Сушка — найкращий метод домашньої консервації

При сушці продуктів відбувається видалення води, тобто зневоднення продукту. Краще всього цей процес проводити при примусовій циркуляції сушильного агента — повітря, по-простому. Повітря, у свою чергу, повинне бути сухим та теплим. Такий метод консервації забезпечує тривале зберігання продукту без втрати його смакових властивостей. У оброблених продуктів підвищується стійкість до розвитку мікроорганізмів та бактерій.

При використанні сучасних сушильних апаратів можна здійснювати сушку продуктів у автоматичному або напівавтоматичному режимах. Перед закладанням продуктів у сушилку потрібно попередньо їх підготувати та обробити. Після закладки партії, усе, що потрібно — встановити необхідний температурний режим, залежно від продукту.

Сушка продуктів є найдешевшим найпростішим способом домашньої консервації. Відсутні витрати на банки, кришки, оцет, цукор, сіль, різноманітні приправи та інші інгредієнти. Також, самостійно висушені продукти обійдуться вам значно дешевше магазинних.

Сухофрукти і горіхи

Сушені продукти характеризуються досить тривалим терміном зберігання, у той час, як інша консервація після відкриття банки залишається придатною до споживання недовго і часто вимагає зберігання у холодильнику. Для тривалого зберігання сушених продуктів потрібне лише сухе темне місце. Усі смакові та поживні властивості будуть збережені. Особливо корисними сушені продукти є для дітей. Адже при сушці зберігається більшість корисних речовин та вітамінів.

Додатковий плюс домашньої сушки продуктів — висока якість та натуральність. Ви можете бути впевнені, що фрукти та овочі, заготовані власноруч, не містять консервантів та інших хімічних добавок. А ось покупні сушені продукти частіше всього містять якісь речовини, що покращують їх колір, смак та зберігання.

Знаючи, як сушити овочі та фрукти, завжди можна зробити необхідну кількість заготовок на зиму. Також, сушити можна м'ясо і рибу. Тоді ви будете мати запас не тільки вітамінів у вигляді плодів, а й білка.

Сушена риба

Сушені продукти займають набагато менше місця, ніж свіжі або банки із консервацією. Вага таких продуктів, до речі, також є нижчою. Для прикладу, у банці 0,25 л поміщається 20 сушених помідорів або 25 сушених перців.

Також, сушені продукти дуже зручно брати з собою у дорогу або у похід — вони зможуть зберегтись протягом тривалішого терміну, ніж свіжі продукти, без особливих умов. В, знову ж таки, безперечним плюсом є розмір і вага.

При сушці, як вже було сказано, зберігається більша частина поживних речовин, вітамінів та мінералів. Інша справа — більш поширені методи консервації (про методи консервації читайте у статті - http://harchi.info/articles/yak-zberegty-produkty-nadovgo-konservaciya), при яких після інтенсивної термообробки руйнується більша частина корисних речовин. Навіть у заморожених продуктах зберігається менше корисних речовин і мінералів.

Сушені томати

При консервації продуктів способом сушки

  • Зберігається вітамін А. Найбільш багатими на нього є морква та солодкий перець. Після сушки ці продукти поміщаються у темне місце, для попередження його руйнування.

  • Майже повністю зберігається вітамін С. Його часткові втрати пов'язані із нарізанням продуктів при попередній підготовці. Відбувається окислення вітамін киснем із повітря. Для попередження зниження рівню вітаміну С в уже сушених продуктах, варто зберігати їх у герметичній упаковці.

  • Зберігається харчова цінність продуктів харчування. Вони стають солодшими завдяки концентрації цукру. Наприклад, абрикос після сушки стає більш калорійним на 188 ккал (від 44 до 232 ккал).

Сушка продуктів у сушильному апараті

Щоб утримати кількість бактерій та мікроорганізмів на допустимому рівні необхідно дотримуватись правил гігієни і при підготовці продуктів, і при самій сушці. В інакшому випадку, уся робота може виявитись марною, а продукти зіпсуються. Більше того, тара для зберігання сушених продуктів, також, повинні бути добре вимитими та висушеними.

Переш сушкою бажано провести попередню обробку продуктів. Так вони краще збережеться смак та аромат. Для цього продукти маринують, бланшують, вимочують у розчинні лимонної кислоти. Це попереджує розвиток наявних у продуктах мікроорганізмів. А після видалення вологи у процесі сушки можливість їх активності виключається остаточно.

Перелік продуктів, придатних для сушки, дуже великий. Найчастіше цей спосіб використовується для консервації фруктів і ягід, овочів, лікарських трав, а,також, м'яса та риби. В принципі, метод сушки підходить для будь-яких продуктів, які містять вологу. Ви любите домашні макарони та локшину? Наготуйте більше продукту наперед і висушіть. А що робити із відсирілим насінням або сухариками? Правильно, також висушити.

Сушені цитрусові та яблука

Для усіх продуктів час сушки є різним, і може становити від кількох годин до кількох днів. Залежно від вмісту вологи у продукті та умов сушки. Також, швидкість сушки залежить від використовуваного обладнання та технології. Наприклад, сушка на відкритому повітрі при постійному розкладанні нарізаного продукту потребуватиме значно більше часу, ніж сушка у духовці. Оптимально, остаточно сушені продукти повинні бути щільними і жорсткими, не липким, але і не крихким.

Сушені продукти потрібно зберігати у сухому темному місці. Тара повинна бути сухою та герметичною. Термін зберігання сушених продуктів досить тривалий. Але, в основному, усі заготовки зберігаються до наступного врожаю — протягом року. Хоча, при необхідності, сушені продукти можна зберігати і довше.

Заготовка фруктів та овочів шляхом сушки, безперечно, є відмінним способом домашньої консервації. І не важливо, як саме ви будете сушити продукти. Можливо, просто розкладете або розвісите, нарізавши скибочками або кільцями, і, можливо, зробите сушильний апарат власноруч або придбайте такий у магазині. Головне, що у результаті ви отримаєте натуральний, корисний та поживний продукт.

Більше про процес сушки, читайте у наступній статті - http://harchi.info/articles/sushka-produktiv-harchuvannya-u-domashnih-umovah.

Сушені ягоди



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.