою, щоб вона наполовину покривала форми — так деко буде працювати за принципом водяної бані. Запікати десерт протягом 1 години, після чого охолодити. Після — накрити заварний крем харчовою плівкою та поставити у холодильник на 3 години. Подавати десерт, прикрасивши цукатами.

Десерт із заварного крему

Також читайте, як приготувати солону карамель - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/yak-prygotuvaty-solonu-karamel.

А рецепти класичних французьких соусів шукайте тут - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/gotuyemo-klasychni-francuzki-sousy.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.