Сіль допомагає при мігрені

Чи може дієта з солоної їжі полегшувати головні болі та мігрені? Американські вчені спостерігали ряд дивовижних випадків, коли дієтичне споживання солі мало позитивний вплив на стан здоров'я пацієнтів.

Усе більше свідчень полегшення мігрені від споживання солі змушують медиків задуматись про можливість створення спеціальної терапії на її основі. Для того, щоб перевірити дані, вчені опитали 8819 дорослих людей з 1999 по 2004 рік і виявили, що пацієнти, які споживали у їжу продукти з високим рівнем солі, рідше страждали на мігрені.

Людина, що страждає на мігрень

Дослідники виявились на роздоріжжі: рекомендувати дієту на основі солоної їжі вони не можуть, оскільки потрібно більше доказів на користь солі, інакше високий рівень інсультів та захворювань серця. При цьому ігнорувати позитивний ефект, що чинить сіль на деяких пацієнтів, також недопустимо.

Як відомо, під час мігреней у спинномозковій діяльності підвищується рівень хлориду натрію. Його пік, як правило, припадає на ранкові та вечірні години — час доби, коли люди частіше всього жаліються на головний біль.

Майкл Харрінгтон з Медичного науково-дослідного інституту у Пасадені (штат Каліфорнія) відмічає, що результати опитування його здивували, оскільки вони не піддаються логіці. Через те, що іони натрію активують нейрони, споживання солі при мігрені тільки б погіршило стан пацієнтів. Нейронні зв'язки стають більш збудливими, тому висновки про те, що сіль якимось чином пригнічує їх активність, заводить у глухий кут. Харрінгтон дотримується позиції, що люди засвоюють сіль по-різному і цілком можливо, що комусь із пацієнтів це допомагає боротись з болем.

Сіль

Світлана Бліцштейн зі Школи медицини та біомедичних наук при Університеті Буфало у Нью-Йорку вважає, що вивчення даного парадоксу має сенс та майбутнє. Бліцштейн спеціалізується на порушеннях вегетативної нервової системи, яка контролює автоматичні функції нашого організму (частота серцевих скорочень, дихання, видільної системи), багато її пацієнтів також страждають мігренями, і вона помічала, що дієта з високим вмістом солі знижує симптоми та полегшує стан. 

Втім, наразі ці випадки є епізодичними і не мають серйозного наукового підґрунтя. Медики погоджуються один з одним в одному: щоб полегшити головні болі і успішніше боротися з мігренями, потрібно регулярно та правильно харчуватись.

Соління їжі

Ще одне дослідження вчених говорить про те, що відмова від солі не приносить жодної користі - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/vidmova-vid-soli-ne-prynosyt-korysti.

Також читайте про безсольову дієтуhttp://harchi.info/diet/bezsolova-diyeta.

А про 5 видів солі розкаже стаття - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/5-vydiv-soli.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.