Що відбувається з організмом, коли ми їмо помідори

Чи міг подумати дитячий письменник Джанні Родарі, який створив “Пригоди Цибуліно”, що його Синьйор Помідор із негативного казкового персонажа перетвориться на реального ворога. Принаймні, у Лос-Анджелесі - де кожен другий з дієтологією на ти.

Помідори

Боротьбу з улюбленим овочем розгорнув іменитий кардіолог, автор бестселлера The Plan Paradox (“Парадокс рослин”) Стівен Гандрі, оголосивши причиною проблеми - вміст білків-лектинів. Цитата з книги: “Томати - дуже агресивний продукт: вони викликають запалення, збільшення ваги та серйозні алергічні реакції. Але найстрашніше, що лектин атакує наші клітини, і, на жаль, єдиний спосіб боротьби з цим білком - від нього відмовитись”. Цьому феномену Гандрі присвятив більшу частину свого розслідування.

До числа прихильників цієї теорії відносить себе і зірковий дієтолог Аллен Кемпбелл, який протягом багатьох років складає персональне меню для Тома Бреді та Жизель Бундхен, і вже давно обмежив присутність помідорів у раціоні відомої пари. Наприклад: їх щоденне харчування включає морозиво з авокадо і практично виключає баклажани, перець, картоплю і томати.

Нарізання помідору

На думку Гандрі, дієта без лектину здатна допомогти впоратися із зайвою вагою, оскільки цей білок також сприяє накопиченню жиру. “Як лікар, я опирався у своїй роботі на наукові дослідження. У них прийняли участь 1 тисяча людей, 800 з яких - з сімейною історією аутоімунних захворювань. У тих із них, хто суворо дотримувався дієти без лектинів, ознаки запалення протягом 3 місяців не проявлялися”, - робить висновок кардіолог. Зі слів каліфорнійського медика цей білок не сприяє, але посилює слабоумство, облисіння, проблеми зі шкірою, анемію і навіть синдром хронічної втоми. Ви думали, що причина вашої нестачі сил - начальник-тиран, а виявляється це тиран-томат.

Помідор для зору

До речі, у чорний список по цій ознаці потрапили не тільки томати, а й, наприклад, усі бобові та молочні продукти (не тільки у США). Цікаво, що продукція корів з Південної Європи (Іспанії, Італії та Португалії) під таку заборону не потрапила через відмінності у кормі тварин.

Хороша новина для тих, хто стурбований анти-томатними санкціями. Помідори все ж таки можна трохи виправити і допустити до столу - достатньо зняти з них шкірку (саме у ній міститься найбільша кількість лектину) і, в ідеалі, їсти не сирими, а приготованими. А ось другому після томатів рекордсмену по лектину - кукурудзі - нічого не допоможе. Про неї відомий лікар пропонує взагалі забути.

Томатний суп

А чому помідори з грядки смачніші за куплені розкаже стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/chomu-pomidory-z-gryadky-smachnishi-za-kupleni.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.