Приправи до м'яса

Боячись перебити основний смак м’яса, багато хто обмежує набір спецій сіллю, чорним перцем і в особливих випадках розмарином.

Втім, у кухнях різних країн світу накопичений величезний багаторічний гастрономічний досвід використання різноманітних спецій і приправ, які можуть не лише внести нові смакові відтінки у готову страву, а й навіть радикально змінити палітру смаку.

Пропонуємо розширити асортимент приправ і включити у нього, принаймні, ще 5 спецій до м’яса, які чудово доповнять смак та урізноманітнять ваше меню. Давайте дізнаємося, яким чином наступні спеції впливають на смак страви і на якій стадії приготування їх краще використовувати.

Спеції

Зіра

Трав’яниста рослина, ззовні схожа на кмин, володіє яскраво вираженим ароматом і трохи гіркуватим смаком. Цілі та подрібнені насіння зіри широко використовуються у кулінарії. Наприклад, зіра є обов’язковим інгредієнтом соусу каррі і відомого соусу чилі. Приправу додають до м’яса у вигляді подрібненої спеції або ж включають її до складу маринаду, у якому витримують м’ясо.

Запах насіння можна посилити, якщо їх розтерти або обсмажити. Аромат зіри підкреслює смак самої яловичини, а топлений яловичий жир є ідеальним середовищем для обсмажування насіння зіри, поки вони не починають лускатись. Зіра може стати чудовим доповненням до будь-якого виду м’яса, але особливо добре вона поєднується з бараниною та шашликами з яловичини.

Зіра

Темний чилі

Однією з основних страв мексиканської і техаської кухонь відноситься чилі кон карне, що у перекладі з іспанської означає “чилі з м’ясом”. Готується страва з подрібненої яловичини, а основною приправою до неї є перець чилі. Класикою вважається чилі анчо, каскабел і пасійя.

Перці відрізняються як за гостротою, так і за смаком. Менш гострий анчо чимось схожий на сушені сливи, каскабел має горіховий, більш гострий смак, а для перцю пасійя характерним є чіткий деревнистий смак. Порошок чилі можна додавати у маринад. Якщо готувати його, не відходячи далеко від традицій місцевої кухні, то у якості основи підійде сік лайму, а з додаткових компонентів - зіра та коріандр.

Перець анчо

Рожевий перець

На відміну від свого чорного побратима, рожевий перець не пекучий і не перебиває смак страви. Такий перець відрізняється пряним ароматом із солодкавим, трохи перцевим смаком.

Краще всього перець розкривається у заправці та в компанії зі стейком. Останній слід посипати свіжемеленим рожевим перцем одразу після приготування. Він надасть стейку зовсім нового смакового відтінку із квітковими та фруктовими нотами, які чудово доповнять смак м’яса.

Рожевий перець

Сім спецій

Японська приправа “Сім спецій” отримала назву за свій набір компонентів. Основу становить червоний мелений перець чилі, інші ж інгредієнти представлені водоростями норі, білим і чорним кунжутом, апельсиновою цедрою, меленим сичуанським перцем, а також насінням маку або рапсу.

Таке поєднання може підкреслити смак не тільки супів, рису та страв із локшини, а й м’яса. Спеції можуть чудово відтінити смак стейків і котлет для бургерів. Стейк приправляється безпосередньо перед подачею, а для приготування котлет приправу додають у фарш.

Приправа сім спецій

Бербере

Склад класичної ефіопської приправи бербере може мінятися від родини до родини. У приправу можуть бути включені такі компоненти, як, наприклад, часник, червоний пекучий перець, коріандр, імбир, кардамон. Усі спеції спочатку обсмажують, а потім перемелюють.

Приправу традиційно додають до страв із баранини, але також вона добре поєднується із куркою та яловичиною. Бербере можна використовувати як основний інгредієнт соусу для стейку сірлоін. Для цього необхідно обсмажити її з подрібненою цибулею і великою кількістю вершкового масла, і розмішати усе до однорідної консистенції.

М'ясо з приправою бербере

Як використовувати спеції розкаже інфографіка - https://harchi.info/articles/yak-vykorystovuvaty-speciyi-infografika.

А спеції, про які мало хто чув, шукайте тут - https://harchi.info/articles/speciyi-pro-yaki-malo-hto-chuv.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.