Хачапурі визнали культурною спадщиною Грузії

Національна агенція охорони культурної спадщини Грузії назвала хачапурі візитною карткою кулінарної культури країни. І у зв’язку з цим хачапурі присвоїли статус нематеріальної пам’ятки культурної спадщини країни.

Хачапурі по-аджарськи

Раніше статус нематеріальної пам’ятки культури в Грузії був присвоєний грузинському застіллю, багатовіковій традиційній технології витримки вина у квеврі (великі глиняні посудини для вина), сорту грузинської пшениці, а також грузинській боротьбі та всім 3 видам грузинської писемності. Тепер дійшла черга і до грузинської випічки.

Хачапурі є одним із найважливіших компонентів грузинської кухні, візитною карткою кулінарної культури країни та складовою частиною грузинського раціону і традицій. Присвоєння хачапурі статусу нематеріальної пам’ятки культурної спадщини можна вважати механізмом його захисту”, - заявили у відомстві.

Хачапурі по-мегрельськи

На сьогодні існують більше 50 видів хачапурі. Найвідомішими вважаються аджарське (човник з яйцем), імеретинське (круглий хлібець з сиром всередині) і мегрельське (круглий хлібець з подвійним сиром - сир кладеться і всередину тіста, і зверху).

Менш популярними є хачапурі по-сванськи (воно ж кубдарі - круглий хлібець з начинкою із м’ясного фаршу), хачапурі пеновані (хачапурі квадратної форми з листкового тіста: для приготування пеновані на шматочок тіста викладають сирну масу і загортають краї тіста у вигляді конверту), хачапурі по-гурійськи (у формі місяця з сиром та вареним яйцем всередині) і лобіані (плаский хлібець з начинкою із квасолі).

Різні види хачапурі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.