Асаї - у чому користь і як їсти

Ягоди годжі та насіння чіа витісняють ягоди асаї, які дієтологи називають справжнім суперфудом. Що ж це таке, чому усі раптом полюбили їх, що таке асаї-боул і чому саме цю страву їсть на сніданок наречена принца Гаррі Меган Маркл - дізнаємося далі.

Ягоди асаї

Що таке асаї

Це ягоди. Звичайні ягоди, так. Ростуть на деревах, ззовні нагадують щось середнє між смородиною і лохиною. Ростуть асаї у Бразилії на деревах, причому ягоди ростуть на гілках гронами, нагадуючи виноград.

Смак у асаї неоднозначний, через що ніхто точно не може визначити, на що він схожий. Хтось каже, що асаї нагадують малину, хтось відчуває горіх, а для когось плоди віддають шоколадом. Покази сходяться тільки на одному: абсолютно всі говорять, що ягоди асаї смачні. І так, плоди, до речі, потрібно їсти одразу, буквально протягом доби, оскільки потім вони починають втрачати свої корисні властивості.

Дерево з ягодами асаї

Користь асаї

Ягоди асаї - джерело амінокислот та жирних кислот, їх кількість у декількох ягодах перевищує кількість у декількох фруктах. У Бразилії, звідки асаї родом, їх називають ягодами краси, оскільки ці темні плоди підвищують енергію та імунітет, а також прискорюють метаболізм. А це у свою чергу впливає на зовнішній вигляд, стан волосся та нігтів.

Окрім того, асаї є рекордсменами із вмісту у них антиоксидантів, а також допомагають у боротьбі із зайвою вагою: вони чудово насичують, але водночас відносяться до групи низькокалорійних продуктів. Корисно їсти ягоди асаї людям із цукровим діабетом, оскільки вони нормалізують рівень цукру у крові. А ще вчені довели, що при регулярному споживанні асаї сповільнюють процеси старіння в організмі. Недивно, що дієтологи в один голос кричать про необхідність включити асаї до свого щоденного раціону.

Смузі з асаї

Як їдять асаї

Як і звичайні ягоди - ту ж полуницю або малину. Ягоди асаї можна їсти як у свіжому, так і у переробленому вигляді - замороженими або перетертими у порошок. У Бразилії, наприклад, із асаї роблять енергетичні, алкогольні і безалкогольні напої. Окрім того, ці ягоди додають у морозиво та різноманітні десерти. Також плоди чудово підходять для начинки у випічці, а ще із ягід асаї можна робити смачні соуси, які стануть чудовим доповненням до м’яса.

Асаї-порошок

Що таке асаї-боули

Це, по суті, звичайні смузі. Обов’язковий інгредієнт у них - порошок асаї. Можна, звісно, додавати свіжі ягоди, але це набагато важче. Асаї-боули набули популярності завдяки фуд-блогерам в Instagram - саме вони почали постити гарні фото із глибокими тарілками та різними інгредієнтами (більше про боули читайте тут - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/shcho-take-boul). Асаї - не має значення ягоди це чи порошок - надають страві гарного фіолетового відтінку.

Як приготувати асаї-боул

Основна формула асаї-боулу дуже проста:

  • Асаї.

  • Рідина.

  • Фрукти або ягоди.

  • Додаткові інгредієнти.

  • Топінг.

Асаї у цій формулі - це ягоди або порошок (і те, й інше надасть страві веселого фіолетового кольору). Рідиною може бути як вода, так і сік або молоко (рослинне або тваринне) - усе залежить від ваших вподобань. Фрукти - манго, банан, ківі, із ягід популярними є чорниця, полуниця або малина. У якості додаткових інгредієнтів рекомендуємо додати жменю улюблених горіхів або насіння. Також можна додати листя шпинату або м’яти, гранолу або сухофрукти. У якості топінгу підійде мед або якийсь сироп. Усе, в принципі, залежить від вашої фантазії.

Асаї-боул

Асаї-боули, до речі, полюбляє і наречена принца Гаррі Меган Маркл. Майбутня дружина спадкоємця британського престолу любить готувати асаї-боули на сніданок. Рецепт дуже простий. Знадобиться:

  • Банан - 1 шт.

  • Свіжі ягоди - 1 склянка.

  • Рослинне молоко - 150 мл.

  • Порошок асаї - 1 ст.л.

  • Мед або сироп - за бажанням.

  • Фрукти, ягоди, горіхи, гранола - для прикрашання.

У блендері збиваємо чищений банан, склянку свіжих ягід, рослинне молоко і порошок асаї. Перекладаємо отримане пюре у глибоку миску. Прикрашаємо гранолою, улюбленими фруктами, горіхами або ягодами. За бажанням можна додати мед або сироп.

Асаї-боул від Меган Маркл

Більше про суперпродукти читайте тут - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/superyizha.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.