Як вибирати кавун

Закінчується останній тиждень літа, встигніть зробити усі заплановані справи зі списку, який ви написали ще ранньою весною. Схуднути до літа, звісно, вже не вийде, а ось влаштувати гучну вечірку і наїстися кавунів - так.

Головне при цьому - вибрати нормальний кавун: стиглий, соковитий і без нітратів. Зробити це насправді не так вже й важко. Потрібно тільки знати декілька таємниць та лайфхаків.

Шматочки кавуна

Коли купувати

У серпні-вересні. Ось прямо зараз. знаємо, що бачили кавуни у липні (або взагалі у червні), однак раніше серпня їх купувати не варто. Просто тому що достигають вони тільки у серпні, така вже у них біологія. Аргументи “ой, та я у червні брав, солодкий був, нормальний” не підходять. Не хочемо вас розчаровувати, але є велика ймовірність, що у червні ви їли кавун, нашпигований нітратами - саме вони дозволяють фруктам і овочам достигати швидше.

Але оскільки ви читаєте цей матеріал зараз, значить, боятися вам нічого: як-ніяк, кінець серпня на вулиці.

Де купувати

Ідеальне місце для купівлі кавуна - палатка поряд з полем, де вони ростуть. Але оскільки таке поле у Києві або Львові, та й у більшості міст України, знайти досить проблематично, радимо купувати кавуни на ринку. У супермаркетах кавуни купувати не слід: їх часто завозять туди недостиглими. Так само не рекомендуємо купувати і у торговців біля дороги: кавуни, як, зрештою й інші фрукти та овочі, всотують пилюку і шкідливі гази від автомобілів, які проїжджають повз.

Кавуни

Розмір

Розмір кавуна залежить від його сорту - є сорти крупніші, є дрібніші. Позаяк тут потрібно керуватися правилом золотої середини: вибирати кавун крупний, але не величезний. Уникайте я занадто дрібних кавунів (такі зазвичай ще недостиглі), так і гігантів (швидше всього, їх перегодували нітратами). Ідеальна вага середнього кавуна - від 6 до 10 кг.

Зовнішній вигляд

У стиглого кавуна смужки на шкірці повинні бути максимально контрастними, а сама шкірка - твердою та блискучою. Якщо шкірка м’яка, це значить, що кавун ще не дійшов до потрібної кондиції: оболонка твердне у тому випадку, коли ягода достигає і уже не в стані всотувати вологу.

Ще один параметр зовнішнього вигляду кавуна - жовта пляма. Це той самий бік, на якому кавун вилежувався на полі. Розмір цієї плями повинен бути близько 5 см для некрупних сортів, а для крупних - близько 10. Дуже велика пляма - це привід відмовитися від такого кавуна. Є ймовірність, що йому не вистачало світла, коли він достигав, через що він буде “ватним” на смак і несолодким.

Дитина їсть кавун

Звук

Стиглий кавун, як правило, видає досить лункий звук при постукуванні. Якщо ви не відрізняєте лункі звуки від глухих або з будь-якої іншої причини не хочете стукати по кавуну, можна ще стиснути кавун руками з обох боків. Якщо він трохи потріскує, значить, він уже достиг і його можна сміливо брати.

Хвостик

Жовтий сухий хвостик є чудовим показником потрібної кондиції. Зелений же, навпаки, каже про те, що кавун зірвали занадто рано. Якщо хвостика взагалі немає, купувати такий кавун не слід: можливо, його спеціально відірвали, щоб приховати погану якість кавуна.

Хвостик кавуна

Запах

Від кавунової шкірки повинен йти яскраво виражений свіжий запах. Якщо шкірка взагалі не пахне, брати такий кавун також не радимо: швидше за все, смугастий товариш вирощений не зовсім природним шляхом.

М’якоть

Розрізавши кавун, зверніть увагу на м’якоть. Стиглий кавун повинен мати насичений червоний колір, а сама м’якоть повинна бути цукровою, тобто ніби істкритися крупинками. У нітратних кавунів м’якоть зазвичай гладка і глянцева.

Якщо у м’якоті виявлені жовті та фіолетові прожилки, сміливо відправляйте кавун у смітник: прожилки говорять (та що там, кричать!) про нітрати. Також можна ще перевірити кавун, накришивши м’якоть у склянку з водою. Зверніть увагу на те, якого кольору стала вода. Якщо рожевою - кавуна слід позбутися, а якщо просто мутною - кавун можна сміливо подавати до столу.

Кубики кавуна

Цікаві факти про кавун розкаже стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/svyato-kavuna-cikavi-fakty-ta-smachni-recepty.

А що приготувати з кавуна читайте тут - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/shcho-prygotuvaty-z-kavuna.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.