Спеції, прянощі та приправи - у чому різниця

Думаєте, спеції, приправи та прянощі - це одне і те ж? А ось і ні! Давайте дізнаємося більше про те, чим це все відрізняється, а також про те, для яких страв вони підходять.

Спеції, приправи та прянощі поєднує одне: усі вони є так званими підсилювачами смаку та апетиту. Вони посилюють смак страв, відтіняють, розкривають і, взагалі, творять магію - потрібно тільки правильно їх використовувати.

Спеції і прянощі

Спеції

Тут усе просто. Спеції - це регулятор інтенсивності смаку і консистенції страви. Їх додають у їжу у процесі приготування для того, щоб посилити смак, зробити його солодким, солоним або гострим. Такий собі підсилювач, який змушує працювати ваші смакові рецептори.

Візьмемо, наприклад, м’ясо. Ви ж в курсі, що саме по собі, воно має досить невиражений смак? Нам подобається їсти його тільки тому, що у ньому є як мінімум дві спеції - сіль та перець.

Цукор, сіль, чорний мелений перець і перець чилі, сода, гірчиця, хрін, лимонна кислота - це спеції. Вони не створюють багатогранних смакових відтінків, ніяк не впливають на запах і можуть бути при цьому абсолютно будь-якого походження.

Сіль та перець

Прянощі

Це, власне, те, що ми помилково називаємо спеціями: ароматне листя, коріння, плоди. Базилік, розмарин, м’ята, меліса, ялівець, чебрець, кінза, кріп, черемша, петрушка, кмин, лавровий лист - список можна продовжувати безкінечно. У категорію “прянощі” потрапляє будь-яка духмяна трава, яка росте. Окрім апетитного запаху, прянощі можуть надавати їжі пекучого, терпкого або гіркого смаку.

Цибуля, часник, селера, фенхель, пастернак також можна віднести до прянощів, оскільки запах у них досить інтенсивний і страви, у які вони додаються, набувають характерного аромату.

Або, наприклад, перець. Якщо чорний мелений перець і перець чилі можна віднести до спецій, тому що вони тільки надають страві пікантності та гостроти, то духмяний перець горошком і мелена паприка належать до прянощів, оскільки, окрім смакових відтінків, вони також надають страв і аромат.

Спеції і прянощі

Приправа

А ось приправа - це вже більш широке поняття. У складі приправи можуть бути і спеції, і прянощі, і ароматизатори, і емульгатори, і все що завгодно.

Хоча до приправ відносяться не тільки ароматичні суміші. Ту ж сметану, наприклад, можна вважати приправою, якщо ви заллєте нею гриби. До приправ взагалі можна віднести усі соуси, а також сухі суміші прянощів та спецій.

Приправи не є самостійним продуктом: це своєрідний коктейль, який включає різноманітні компоненти, набір деяких добавок. ЦІ добавки потрібні для формування певного смаку у тієї чи іншої їжі. Прикладами можуть слугувати різноманітні соуси, а також поєднання декількох видів сухих прянощів - наприклад, каррі, соєвий соус, а також різноманітні соуси на кшталт кетчупу, барбекю-соусу або сацебелі.

Соуси

А як правильно використовувати спеції та прянощі розкаже інфографіка - https://harchi.info/articles/yak-vykorystovuvaty-speciyi-infografika.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.