Шкідливі продукти із супермаркету

Чіпси, сухарики, горішки

Чіпси — це висококонцентрована суміш із жирів та вуглеводів, у оболонці із барвників та замінників смаку. Також, через особливості приготування, у чіпсах утворюється безліч канцерогенів — речовин, що провокують рак.

Тоненькі шматочки чіпсів обсмажують у великій кількості низькосортного жиру. До того ж, жир часто не міняють. Тому у чіпсах накопичуються, так звані, гідрогенізовані жири (трансжири), що збільшують рівень холестерину у крові, а це, у свою чергу, підвищує ризик інфарктів та інсультів.

Надмірне споживання чіпсів сприяє ожирінню — у 200 грамах чіпсів міститься близько 1100 ккал, через високий вміст жирів та вуглеводів, що складає приблизно половину добової норми дорослої людини.

Упаковують чіпси не лише у гарну фольгу. Спочатку іде “упаковка” з “хімії” - барвників та замінників смаку. Якщо на чіпсах написано “з беконом”, “з цибулею” і т.п., це не значить, що у продукті насправді є бекон, цибуля або сир. У чіпси просто додають відповідні ароматизатори — як правило, синтетичні.

"Репутація" шкідливих продуктів є, також, у солених горішків та сухариків, щедро приправлених смаковими добавками. Чіпси, горішки, сухарики небезпечні, також, і тим, що ці продукти дуже полюбляють діти, організм котрих починає руйнуватися змалку.

Можливі наслідки: “синдром китайського ресторану” (посилене потовиділення, головний біль, почервоніння обличчя, тощо), рак, інші захворювання.

Чіпси

Солодкі газовані напої

Солодкі газовані напої — це суміш цукру, хімії та газів. Такі напої, як правило, містять аспартам (Е951), синтетичний цукрозамінник. Фелатанін, що міститься у аспартамі, змінює поріг чутливості і при споживанні у великих дозах сприяє розвитку депресії, нападів паніки, злості та насилля.

Ще одна проблема цієї категорії шкідливих продуктів — газована вода із аспартамом не втамовує спрагу. Слина погано видаляє залишки підсолоджувачу із слизової роту, тому після споживання напою у роті залишається відчуття приторності, яке хочеться зняти новою порцією напою. Як наслідок, напої із аспартамом пробуджують спрагу, а не задовольняють її. Також, через наявність газу та цукру, подібні напої порушують кислотно-лужну рівновагу організму, що можу привести до багатьох захворювань.

Наприклад, у банці ємністю 0,33 л пепсі-коли міститься близько 7 чайних ложок цукру, кока-коли — 6 чайних ложок.

Окрім того, бензоат натрію (Е211), що використовується як консервант, пригнічує ферменти, що приводить до порушення обміну речовин та ожирінню. Харчові барвники, консерванти, які містяться у кольорових напоях є джерелом ксенобіотиків, які є стійкими та важко виводяться із організму. Їх накопичення у клітинах, особливо, жирових, є причиною синдрому хронічної втоми, зниження імунітету, приводить до розладів систем організму — діареї, захворюванням шкіри, пухлини шлунку, раку стравоходу та ін.

Можливі наслідки: цироз печінки, захворвання серця, алергія, виснаження нервової системи, рак та інші.

Солодкі газовані напої

Локшина та пюре швидкого приготування

Яловичина, курятина, креветки, гриби, плюс практично спагеті із майже соусом — так по-королівському пропонують попоїсти виробники чудо-їжі із пакетів. Звісно, дуже зручно залити кип'ятком на 3-5 хвилин вмістиме пластикової упаковки, і отримати фактично італійську пасту, феттучіні або різотто. Насправді, ми отримаємо гарячий (для швидшого засвоєння) “мікс” із усіх можливих харчових добавок та абсолютну відсутність користі.

При систематичному споживанні таких “комбікормів” у організмі руйнується система травлення — він ніби-то і отримує їжу та калорії, але у них дуже мало насправді потрібних для нормального функціонування речовин. Позбавлений живлення, він дуже скоро знову посилає сигнали мозку, що потрібно поїсти.

Можливі наслідки: алергія, захворювання печінки та нирок, розлади кишечнику, рак, порушення артеріального тиску, кисневе голодування, нервові розлади.

Локшина швидкого приготування

Ковбасні вироби, копченості та м'ясні напівфабрикати

Сосиски, ковбаси, шинка, пельмені та інші напівфабрикати містять більше ароматизаторів та барвників, ніж м'яса. Ніколи не можна бути впевненими у якості сировини, яку використовують виробники. Якість ковбасних виробів напряму залежить від рецептури, яку розробляє виробник. Також, дуже часто вони містять приховані жири (свиняча шкірка, сало, тощо), усе це вуалюється ароматизаторами та замінниками смаку.

Копчені м'ясо та риба, також, відносяться до шкідливих продуктів, за рахунок канцерогенів — вони утворюються у процесі обробки копченостей у вигляді речовини бензопірену. Також, дуже часто масові виробники покращують зовнішній вигляд та смак своєї продукції за рахунок, так званого, “рідкого диму”, а не натурального процесу копчення.

Сьогодні до складу більше 70% ковбас та сосисок входить трансгенна соя, а один шматочок копченої ковбаси містить стільки фенолових сполук, скільки людина вдихає у місті за рік (фенол є вкрай токсичним).

Можливі наслідки: нудота, діарея, алергія, головний біль, погіршення зору, підвищення рівня холестерину у крові, злоякісні пухлини. Окрім того, антиокиснювальні речовини, що містяться у ковбасних виробах, руйнують корисну мікрофлору кишечнику, сприяючи розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту. А харчові барвники та стабілізатори сприяють появі та розвитку раку.

Ковбасні вироби

Маргарин, тістечка, торти

Маргарин — практично суцільний трансгенний жир (трансжир) — найбільш шкідливий вид жиру. Тому шкідливими є усі продукти, що його містять. Це тістечка, торти із кремом, вироби зі слойоного тіста, тощо. Надмірна пристрасть до насичених жиром та цукром продуктів гарантує порушення обміну речовин та зайву вагу. Також, такі продукти підвищують кислотність у шлунку, порушуючи тим самим кислотно-лужний баланс організму, що викликає безліч інших проблем.

Прихильникам солодкого досить важко відмовитись від цих шкідливих продуктів, проте, можна спробувати замінити їх — наприклад, на корисні ласощі: мед, сухофрукти, тощо.

Можливі наслідки: зневоднення організму, діарея, алергія, захворювання шлунково-кишкового тракту та шкіри, захворювання печінки та нирок, слабоумство.

Маргарин

Консервовані продукти

Консерви є дуже шкідливими продуктами — це по суті мертві продукти, приправлені сіллю, цукром, оцтом та хімічними консервантами. Завдання консерванту — убити вітаміни та ферменти, оскільки саме через них продукти псуються. Навіть у власноруч приготованому варенні вітамінів немає, якби вони були — варення б забродило. Руйнують вітаміни у такому випадку цукор (консервант) і висока температура (наприклад, вітамін С починає руйнуватися уже при температурі 60 градусів).

Можливі наслідки: порушення обміну речовин, розлади травлення, головний біль, алергія, рак.

Консервовані продукти

Енергетики

Усі складники енергетичних напоїв, що ніби-то підвищують працездатність та не дають заснути — ненатуральні шкідливі продукти. Вчені досі не визначили повний склад цих напоїв.

Окрім цього, доза кофеїну, що входить до складу енергетиків є “левовою”. За останні декілька років зареєстровано десятки випадків летальних наслідків від зупинки серця після споживання декількох енергетиків.

Тому, якщо вам потрібно збадьоритись, краще все ж надати перевагу натуральним чаю, каві та іншим напоям. Проте, знову ж таки, допустима добова норма кофеїну — не більше 150 мг/добу.

Можливі наслідки: головний біль, розлади травлення, алергія, психічні та нервові розлади, залежність.

Енергетики

Шоколадні батончики, вафлі, жувальні цукерки, пастила, льодяники, жуйки

Це гігантська кількість калорій у поєднанні із хімічними добавками (що, до того ж, викликають звикання), генетично модифікованими продуктами, барвниками та ароматизаторами.

Усі ці шкідливі продукти містять величезну кількість цукру, хімічні добавки, барвники, замінники, тощо, тому не мають жодної користі для організму.

Можливі наслідки: зневоднення організму, алергія, діарея, захворювання печінки та нирок, захворювання шлунково-кишкового тракту та шкіри, слабоумство.

Жуйки, пастила, жувальні цукерки

Майонез та кетчуп, інші соуси

Магазинний майонез містить у своєму складі багато трансжирів, що є канцерогенами та викликають підвищення рівня холестерину. Кількість трансжирів у цьому продукті не нормується, тому скільки “поклали” у майонез можна визначити тільки при спеціальному дослідженні. Окрім того, продукт містить величезну кількість консервантів та стабілізаторів.

Особливо небезпечними та шкідливими продуктами є майонези у пластиковій упаковці. Оцет, що входить до складу майонезу, здатний виділяти із пластику канцерогенні речовини. Разом із майонезом канцерогени потрапляють до організму і, як вже відомо, можуть стати причиною раку.

Також, до цієї категорії відноситься і кетчуп, різноманітні соуси та заправки — через надмірний вміст барвників та замінників смаку.

Можливі наслідки: залежно від складу, можуть викликати усі захворювання, перераховані у інших категоріях.

Соуси

Магазинні йогурти та морозиво

Завдяки рекламі, ми звикли вважати йогурти чи не найкориснішими молочними продуктами харчування. Тим не менш, вони входять до числа найбільш шкідливих продуктів із магазину, завдяки вмісту у них стабілізаторів, загусників, ароматизаторів та антиокиснювальних речовин. Також, тут варто згадати міф про живі корисні бактерії, що містяться у деяких йогуртах. Насправді, корисні бактерії можуть жити у йогурті не більше 2 днів, а, також, вони не виживають у кислому середовищі шлунку і тому не добираються до “місця проживання” - кишечнику (для цього використовують капсули із бактеріями у спеціальній оболонці, що розчиняється тільки у кишечнику).

Морозиво містить загусники та ароматизатори, що можуть сповільнювати обмін речовин. Що є, у меншій мірі, підвищеним ризиком появи зайвої ваги.

Можливі наслідки: алергія, захворювання печінки та нирок, захворювання підшлункової залози, діарея, порушення обміну речовин, головний біль, свербіж, поршуення зору, розлади сну, рак.

Йогурти

Алкоголь

Дегенеративні порушення у корі головного мозку, руйнування печінки, онкологія, генетичні мутації — про шкоду алкоголю для організму людини відомо більш, ніж достатньо. Люди, що пиячать, живуть у середньому на 10-15 років менше, і якість їх життя є досить низькою — окрім вищеперерахованих проблем зі здоров'ям, їх переслідують розлади психіки, депресивні стани, тощо.

Навіть у малих дозах алкоголь є шкідливим продуктом і перешкоджає засвоєнню вітамінів. Окрім того, він є дуже калорійним сам по собі — 7 ккал на 1 грам (для порівняння, харчова цінність чистих білків та вуглеводів — 4 ккал на 1 грам). І головна небезпека — межа між “споживанням” та залежністю є дуже тонкою, її легко порушити, не помітивши цього.

Можливі наслідки: залежність, нервові та психічні розлади, руйнування печінки, різноманітні захворювання мозку та травного тракту, захворювання печінки та нирок, рак, генетичні мутації.

Алкоголь

Овочі та фрукти

Навіть найбільш корисні та натуральні продукти можуть стати шкідливими, якщо вирощені, наприклад, біля шосе або заводу. Скуштувавши таких продуктів, можна отримати досить велику частку бензопірену та інших речовин, що можуть викликати рак. При цьому, дуже часто овочі та фрукти із супермаркетів оброблені хімікатами для більш швидкого достигання та довшого зберігання. Із консервантів, вони можуть містити глютамат натрію. Отруєння цією речовиною може проявлятися у вигляді головної болі, спазмів судин та, навіть, порушення обміну речовин.

Можливі наслідки: алергія, розлади шлунково-кишкового тракту, головний біль, порушення обміну речовин, спазми, рак.

Овочі та фрукти



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

А які взагалі можна продукти істи?
А якщо у мене бабуся любить м'ясо і купує його у магазині?


Вхід на сайт

Дуже цікава та повчальна стаття 😌