Як зекономити при приготуванні страв

Економити на харчуванні - не значить купувати дешеві продукти або обмежувати свій раціон. У попередніх статтях ми розглянули, як правильно купувати та зберігати продукти, щоб не викидати гроші на вітер. Не менш важливо - знати, що і як приготувати із продуктів, щоб вийшло і смачно,  і корисно,  і, безперечно, економно. Достатньо знати декілька основних та простих принципів.

 Економні інгредієнти для приготування страв

  • Макарони, рис, гречка, тощо — універсальні інгредієнти для приготування різноманітних страв. Головне, що каші та макарони можна приготувати як із соусами, так і з салатами, гуляшами, м'ясом. Або ж приготувати суп.

  • Бобові — смачні та поживні. І цілком доступні за ціною. До того ж, для їх приготування не потрібно особливих умінь.

  • Риба — звісно, повністю риба не замінить м'яса, але варто замінити нею м'ясне меню хоча б наполовину. Вона містить багато вітамінів та корисних мікроелементів, її можна приготувати різноманітними способами. А її вартість, переважно, менша за вартість м'яса.

  • Купуйте сезонні овочі та фрукти. Їх вибір на ринках є дуже широким, а ціни — помірними. А приготувати із них можна, також, усе що завгодно.

  • Купуйте субпродукти. Вони є ситними та смачними, їх можна використати для приготування бульйонів та страв, а користі у них не менше, ніж у м'ясі.

  • Якщо ви хочете приготувати економний десерт — зверніть увагу на пироги, млинці, бісквіти або запіканки. Можна, також, запікати яблука, тощо.

Готування

 

Готуємо економно

Готуйте декілька страв із одного продукту

Інший варіант економії — готувати із одного продукту одразу декілька страв. Скажімо, бараняча нога коштує дешевше звичайного шматка м'яса, а приготувати із неї можна одразу і перше, і друге. Із кістки — зварити бульйон для супу харчо, а м'ясо залишити на плов.

Не забувайте про крупи. Вони недорогі, смачні та дуже корисні. Замість звичного рису приготуйте щось цікаве із перловки або пшеничної крупи. Якщо підходити до приготування страв із фантазією, то із недорогих продуктів можна створити справжні делікатеси.

Використовуйте залишки

Навчіться ефективно використовувати “відходи” та продукти, що довго зберігалися. Наприклад,з молочних продуктів, у яких виходить термін придатності (молоко, кефір, сметана) можна приготувати оладки або випічку, із черствого хліба — сухарі, а сир, м'ясо, гриби та інше можна використати як начинку для піци.

Як використати залишки продуктів, читайте у статті - http://harchi.info/articles/shcho-robyty-iz-zalyshkamy-yizhi-1-do-ekonomiyi.

Що можна приготувати із протермінованих продуктів, читайте тут - http://harchi.info/articles/proterminovani-produkty-chy-mayut-vony-pravo-na-druge-zhyttya.

Пам'ятайте про взаємозамінність інгредієнтів

Не експериментуйте із новими рецептами із дорогих продуктів. Також, спробуйте замінити дорогі інгредієнти у рецепті їх дешевшими аналогами.

Купуйте сезонні та продукти

Ще одним, зручним, смачним та корисним способом зекономити на їжі — купувати сезонні продукти. Наприклад, кабачки або помідори взимку та навесні коштують дорого, у той час, як наприкінці літа та восени ці продукти можна купити практично за копійки.

Сезонні продукти є смачними та корисними (оскільки переважно є натуральними). Позаяк, надавайте перевагу саме сезонним плодам, до того ж, місцевим. Від покупки екзотичних та заморських фруктів та овочів краще взагалі утриматись, адже по-перше вони завжди дорожчі, а по-друге — під час транспортування втрачають більше частину корисних властивостей.

Не забувайте про крупи

Дуже вигідними бюджетними продуктами є різні крупи. Із них можна приготувати дуже багато страв. Наприклад, із пшеничної крупи можна приготувати молодку кашу, гарнір до м'яса або риби, супи, салати, самостійну гарячу страву.

Готові сухі сніданки замініть вівсяними пластівцями із сухофруктами. Також, відмовтесь від каш швидкого приготування та купуйте дешевші крупи. Крупи можна використати і я у якості гарніру, у суп та начинку для пирогів. Це, також, буде дешевше, ніж купувати готову випічку. Найвигідніша страва у плані вартості та ситності — суп. Його можна приготувати як м'ясним, так і пісним, доповнити різноманітними овочами та крупами.

Готуйте із овочів

Використовуйте гриби — із них можна приготувати безліч смачних, ситних та корисних страв. Наприклад, картопляний пиріг із грибами — чудовий сніданок для усієї сім'ї, смажена картопля із грибами — гарний варіант для обіду, а якщо додати ще салат — отримаємо ситну вечерю. Також, гриби можна додавати у салати, тушкувати разом із капустою, приготувати печеню.

Картопля, наприклад, універсальний продукт. Із неї можна приготувати безліч страв — підсмажити, відварити, запекти. Із картоплі можна приготувати зрази, котлетки, деруни, млинці, запіканку, або навіть пиріг (не тільки із начинкою, а із картопляним тістом). Так ви навчитесь готувати економно, але без шкоди для якості харчування.

Не обділяйте увагою капусту. По-перше, вибір різновидів дуже багатий, а вибір страв — ще ширший. Голубці з м'ясом та без нього, пиріжки, вареники, просто тушкована капуста або овочеві котлетки. Обирайте та готуйте.

Керуйтесь такими принципами при приготуванні будь-яких страв. Овочі — це не тільки корисно і смачно, а й економно.

Овочі

Економимо на м'ясі

М'ясо — чи не найдорожчий продукт із усього раціону. Давайте розглянемо декілька порад, як зменшити витрати на найдорожчу частину нашого раціону. Наступних принципів варто дотримуватися і для інших продуктів.

Для того, щоб економити на м'ясі, потрібно

  • Подавати м'ясо із гарніром.

  • Готувати гуляш із м'ясом.

  • Готувати відбивні та котлети меншого розміру.

Використовуємо замість м'яса субпродукти

Субпродукти дуже виручають у плані економії. Із печінки можна приготувати багато страв. Смажена печінка у сметанному соусі, печінковий торт на святковий стіл, паштет, тощо. Із нирок, крил, тощо — можна приготувати смачний суп або бульйон. Також, із будь-яких субпродуктів можна зробити начинку для пирога.

Розбавляємо м'ясо овочами

Якщо додавати до м'яса овочі — можна не тільки зробити страву більш економно. А й кориснішою. Можна готувати різноманітні рагу, печені, котлетки та тефтелі із м'яса овочів. І, звісно, начинки для пирога.

Економно використовуємо м'ясо

Із шматка м'яса у 1 кг можна насмажити відбивних і з'їсти усе одразу. Або ж можна приготувати декілька страв. Наприклад, із 300 г м'яса вийде смачний плов, 300 г можна використати у борщі, а ще 400 — не котлетки, у які можна додати картоплю, цибулю та моркву. У результаті, із того ж 1 кг м'яса ми отримаємо 3 ситних страви, які будуть до вподоби усій сім'ї.

Купуйте кістки із м'ясом

Кістки, на яких є залишки м'яса, є недорогими, а приготувати із них можна, також, одразу декілька страв. Із кісток зваріть бульйон для супу або борщу. Кісточки дістаньте, остудіть, обберіть із них м'ясо. На пательні посмажте цибулю, натерту моркву, додайте туди м'ясо із кісточок, декілька ложок сметани, сіль, перець, зелень та отримайте підливку до гарніру.

Як приготувати їжу смачно і без м'яса

Квасоля, горох, нут, чечевиця — корисні, ситні, і дозволять заощадити на харчуванні. За своїми поживними та корисними властивостями квасоля не відстає від м'яса, а у дечому і переважає. Якщо не хочете взагалі відмовитись від м'яса — можна змішати — наприклад, фарш на котлети із вареною квасолею. А суп із чечевиці — дуже поживна страва. Яка може замінити і повністю весь обід.

Бобові



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

спасибъ але хочеться мяса без овощив