Чи правда, що хороше вино може бути тільки із натуральним корком?

Прийнято вважати, що натуральний корок — запорука якості вина, і чим корок на пляшці презентабельніший, тим кращим є і саме вино. А вино, закрите пластиковим чи гвинтовим корком, апріорі не сприймається серйозно. Та чи правда це? Про що насправді говорить гвинтовий корок і у яких випадках використання найдешевшого, пластикового, є виправданим? У чому переваги та недоліки різноманітних корків?

Також читайте про найпоширеніші помилки у споживанні та виборі вина - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/ne-istyna-v-vyni-poshyreni-pomylky-spozhyvannya.

Пляшки з вином

Думка винного експерта

Головна перевага натурального корку із коркового матеріалу полягає у тому, що він закриває вино і в той же час дозволяє йому дихати. Проте, пориста структура натурального корку, що і забезпечує цю перевагу, водночас є джерелом і декількох проблем.

Ризиків, пов'язаних із натуральним корком, не так багато у кількісному значенні, але шкода від них є суттєвою: нижня межа втрат у 5% для вин із натуральним корком зазначають майже усі експерти. По-перше, є така речовина як 2-4-6-трихлоранізол (ТСА), сполука, що відповідає за появу у вині так званого “запаху корку”. Хтось знаходить у ньому ганчірки, хтось — мокрий картон або тижневі шкарпетки. Але те, що запах неприємний і різкий — це факт. Смак вина також страждає і стає неприємним, що особливо неприємно, якщо це пляшка дійсно дорогого вина. “Запахом корку” речовину називають тому, що ТСА часто активізується саме при контакті вина із корком. Зрештою, трапляється, що вино отримує його ще у бочці. Звісно, у ресторані вина із корком потрібно повертати назад сомельє. Те ж саме потрібно і робити, по можливості, в магазині.

ТСА — головний жах у дегустаторських розповідях, хоча втрати від банального окислення не менші: там зберігали неправильно, тут корок невдалий, і ось вино, яке по ідеї ще повинно бути живим, більше схожу на оцет.

Корки і штопор

Усі “коркові” корки — різні. Кора португальського коркового дуба Quercus suber — ідеальний матеріал, але корки, що складаються із цільного шматка кори є досить дорогим задоволенням. Корки топових французьких вин із Бордо та Бургундії будуть довшими за корки більш ординарних вин, заради яких не варто так сильно непокоїтись та платити за зайві міліметри кори. Натуральні корки у зовсім недорогих винах пресують або клеять із декількох шматків кори або з коркових гранул. Мораль: чим дешевшим є вино, тим менш натуральний у ньому і “натуральнийкорок. Тому, якщо ви не сомельє і танці зі штопором перед гостями ресторану для вас не є способом заробітку, то причин гнівно уникати так званих “альтернативних” корків немає жодних.

Найдешевшим із них є пластиковий — йде на дешеві вина із терміном життя до півтора року. Хоча виробники і присягаються, що уже майже навчили його дихати як справжній, створивши схожі із натуральним корком пористі структури.

Металевий корок, що закручується — варіант, чудовий у всіх відношеннях, “дихає” він менше натурального, тому вино залишається свіжим навіть більше часу, ніж із натуральним корком. Закривати виноscrew cap “ почали не так давно, трохи більше десяти років тому, позаяк даних по тривалій витримці “під гвинтом” серйозних вин поки що небагато. Але якісні вина, наприклад 5-річного віку, ведуть себе більш ніж нормально.

Металевий корок для вина

Особливо популярним такий корок є в Австралії та Новій Зеландії, де вино — індустрія молода та експериментальна. Там не бояться таким чином закорковувати навіть дуже серйозні і дорогі вина. Хоча, заради справедливості, є і європейські досліди у цьому руслі. Різниця у тому, що європейці надають перевагу використанню металевих корків для білих вин, де головна мета — зберегти свіжість та легкі аромати якомога довше. А у Новому Світі не бояться їх використовувати і для червоних, і також заради боротьби за аромати, тільки яскраві та фруктові.

Найбільш видовищний із альтернативних корків — прозорий скляний, із тонкою силіконовою прокладкою, популярний у Німеччині, частково у Австрії та північних областях Італії. Виглядає дійсно ідеально. Такий корок почав активно використовуватись нещодавно, як поводить себе при тривалій витримці наразі невідомо, але із винами тривалістю життя до 3-4 років поводить себе чудово. Частіше використовується для білих та червоних вин, по тій же причині, що і металевий: корок є менш активним, ніж у випадку із натуральним, але доступ кисню забезпечує свіжість вина.

Скляний корок для вина

Думка власника виноробні

Гвинтові корки використовуються практично для усіх червоних та білих вин, які повинні бути випиті у найближчі роки після розливу, а не зберігатись протягом довгого часу. Причина проста. Такі корки гарантують захист від проникнення повітря у пляшку. Внаслідок чого немає ризику окислення. Коли ми відкриємо пляшку, то зрозуміємо, що вино за смаком таке ж, яким і було першочергово розлите у пляшки — природно свіже, живе та легке, а це якраз те, чого і хочеться очікувати від недорогого, але якісного вина. Що ще важливо — вино не ризикує набути коркового запаху. І, зрештою, металеві корки в цілому дешевші, ніж коркові.

З іншого боку, для преміального червоного вина, яке ми плануємо зберігати та продовжувати витримувати у пляшках протягом багатьох років, натуральний корок є обов'язковим. Однак навіть після того, як буде знайдений найкращий корок із усіх можливих, досі залишається можливість, коли ти з гордістю відкриваєш чию-не-будь пляшку хорошого вина, над якою хтось довго і старанно працював, і розчаровано виявляєш тільки одне: корковий запах усе зіпсував. Такі випадки відбуваються приблизно із 3-5 пляшками зі 100.

Ще один аргумент проти гвинтових корків полягає у тому, що вони нібито недостатньо витончені для гурманів і для сомельє у солідних компаніях. Можливо, на це і є свої причини, проте на хвилі нових тенденцій ця думка може все ж змінитися. Також, дуже часто буває складно відкоркувати пляшку із натуральний корком, у той час як відкрити пляшку із гвинтовим корком можна завжди без проблем. Цей нюанс також відіграє свою роль.

Відкривання вина із корком

Як правильно вибрати келих для вина читайте тут - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/vybyrayemo-kelyh-dlya-vyna-5-pravyl.

А про те, що таке хаусвайн у ресторанах розповість стаття - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/shcho-take-hausvayn-u-restoranah.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.