Що треба знати про харчування восени

Восени та взимку для підтримки фізичного здоров’я і бадьорості нам необхідно докласти трохи більше зусиль. Це недивно: змінюється погода і раціон, природних джерел вітамінів і мінералів стає усе менше.

Організм нелегко переносить такі зміни, тому усі лікарі стверджують, як один: осінь - період загострення хронічних захворювань та уразливості до інфекцій. Ми не можемо попередити сезонні реакції, але у наших силах виробити комфортні звички у харчуванні, щоб допомогти організму впоратися зі стресом.

Усі поради є простими і не новими, але не буде зайвим ще раз нагадати собі про базові принципи харчування при наступанні холодів.

Осінній салат

Не женіться за екзотикою, їжте сезонні продукти

Салат - це не тільки огірки і помідори, та й осіння полуниця не принесе багато користі та задоволення. Користуйтесь дарами природи своєчасно, максимізуючи натуральні поживні речовини. Відкривайте для себе нові смаки і рецепти: допитливість та кулінарні експерименти будуть тримати вас у тонусі. Йдемо на базар за гарбузом, редькою, коренеплодами, пастернаком, гранатом, айвою та хурмою. Осінь також дуже смачна, просто смак у неї інакший. Навчіть себе ним насолоджуватися.

Осінні овочі

Не дозволяйте організму голодувати

Осінь - не кращий час для виснажливих дієт. Організм ослаблений і потребує збалансованого та системного харчування. Не пропускайте сніданки, обіди та вечері, потурбуйтесь про здорові перекуси. Зробіть сезонні продукти основою вашого харчування: це допоможе зміцнити імунітет та уникнути слабкості.

Печені овочі

Пийте багато води

Споживання води є важливим у будь-яку пору року. Проблема у тому, що восени та взимку змусити себе пити воду складніше, але змушувати варто. Вода очищує організм від токсинів та шлаків, покращує травлення і нормалізує процеси обміну. Зробіть пиття води комфортним: нехай на вашому робочому місці завжди стоїть графін або склянка води. Приємніше пити воду зі смаком - додайте лимон, імбир, м’яту. Також набагато простіше зробити декілька ковтків підряд, якщо пити її через соломинку.

Склянка води

Споживайте більше корисних жирів

Це не агітація за фастфуд, жирну та смажену їжу. Восени організм критично потребує корисних жирів: авокадо, оливкову олію, горіхи та червону рибу. Ці продукти дають нам енергію, допомагають зберегти хорошу фізичну форму та зміцнюють імунітет.

Продукти, у яких містяться корисні жири

Їжте овочеві супи

Гарячий овочевий суп - це візитна картка осіннього меню. Якщо ви не любите супи, значить ви просто не знайшли свій ідеальний варіант. Супи з сезонних овочів легко готувати, також це недороге, але досить ефективне задоволення. Грибний, гарбузовий, морквяний і буряковий крем-супи або їх рідкі аналоги різної степені поживності зігріють, зарядять енергією та нормалізують терморегуляцію.

Овочевий суп

Не налягайте на солодке

Вчені кажуть, що цукор має пагубний вплив на імунітет. Потурбуйтесь про своє здоров’я та не піддавайте організм випробуванням на міцність: мінімізуйте споживання солодощів на користь здорових альтернатив. Їжте мед, фрукти і сухофрукти, робіть смузі на основі банану, запікайте яблука з домашнім сиром і гарбуз з корицею та горіхами.

Печені яблука

Зробіть свої перекуси максимально різноманітними

Голод - ваш ворог, а шкідливі перекуси типу солодощів і фастфуду - вороги під прикриттям. Попередити появу зайвих кілограмів можна за допомогою регулярних здорових перекусів. Натуральні йогурти, злакові батончики, овочеві палички з хумусом або домашнім сиром, цільнозернові хлібці з натуральною горіховою пастою або авокадо, варене яйце - не зупиняйтеся на чомусь одному.

Здорові снеки

Додайте вітамінів

Восени організму часто потрібна підтримка у вигляді вітамінних комплексів, щоб справлятися з щоденними навантаженнями і стресами. Прийом вітамінів у міжсезоння - це стандартна рекомендація медиків. Проконсультуйтесь зі своїм лікарем для підбору ідеального комплексу, який відповідає потребам вашого організму. Або ж просто не забувайте їсти побільше овочів та фруктів - природні вітаміни.

Морква

Також читайте про продукти, які допоможуть перезимувати у хорошому настрої - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/yizha-shcho-dopomozhe-perezymuvaty-u-horoshomu-nastroyi.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.