Що таке гіпервітаміноз

Передозування вітамінами несе не меншу небезпеку, ніж їх дефіцит. Ускладнює ситуацію і те, що деякі симптоми гіпервітамінозу (як у випадку з вітаміном А, наприклад) можна помилково прийняти за ознаки авітамінозу — сухість шкіри, ламкість нігтів, тощо.

Що таке гіпо- та авітаміноз, читайте у статті - http://harchi.info/articles/shcho-take-gipo-ta-avitaminoz.

Не варто самостійно призначати собі прийом вітамінних препаратів, так би кажучи “для профілактики”. Оскільки безконтрольне споживання вітамінів, зокрема, коли їх дози перевищують терапевтичні, приводить замість покращення стану здоров'я до різних проблем. Особливо небезпечним гіпервітаміноз є для дітей, вагітних та людей похилого віку.

Якщо ви хочете збагатити свій організм вітамінами, не варто поспішати до аптеки — насамперед збалансуйте свій раціон харчування за продуктами, що містять вітаміни та мінерали. У такому випадку ризик виникнення передозування вітамінами є мінімальним.

Гіпервітаміноз може мати гострий та хронічний характер. Гостра форма захворювання становить загрозу для життя людини, тому потребує стаціонарного лікування. Виникає досить рідко при спеціальному або випадковому потраплянні в організм великих доз того чи іншого вітамінного препарату, що в десятки разів є вищими за добову норму. Хронічний гіпервітаміноз спричиняє зміни внутрішніх органів та систем, потребує не лише відміни препарату, а й призначення лікування для відновлення організму.

Морква та апельсини

Гіпервітаміноз вітаміну А

Гостра форма передозування вітаміном А приводить до інтоксикацій організму і викликає у дорослих та дітей нудоту, блювання, підвищення артеріального та внутрішньочерепного тиску, різкий головний біль, сплутаність або втрату свідомості, лихоманку, алергічні реакції у вигляді висипу, свербіж шкіри та слизових, набряк Квінке.

Хронічний гіпервітаміноз А виникає при тривалому (понад пів року) та неконтрольованому споживанні препаратів з вітаміном А, або ж коли з продуктами харчування організм отримує більше 500 тис МЕ вітаміну на добу. Симптомами такого стану у дорослих є безсоння, порушення сну, плаксивість, агресія, випадіння волосся, вій, брів, сухість та тріскання шкіри, ламкість нігтів, тверді та болючі ущільнення у м'яких тканинах рук та ніг, скутість рухів, біль та набряки у суглобах, гіперхолістеринемія (хвороба ендокринної системи, розлади травлення та обміну речовин). У дітей симптоми хронічного гіпервітамінозу А виявляються при регулярному потраплянні в організм більше 100 тис МЕ на добу, такі як: зниження апетиту, кровоточивість ясен, сухість та порушення цілісності шкіри, носові та інші кровотечі.

Передозування вітаміном D

При гострому гіпервітамінозі D у дорослих спостерігаються тремор кистей рук, різкі болі в області спини та кінцівок, підшкірні крововиливи, симптоми дегідратації — сухість шкіри та слизових оболонок, западання очних яблук, втрата свідомості. У дітей проявляються такі симптоми, як клоніко-тонічні судоми, лихоманка та втрата свідомості.

Хронічне передозування вітаміном D у дорослих розвивається при регулярному споживанні понад 100 тис МЕ вітаміну на добу і супроводжується слабкістю та швидкою втомлюваністю, гіпертонічними кризами, головними болями, гіперкальцемією, м'язовою слабкістю, значною втратою ваги, деформуючим артрозом, кардіоміопатією. У дітей патологічний стан може виникати при тривалому перевищені добової норми вітаміну навіть у досить незначних цифрах, у 2-3 рази, і супроводжується зниженням апетиту або повною його втратою, постійною спрагою, втратою ваги, в'ялістю та сонливістю, тахікардією, блідістю, сіруватим або жовтуватим відтінком шкіри, зниження м'язового тонусу, кардіоміопатією.

Риб'ячий жир

Надлишок вітаміну Е

Гостре передозування вітаміном Е викликає у дорослих та дітей такі симптоми, як нудота, діарея, метеоризм, підвищення артеріального тиску, у важких випадках — крововиливи у сітківку ока.

Вітамін Е характеризується малою токсичністю, тому хронічний гіпервітаміноз розвивається рідко, але тривале передозування приводить до наступних реакцій у дорослих: головні болі, слабкість, втрата працездатності, порушення сутінкового зору, діарея, зниження лібідо, зниження імунітету, підвищений ризик кровотеч, порушення засвоєння вітамінів D і А, збільшення рівня тироксину у крові, у важких випадках можливий розвиток інфаркта міокарда, сепсису, незворотних порушень роботи центральної нервової системи, закупорки судин. У дітей проявляються слабкість, апатія, головні болі, учащене дихання, м'язова слабкість, спазматичні болі у проекції серця та шлунку, зниження імунітету.

Гіпервітаміноз вітаміну С

До симптомів гострого гіпервітамінозу С у дорослих належать підвищення артеріального тиску, почервоніння шкіри, тахікардія, збільшення згортуваності крові та підвищення ризику тромбоутворення та закупорки судин. У дітей проявляються реакції алергічного типу: висип на шкіри та слизових оболонках, свербіж, почервоніння шкіри, нудота і блювання, судоми, набряк Квінке.

Хронічний надлишок вітаміну С у дорослих проявляється прогресуючим погіршенням зору, безсонням, запамороченням, схильністю до утворення каменів у сечовому та жовчному міхурі, диспепсією, дисменореєю у жінок, гормональними порушеннями. У дітей на перший план виходять запаморочення, постійна слабкість, болі в області шлунку, розлади травлення, зниження гостроти зору.

Надлишок вітаміну К

Гіпервітаміноз К, як гострий так і хронічний, є рідким явищем, оскільки вітамін К є нетоксичним і не накопичується в організмі. У окремих випадках у дорослих може спостерігатись порушення згортуваності крові, а у новонароджених — формування гемолітичної анемії (руйнування еритроцитів крові).

Передозування вітаміном В1

Гостра форма захворювання зустрічається вкрай рідко, викликаючи симптоми алергічного типу: почервоніння шкіри, свербіж, висип на шкірі та слизових, нудота та блювання, порушення роботи нирок і печінки, набряк Квінке.

Хронічна форма передозування вітаміном В1 виникає переважно через порушення ферментативної функції печінки і викликає такі симптоми, як: підвищення артеріального тиску, дистрофія печінки, збільшення ризику розвитку атеросклерозу.

Вітамінні пігулки

Гіпервітаміноз вітаміну В6

Гострий гіпервітаміноз зустрічається дуже рідко і викликає алергічні реакції (симптоми розписані вище).

Хронічна форма передозування вітаміном В6 виникає при регулярному перевищенні дози вітаміну більше, ніж у 1000 разів. Викликає біль та парестезії рук та ніг по ходу судин, порушення всіх типів чутливості у дорослих; порушення координації рухів, оніміння кінцівок та алергічні реакції — у дітей.

Гіпервітаміноз вітаміну В12

Гостра форма гіпервітамінозу В12 викликає анафілактичний шок, серцеву недостатність та набряк легенів — у важких випадках.

Хронічна форма викликає у дорослих алергічні реакції, жировий гепатоз печінки, застійну серцеву недостатність та лейкоцитоз. У дітей симптоми проявляються у вигляді болів в області серця, тахікардії, підвищеної згортуваності крові, висипання на шкірі по типу кропивниці, порушенням роботи центральної нервової системи, лейкоцитозом в крові.

Надлишок вітаміну В9

Гостра форма зустрічається дуже рідко і викликає алергічні реакції.

Хронічна форма передозування вітаміном В9 приводить до тонічних судом м'язів ніг, сповільнення наступання менопаузи, гіпервітаміноз В9 у дорослих; диспепсії, порушення функції нирок, затримки статевого розвитку у дівчат, підвищення збудливості центральної нервової системи у дітей.

Гіпервітаміноз вітаміну Р 

Є не характерним, оскільки група вітамінів Р не є токсичної і легко виводиться з організму природним шляхом.

Вітамін А1

Про добові норми споживання вітамінів, мінералів і калорій, читайте у статті - http://harchi.info/articles/kaloriyi-ta-mineraly-normy-spozhyvannya.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.