Що таке інтуїтивне та усвідомлене харчування

Про інтуїтивне харчування ви вже певно чули. Інтуїтивно харчуватися - значить обирати ту їжу, про яку сигналізує тіло, починати їсти, коли голодний, закінчувати, коли ситий. Мати приємне (не виснажливе) фізичне навантаження. Відмовитися від дієт та дієтичного мислення. Поки людина вірить, що існує чудодійна дієта, інтуїтивне харчування не працює.

Усвідомлене харчування не ставить на перше місце відмову від дієт - і в цьому основна його відмінність від інтуїтивного. При усвідомленому харчуванні ви навіть можете себе заганяти в рамки та обмеження.Головне, щоб ви розуміли та схвалювали сенс того, що відбувається.

Бранч

Що таке інтуїтивне харчування

Усі ми народжуємося зі схильністю до інтуїтивного харчування. Нам просто невідоме інше призначення їжі, крім задоволення потреб організму. Їжі для підтримки розмови, їжа для демонстрації статусу, їжа для задоволення або їжа як релігійний ритуал - все це формується пізніше. Коли нас вчать їсти правильно (відповідно до певних правил), наше харчування перестає бути інтуїтивним і стає усвідомленим.

У 30-ті роки минулого століття в Німеччині був проведений експеримент: організовано дитячий садок, куди набрали дітей від 8 до 11 місяців - тобто тих, хто тільки перейшов від грудного вигодовування до твердої їжі. У перший час у садку на стіл виставляли різну їжу: сирі та тушковані овочі, риба, м’ясо, птиця, солодощі - і діти могли вибирати і їсти те, що хочуть і стільки, скільки хочуть. Тих, хто не вмів ходити та їсти, готували, але лише тим, від чого дитина не відмовлялась і до чого проявляла цікавість. У результаті стало очевидно, що дитина, не обмежена правилами, їсть приблизно однакову кількість калорій на добу, але набирає їх за рахунок різних продуктів: сьогодні хоче суп, завтра - цукерки. Ніхто не їв солодощі постійно. 2 дні максимум - і дитина хоче чогось не солодкого. Це може бути цікаво батькам, які категорично забороняють дітям печиво.

Дитячий садок проіснував 6 років - поки вихованці не пішли до школи. Педіатри заявили, що більш здорових та врівноважених малюків у їх практиці не було. За 6 років діти хворіли 3 рази.

Тіло знає, що йому потрібно для самозміцнення. Головне, не відволікати його під час їжі. Не можна поєднувати обід з телевізором, фейсбуком, газетою. Під час їжі потрібно всім тілом відчувати те, що їсте.

Діти їдять полуницю і молоко

Що впливає на інтуїтивне харчування

Усе змінюється, коли нас переконують, що потрібно їсти перше, друге і компот. Причому, саме у такій послідовності. Але ніхто не може чітко пояснити, чому саме так. Втім, Не їж солодощі перед обідом і Поки все не з’їси, з -за столу не встанеш - головні вороги інтуїтивного харчування. Потім до цього додається постійна нестача часу і ми їмо на ходу. Ще пізніше ми поєднуємо їжу з роботою та розвагами - і дуже швидко перестаємо розуміти себе та свої потреби.

Емоції починають переважати над фізіологічними потребами, ми поступово перестаємо відрізняти голод від бажання задоволення.

  • Голод очей: побачили гарний торт - захотіли.

  • Голод носу: він особливо відчувається в запашних пекарнях або відділах магазину з копченостями - ми йдемо на запах.

  • Емоційний голод: бажання отримати задоволення або компенсувати негативні емоції за рахунок приємних смаків.

Справжній голод відчувається у шлунку. Але місцеві мешканці часто не встигають його відчути: їх живіт набивається за бажанням носу та очей. А потім дивуються: ніби нічого не їли - а звідки ж зайва вага?

Їжа

Що таке усвідомлене харчування

Усвідомлене харчування - частина інтуїтивного. І зворотна дорога до нього. Почніть з того, щоб не відволікатися під час їжі. Однозадачність - головний принцип усвідомленості. Їжа - значить їжа, без телевізора та переговорів. Під час їжі ви і так зайняті - потрібно прислухатись до себе, сигналів тіла, розуміти, що відбувається зі смаком.

Усвідомлене харчування приходить у тому віці, коли ми вже досить багато напсували в організмі, тому воно, на відміну від інтуїтивного, готове співіснувати з певними обмеженнями.

Усвідомлене харчування можна організувати з певного набору продуктів. Наприклад, ви вегетаріанець чи веган. Або їсте тільки кошерну їжу. Або вам видалили жовчний міхур  - і ви не можете дозволити собі жирного та смаженого. Врешті решт,  інтуїтивне харчування також обмежене певним набором продуктів: якщо ви ніколи в житті не куштували лічі або кіноа, то навряд ваш організм буде їх вимагати.

Жінка їсть йогурт

Як перейти на усвідомлене харчування

Для того, щоб перейти на усвідомлене чи інтуїтивне харчування, потрібно розкласти те, чого нам хочеться, на відтінки смаків та інші ознаки їжі: гарячого, гострого, кислого, гарячого, хрусткого, солоного, тощо. Інтуїтивне харчування робить раціон ближчим до монопродуктів - так легше себе розуміти. Але це відбудеться саме собою. Спеціально саджати себе на роздільне харчування не слід: це протиречить основному принципу інтуїтивності: жодних дієт.

Відчуття голоду та насичення руйнуються та спотворюються, якщо людина має різні психологічні установки щодо їжі. Цукор - біла смерть, сир - суцільний холестерин, м’ясо - це мертва їжа, і таке інше. Звісно, все це не дозволяє хотіти цукру, сиру та м’яса, навіть якщо організм відчуває у них потребу. Позаяк, багато кому для переходу на інтуїтивне харчування потрібна також робота з психологом.

Деякий час доведеться харчуватися з проміжками у 3 год. Це навчить відчувати голод у момент його появи, а відповідно уникнути переїдання через надмірний голод.

І ось коли ви почнете прислухатися до себе, виникатимуть сумніви: чи це тіло хоче згущеного молока, а чи забитий неправильними установками мозок? З’їжте пару ложок десерту усвідомлено, і все стане зрозуміло до того, поки переїсте.

Приготування чіа-пудингу

Вправа для усвідомленого харчування

  • Візьміть чайну ложку. Наберіть згущеного молока, подивіться, як воно виглядає ззовні, понюхайте, спробуйте кінчиком язика.

  • Оцініть, як швидко відчуєте солодкавість, як згущене молоко розтечеться по язику і які відтінки смаку та запахів (молочний, вершковий, ванільний) ви зможете вловити у першій краплині.

  • З’їжте з ложки іншу частину десерту. Оцініть консистенцію: більш рідка, чи густа. А яка подобається саме вам?

  • Посмакуйте, відчуваючи як в’язка маса розподіляється по всьому язику, зубам та щокам.

  • Проковтніть. Оцініть післясмак. Що це - вершки, ваніль?

  • Запитайте себе чи хочете ще. Якщо так - повторіть всю процедуру знову. Досить скоро ви зрозумієте чи справді хотіли згущеного молока. Їсти цілу банку для цього навряд знадобиться.

Так потрібно ставитись до будь-якої їжі. Потрібно буде досить багато часу, щоб розкласти у своїй свідомості все, що їсте, на відтінки смаків і консистенцій. Але коли ви цьому навчитеся, то станете їсти менше - це по-перше. А по-друге - будете точно знати, чого хоче ваше тіло.

 Донати-ананаси



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.