Питання про здорове харчування

Глютен, соковий детокс, органічна їжа: продовжуємо з усім цим розбиратися.

Незважаючи на доступність будь-якої інформації у наш час, багато питань стосовно здорового харчування залишаються без відповідей. Дієтологи висловлюють свою думку стосовно найпоширеніших питань.

Чи правда, що салати дійсно необхідні для збалансованого харчування

Салати корисні, але це не єдине джерело здорового харчування. Організм повинен отримувати різноманітну їжу. Ключовим елементом збалансованого харчування є саме баланс у довготривалій перспективі. Звісно, кожний ваш прийом їжі не обов’язково повинен бути збалансованим, але у кінцевому результаті раціон повинен складатися із множини різних інгредієнтів. Є люди, яким через особливості травлення не можна їсти сирі овочі. Позаяк салат - не універсальна дієтична страва.

Салат

Що такого страшного у цьому глютені

Глютен - це назва протеїнів, які утворюються при змішуванні борошна і води. Сьогодні свято вірять у те, що глютен шкодить травленню. Слід розібратися з особливостями вашого власного тіла і того, що воно може перетравлювати. Не слід категорично демонізувати глютен. До того ж немає досліджень, які підтверджують користь безглютенової дієти. Таке харчування рекомендоване тільки людям з непереносимістю глютену та целіакією.

Більше про глютен читайте у статті - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/shcho-take-glyuten-i-chomu-yogo-ne-yidyat.

Глютен

Сокові детокси - це звичайний маркетинговий хід

Детокс - це пропаганда і хороший спосіб заробити на вас. Звісно, ви можете пити свої зелені соки, але не очікуйте, що організм при цьому очиститься. Усе ж краще їсти справжні фрукти та овочі. Якщо у вас збалансоване харчування, то потреби у детоксі в принципі немає.

Соки

Що менш шкідливо: жири чи цукор

Ні жири, ні цукор не є переможцями у битві за користь. Але обидва елементи нам потрібні у помірних кількостях. Надмірне споживання як жирів, так і цукру шкодить вашому здоров’ю. Ми звикли думати термінами “шкідливо” і “ корисно”, але при цьому не враховуємо об’єми того, про що говоримо. Немає нічого поганого у розумному споживанні жирів, або у солодощах час від часу.

Жири проти цукру

Що відбувається з організмом, коли ми виключаємо з харчування м’ясо і молочні продукти

Є багато етичних причин не споживати продукти тваринного походження у їжу. Але якщо говорити виключно у контексті вашого здоров’я, то можна їсти все, що ваш шлунок добре перетравлює. Миттєвих ефектів від переходу до вегетаріанства або веганства ви не отримаєте, якщо ви не звикли їсти по два стейки на день. Повторимо ще раз: немає необхідності відмовлятися від м’яса та молока, якщо ваше харчування збалансоване.

Веганський песто

Чому деякі овочі (наприклад, капуста кале) користуються підвищеною популярністю

Раніше споживачі надавали перевагу сезонним овочам, тому що вони були доступними. Зараз ми знову для себе відкриваємо старі овочі. У минулі часи ці овочі не були доступні, або їх вирощування було складним. Але сьогодні овочі доступні, тому що є попит від споживачів. Тільки тому, що кале у тренді, не значить, що це всесильний овоч. Як і авокадо. Хтось вирішив інвестувати у маркетинг капусти кале, а усі на це повелися. Маркетинг задає тренди і робить продажі.

Капуста кале

Чи дуже шкідлива паста, чи обов’язково вона повинна бути цільнозерновою

Багато хто вважає, що організм погано перетравлює пасту, а насправді вони просто їдять величезні порції макаронів. Спробуйте зменшити порцію і подивитися, як це вплине на травлення. Цільнозернова паста із бездоганною репутацією також може погано перетравлюватися. Спробуйте макарони із напівцільного борошна.

Паста

Чи правда, що коров’яче молоко менш корисне, ніж мигдалеве

У деяких людей буває непереносимість лактози через дефіцит ферменту, який перетравлює молоко. Їх варіант - молоко без лактози, не тільки мигдалеве. Усім іншим пити коров’яче молоко не шкідливо. У розумних кількостях, звісно.

Більше про рослинне молоко розкаже стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/chym-roslynne-moloko-vidriznyayetsya-vid-zvychaynogo.

Склянка молока

Органічна їжа є кориснішою, чи це міф

Єдина безсумнівна перевага органічних овочів - це менша кількість пестицидів. Якщо їсте неорганічні, ретельно їх мийте та знімайте шкірку.

Чи є продукт, який попереджує розвиток раку

На жаль, ні. Рак - це така комплексна хвороба, що простим споживанням одного чи декількох інгредієнтів її не попередити. Окрім збалансованого харчування, важливими є також спосіб життя, стрес, генетика та фізична активність.

Органічні овочі

Чи варто орієнтуватись на індекс маси тіла

ІМТ створений для статистичних цілей, і його застосування на індивідуальному рівні в принципі є марним. Залежно від вашого віку, м’язової маси та інших факторів, ви можете отримати ІМТ, який не вписується у стандарти.

Який овоч найкорисніший

Іще раз для закріплення результату: здоров’я у різноманітності харчування. Звісно, сезонні та місцеві овочі краще.

Жінка купує овочі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.