Суперїжа

Суперїжа - це корисні натуральні добавки до продуктів, що роблять нас кращими та здоровішими. А, також, із кожним роком стають усе популярнішими серед любителів спеціальних дієт, здорового способу життя та спортсменів. Це коріння, насіння та ягоди, які володіють високою концентрацією корисних речовин, унікальних за своїми властивостями. Корисні добавки можна купити в онлайн-магазинах, аптеках та лавках здорового харчування у вигляді порошків, соків, шейків, гелів та витяжок.

Декілька років назад, так звану, моду на “суперпродукти” ввели сироїди та вегани, які стежать за своїм здоров'ям, але відмовляються отримувати користь у вигляді концентрованих вітамінів та мікроелементів із біодобавок, розроблених у лабораторіях. Вони зробили вибір у користь суперїжі, котрі ростуть на планеті тисячоліттями, ретельно вивчивши та обравши найкращі з них. Однак, чи настільки хорошими є закордонні насіння та гранули, та чи можна замінити їх звичними для нашого травлення продуктами? Достойною заміною популярним наразі ягодам годжі та чіа стануть добре відомі нам шипшина, льон та інші докальні продукти, які не поступаються поживними та корисними властивостями.

Насіння чіа = насіння льону

Чіа (або шалфей іспанський) є одним із найвідоміших рослинних суперпродуктів — джерел корисних жирних кислот, що складають майже ді третини насіння. У насінні, також, міститься багато легкозасвоюваного рослинного білка, клітковини та кальцію. Чіа стимулюють роботу мозку та серцево-судинної системи, підтримують здоровий вигляд шкіри та волосся. А розмокаючи, утворюють навколо себе слизову оболонку, яка володіє обгортаючою та дещо послаблюючою дією. Чіа корисно застосовувати людям із порушенням роботи суглобів, сечовивідної системи та шлунково-кишкового тракту.

Насіння чіа

Заміна — насіння льону

До складу насіння льону входять ті ж самі жирні олії та кислоти (корисні Омега-3), вітамін А та ферменти. Такий комплекс — чудовий огортаючий та протизапальний засіб. Також, така сама слизова оболонка. Якщо пояснити якомога простіше, слиз утворюється навколо насінини, коли вона потрапляє у вологе середовище, передається і шлунку, покриваючи його тонким захисним шаром. Це сприяє нормалізації роботи тракту, виведенню шлаків, зниженню рівня цукру у крові. Також, льон є відмінним джерелом рослинного білка.

Застосування

Можна додавати насіння у йогурт, творог, вівсянку та інші каші, овочеві, листові та фруктові салати, випічку, смузі.

Насіння льону

Ягоди асаї = шипшина

Рідка у наших краях, проте оспівана дієтологами ягода асаї є потужним антиоксидантним. Тропічні ягоди визнані найкращою суперїжею у світі для боротьбі із процесами старіння та пошкодження клітин. Як вітамінна таблетка, декілька ягід живлять організм кальцієм, магнієм, цинком та вітамінами А та Е. Як правило, ягоду, сік або екстракт можна замовити у більшості інтернет-магазинів здорового харчування, проте, якщо знайти не вдалось — знімаємо окисні процеси, запалення та виводимо токсини за допомогою вітчизняних ягід.

Ягоди асаї

Заміна — шипшина

Звісно, у сезон краще їсти і побільше інших ягід: свіжих чорниці, ожини, вишні та гранатів. Але шипшина доступна цілий рік, універсальна та максимально близька до асаі, і, навіть, дещо переважає її. Плоди шипшини мають вкрай високу вітамінну цінність. Вони містять вітамін С (у 10 разів більше, ніж у чорній смородині та у 50 разів більше, ніж у лимоні), вітаміни В1, В2, К, Р, Е, дубильні речовини та пектин, калій, залізо, марганець, фосфор, кальцій та магній. У народній медицині відваром шипшини лікують захворювання печінки, жовчного міхура та нирок. Також, шипшина є одним із найпотужніших засобів для виведення каменів. За рахунок високого вмісту заліза, шипшина є корисною при анеміях, позаяк покращує кровотворення. Також, вона є потужним антиоксидантом.

Застосування

Цілі або трохи розтовчені ягоди залити кип'ятком та залишити настоюватись на ніч — у заварнику або термосі. Пити можна як гарячим, так і холодним.

Шипшина

Ягоди годжі = в'ялена журавлина

У першій трав'яній енциклопедії Китаю, Шень Нун Матеріа Медика, у 1 столітті до нашої ери, ягоди годжі класифікувались як тонізуюча трава вищого класу, а, також, там було написано, що люди повинні споживати їх на постійній основі, щоб зберегти молодість та здоров'я. Тонізуючі ягоди годжі витримали випробування часом і, також, поповнили ряди суперїжі. Їх досі споживають по тим самим причинам. А, також, тому, що у них сконцентрована вітамінна аптечка. Ягоди годжі є багатими на антиоксиданти, містять бета-каротин, зеаксантин, бетаїн, полісахариди, мікроелементи та вітаміни.

Ягоди годжі

Заміна — ягоди журавлини

Журавлина є однією із найкорисніших дикорослих ягід у наших широтах. Багата на вітаміни С, РР, групи В, містить калій, кальцій, магній, йод, залізо, мідь, срібло, барій, свинець, марганець, велику кількість органічних кислот, цукру, пектин, дубильні речовини та фітонциди. Краще за інші ягоди тонізує, за рахунок комбінації вітамінів та мікроелементів. Нормалізує рівень холестерину, зв'язує та виводить токсини із організму. Однак, купуючи, слідкуйте, щоб корисна журавлина була просто в'яленою або сушеною, без попереднього вимочування у цукровому сиропі.

Застосування

З'їдати жменю ягід у день або посипати ними каші, салати, йогурти та творог, домашню випічку. Також, ягоди можна заварювати травами та чаями, готувати смачні гарячі та холодні напої.

В'ялена журавлина

Морінга Оліфера = спіруліна

Морінга Оліфера — рідка знахідка, порошок листя та насіння дерева, суперїжа, яка є джерелом хлорофілу наряду із багатьма іншими поживними речовинами. У порошку, який, зазвичай, продається у капсулах, містяться усі незамінні амінокислоти, потрібні організму, а, також 47 антиоксидантів, 36 протизапальних мікроелементів та 25 полівітамінів. Морінга Оліфера підвищує імунітет, бореться із застудою та грипом, підтримує здоров'я серцево-судинної системи та чудово бореться із захворюваннями та проблемами шкіри. У листі та насінні дерева міститься неймовірна кількість кальцію, калію та вітаміну А.

Морінга Оліфера

Заміна — спіруліна

Спіруліну культивують та виробляють по всьому світу, у тому числі в Україні. Спіруліна містить практично ті ж самі мікроелементи, що і Морінга, а, також, залізо та вітамін В12, за що по праву стала фаворитом серед спортсменів та прихильників здорового способу життя. Допомагає швидко відновлювати клітини тканин та м'язів при фізичних навантаженнях, підвищує імунітет та захисні властивості організму. Хлорофіл у складі спіруліни не поступається хлорофілу Морінги, зменшує запальні процеси у організмі, володіє антираковими властивостями та “дезодорує” кров — очищує її від токсинів та хімії із зовнішнього середовища та їжі із консервантами.

Застосування

Порошок розчиняють у воді та п'ють як вітамінний напій, додають до соків, смузі та випічку, страви, які тушкують.

Спіруліна

Кіноа = пшоно

Ми цінуємо кіноа за високий вміст фолієвої кислоти, клітковини, а особливо — рослинного білку: від 10 до 15 г у склянці продукту. Такий суперпродукт майже повністю засвоюється організмом. Крупу легко готувати, вона надовго насичує, до того ж має низький глікемічний індекс.

Кіноа

Заміна — пшоно

Слов'янська альтернатива популярному наразі кіноа. Груба оболонка містить таку ж корисну клітковину, а кількість рослинного білка у пшоні поступається усього на 1-2 г. Окрім того, пшоно не містить глютен, і тому легко засвоюється організмом та насичує.

Застосування

Каші та салати.

Пшоно

Масло какао = соняшникова олія

Натуральне масло какао — це світла тверда маса із “шоколадним” приємним запахом. Воно володіє антиоксидантними властивостями та виводить холестерин із організму. Завдяки наявності у складі масла кофеїну, танінів, вітаміну А, жирних кислот та мікроелементів, воно володіє тонізуючою дією, покращує стан судин, підвищуючи їх працездатність та еластичність, а тому, також, відноситься до суперїжі. Загалом, це відноситься до багатьох екзотичних масел та олій.

Масло какао

Заміна — соняшникова олія

У 100 г олії міститься від 90 г мононенасичених жирів, найбільш корисних та поживних для клітин жирних кислот, які володіють омолоджуючими, поживними властивостями — стан судин, їх працездатність та еластичність, також, будуть в порядку. Без кофеїну, проте із відчутною кількістю вітаміну Е у складі та ароматом, соняшникова олія — звична та корисна. Про неї не варто забувати. Звісно, мова йде про ароматну, нерафіновану олію.

Застосування

Запрвка салатів, овочевих страв, тощо.

Соняшникова олія



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.