Чим рослинне молоко відрізняється від звичайного

Сьогодні усе частіше можна почути, що люди відмовляються від звичайного молока на користь рослинного: одні через непереносимість лактози, інші з релігійних причин, треті відкривають для себе веганство. Як би там не було, виробники активно реагують на попит, і сьогодні на прилавках супермаркетів можна побачити найрізноманітніші види рослинного молока.

Рослинне молоко

Виробляють його майже з усіх видів насіння, горіхів та злаків. Окремі види рослинного молока потрібно споживати у якості напою, інші ж підходять тільки для приготування їжі. За смаковими якостями та насиченістю корисними мінералами вони часто не поступаються і навіть перевершують козяче чи коров'яче молоко. Серед головних переваг незвичайного молока медики називають те, що воно не містить лактози та холестерину, є низькокалорійним та позитивно впливає на серцево-судинну та травну системи. Розглянемо найбільш поширені види рослинного молока.

Соєве молоко — одне з найбільш популярних серед інших рослинних. Насамперед воно мало попит на Сході через те, що підходить людям з непереносимістю лактози, але пізніше набуло прихильників і в Європі та США. Одна склянка такого молока містить 6 г білка, 45% добової норми кальцію та 8 незамінних амінокислот. Його калорійність є вкрай низькою (близько 37 ккал), що є оптимальним для тих, хто працює над зменшенням ваги. Молоко готують з соєвих бобів і води. Його текстура є більш щільною, ніж у звичайного. Окрім того, соєве молоко розщеплює цукор у крові, знижує холестерин та завдяки високому вмісту кальцію покращує кровообіг.

Склянка молока

Мигдальне молоко — найбільш поживне зі всіх видів рослинних, тому його особливо рекомендують тим, хто відчуває слабкість та виснаження. Для приготування такого у домашніх умовах склянку мигдалю замочують на ніч, потім обпарюють кип'ятком та знімають шкірку. Очищені горіхи подрібнюють у блендері з двома склянками води та дрібкою цукру і ванілі, після чого проціджують масу. Таке молоко чинить позитивний вплив на роботу мозку та м'язів, знижує рівень холестерину та ризик розвитку раку.

Рисове молоко готують на основі води та коричневого рису — білий для такої мети непридатий. Молоко на основі рисових зерен також не містить лактози, воно є ідеальним варіантом для тих, хто страждає від алергії на сою, горіхи. Таке молоко володіє м'яким та приємним смаком. Правда, воно не підходить для приготування їжі по рецептам, де повинно використовуватись у якості загусника. Рисове молоко є низькокалорійним: містить менше калорій, ніж соєве або мигдальне.

Рисове молоко

Вівсяне молоко — унікальний дієтичний продукт: у ньому мало калорій, а наявний там білок практично ідентичний тваринному. Деякі спеціалісти з харчування рекомендують замінити ранкову вівсянку на склянку такого молока з додаванням меду і фруктів. Завдяки великому об'єму клітковини йде зміцнення травної системи. Також таке молоко рекомендують при проблемах з імунною системою та діабеті.

Кокосове молоко отримують з м'якоті кокосу, яку розтирають з водою до потрібної консистенції. Таке молоко є дуже густим і ароматним, його часто використовують для приготування супів, східних страв і десертів. За кількістю кальцію воно не поступається коров'ячому, а жирів у ньому більше, ніж у інших видах рослинного молока. Окрім того, містить великий набір вітамінів групи В та вітамін С, тому вважається особливо корисним для імунної системи. Його не споживають у якості напою, а використовують переважно у кулінарії.

Більше про кокосове молоко читайте тут - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/kokosove-moloko-ray-dlya-veganiv. 

Кокосове молоко

На сьогодні вибір рослинного молока вражає. Окрім названих вище видів є ще гарбузове, макове, горіхове та багато інших. Варто звернути увагу, що дієтологи радять не купувати готове рослинне молоко, а зробити його вдома самостійно, щоб бути впевненим у його натуральності та відсутні небажаних добавок. Окрім того, можна експериментувати зі смаком, додаючи різні, фрукти, спеції, мед.

Рослинне молоко

Як приготувати рослинне молоко розкаже стаття - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/inshe-moloko-dlya-veganiv-i-ne-tilky.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Не правду написали . Козяче молоко саме корисне і рослинне з ним не зрівняти .


Вхід на сайт

Усі види молока є по-своєму корисними і поживними. Не можна сказати, що якесь із них є однозначно найкращим. Рослинне ж молоко є гарним варіантом для веганів, оскільки вони не споживають продукти тваринного походження, і яке би козяче молоко не було корисне, воно не підходить для даного раціону.