Гостра їжа продовжує життя

Якщо ви не уявляєте свого раціону без гострих страв, можливо, ви потенційний довгожитель. Про корисні властивості спецій було відомо і раніше, однак тепер вчені виявили зв'язок між кількістю споживаної гострої їжі та ризиком смерті.

Любителі гострої їжі, які їдять її 1-2 дні на тиждень, мають на 10% менше шансів померти порівняно з тими, у чиєму раціоні подібної їжі немає. У тих же, хто харчується гострим від 3 до 7 днів на тиждень, ризик смерті скорочується на 14%. Такі дані були отримані міжнародною командою медиків, дієтологів та спеціалістів з біостатики.

Вчені проаналізували дані майже 490 тис людей, взяті з медичної бази “Кадурі-Біобанк”, які надійшли туди у 2004-2008 роках. Добровольці відповідали на питання про своє здоров'я загалом, фізіологічні показники та споживання різноманітної їжі, включаючи гостру їжу, алкоголь, м'ясо та овочі. У розпорядженні вчених також були дані про рівень освіти, фізичну активність, сімейний стан та смерть добровольців.

У ході аналізу з вибірки були виключені люди, що мають рак або хвороби серця.

Палаючий перець чилі

Виявлений зв'язок між зниженням ризику смерті та гострою їжею у раціоні проглядається як у чоловіків, так і у жінок, однак сильнішим він є у людей, що не споживають алкоголь. Подальший аналіз показав, що у тих, хто надає перевагу гострій їжі. Знижений ризик розвитку раку, ішемічної хвороби серця, захворювань дихальної системи та діабету.

Найбільш популярною спецією у любителів гострої їжі виявився перець чилі. Вчені вияснили, що свіжий чилі є кориснішим за сушений, оскільки у свіжому перці міститься більше поживних речовин, у тому числі вітаміну С.

Вчені наголошують, що їх дослідження представляє собою огляд і по його результатам не можна однозначно стверджувати, що гостра їжа здатна захистити від певних захворювань. Дослідники припускають, що їх дані можуть бути використані іншими вченими з метою розробки нових дієт.

Водночас Ніта Форухі з Кембриджського університету (Великобританія), яка не приймала участь у дослідженні, додає, що говорити про вплив саме гострої їжі на зниження ризику смерті добровольців рано. У майбутніх дослідженнях необхідно визначити, чи справді споживання гострої їжі покращує здоров'я та зменшує ризик смерті або на цей показник впливають якісь інші харчові вподобання та стиль життя любителів гострого перцю. 

Втім, інші експерти в області охорони здоров'я заявляють, що збалансована дієта — кращий спосіб залишатися здоровим.

Різні види перцю чилі

Більше про перець чилі читайте у статті - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/pekuchyy-perec-chyli-i-yogo-vydy.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.